Teren zabudowany???

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Teren zabudowany???

Postprzez Lewy » czwartek 02 lipca 2009, 00:06

Zgodnie z : http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=18938 tekstem o tablicach informujących o terenie zabudowanym. Jest sens odmowy przyjecia mandatu za przekroczenie 50km/h za białym znakiem z nazwą miejscowosci???
B- 18.04.08
C- 25.08.09
C+E- 3.12.09
Lewy

Postprzez Olin » czwartek 02 lipca 2009, 00:14

Po pierwsze: Tablica koloru białego z czarnym obrzeżem i nazwa miejscowości w ogóle nie powinna juz istnieć - powinna zostać osunięta z dniem 31.12.2005 roku;
Po drugie: Tablica z nazwa miejscowości nie oznacza wjazdu do obszaru zabudowanego! Obszar taki jest bowiem oznaczany znakiem D-42;
Po trzecie: Jeżeli więc wcześniej (przed tym znakiem) nie było żadnego ograniczenia prędkości, to zasadnym jest odmowa przyjęcia mandatu i skierowanie sprawy do Sądu Grodzkiego.
PS. A kiedy chcesz odmówić przyjęcia tego mandatu ? Bo jeżeli go już przyjąłeś to po zawodach.
Olin

Postprzez cman » czwartek 02 lipca 2009, 09:29

Zawsze jeszcze w razie czego:
Ustawa napisał(a):Art. 101. § 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.
§ 2. Uprawnionym do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy do rozpoznania sprawy, na którego obszarze działania grzywna została nałożona. W przedmiocie uchylenia mandatu karnego sąd orzeka na posiedzeniu. Przed wydaniem postanowienia sąd może zarządzić stosowne czynności w celu sprawdzenia podstaw do uchylenia mandatu karnego.
§ 3. Uchylając mandat karny nakazuje się podmiotowi, na rachunek którego pobrano grzywnę, zwrot uiszczonej kwoty.
cman

Postprzez Lewy » czwartek 02 lipca 2009, 21:41

Nie dostałem mandatu, lecz widziałem radiowóz na czatach za tym znakiem i sobie pomyslałem po co tam stoją...Z trzech dróg prowadzących do mojej wsi tylko na jednej jest zielony znak miejscowosci e-17a z tablicą o terenie zabudowanym. Pozostałe dwa znaki to białe tablice z nazwą wsi...
Co do tej ustawy to nie rozumiemn dokładnie o czym prawi lecz napewno mówi ze policja ma zawsze racje :D
B- 18.04.08
C- 25.08.09
C+E- 3.12.09
Lewy

Powrót do Luźna gadka