Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Borys_q » piątek 03 lipca 2009, 17:48

A na jakiej podstawie na S-2 tylko ze skrajnie prawego pasa do skrętu w prawo jak są dwa???
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Pajejek » piątek 03 lipca 2009, 18:04

Borys_q napisał(a):A na jakiej podstawie na S-2 tylko ze skrajnie prawego pasa do skrętu w prawo jak są dwa???

Sprawdzę to. Ale wynika to chyba z warunków technicznych ustawiania sygnalizatorów. W Łodzi był jeden taki skręt i wiem, że panowie z WORDu zakwestionowali strzałkę warunkową w prawo w tym miejscu. Po niedługim czasie sygnalizator S-2 zniknął ku "radości" kierowców miasta.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez kopan » piątek 03 lipca 2009, 22:00

To co ?
Kolumnę pieszych należy rozjechać bo przepisy regulują pierwszeństwo w stosunku do pojazdów. ??
Ale z tego faktu wysnuć wniosek że pojazd ma pierwszeństwo to wyższa szkoła jazdy. :wink:
kopan

Postprzez oskbelfer » piątek 03 lipca 2009, 22:39

kopan napisał(a):To co ?
Kolumnę pieszych należy rozjechać bo przepisy regulują pierwszeństwo w stosunku do pojazdów. ??
Ale z tego faktu wysnuć wniosek że pojazd ma pierwszeństwo to wyższa szkoła jazdy. :wink:

To są pytania weryfikacyjne Panie Kopan :) Taka ich uroda niekiedy - a ukladający te pytania mają czasami takie dziwne interpretacje - podobnie jak ty czasem prezentujesz :)

W tym pytaniu akurat tak trzeba odpowiedzieć że wydaje się że kolumnę trzeba rozjechać.

Drażni mnie to pytanie ponieważ brak w nim ilustracji. Jeśli byłby obrazek i kolumna graficznie wmalowana - sprawa była by mniej kontrowersyjna.
oskbelfer

Postprzez XPepeX » sobota 11 lipca 2009, 23:53

Sygnalizator S2 sygnał czerwony plus zielona strzałka w prawo kierujący samochodem:
a) po upewnieniu się może wjechać w najbliższą jezdnię
b) po upewnieniu się może wjechać w najbliższą drogę
c)należy się zatrzymać i upewnić
XPepeX

Postprzez XPepeX » sobota 11 lipca 2009, 23:58

i jeszcze jedno pytanko: Czy WORD przed egzaminem powinien przygotować: dzienny plan egzaminów? ( chodzi mi głównie o słowo dzienny) czy poprostu powinno być plan egzaminów niekoniecznie codziennie musi to WORD przygotowywać?
XPepeX

Postprzez oskbelfer » niedziela 12 lipca 2009, 15:15

XPepeX napisał(a):Sygnalizator S2 sygnał czerwony plus zielona strzałka w prawo kierujący samochodem:
a) po upewnieniu się może wjechać w najbliższą jezdnię
b) po upewnieniu się może wjechać w najbliższą drogę
c)należy się zatrzymać i upewnić

Odpowiedziałbym
A, B, C.

Jeśli ktoś ma inne zdanie proszę pisać - ponieważ to pytanie nurtuje również mnie :), albo proszę potwierdzić że mam rację :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez remikoli » niedziela 12 lipca 2009, 18:45

par 96.1 mówi o najbliższej jezdni,jednak definicja drogi mówi ,że jest to wydzielony pas terenu skladający się z jezdni,pobocza,chodnika itd.Pomimo to wg mnie prawidłowe odpowiedzi to A iC.Wydaje się,że brak któregoś z elementów np. jezdnia z chodnikiem,ale bez pobocza nie bedzie drogą-może tu należy szukać odpowiedzi.
remikoli

Postprzez oskbelfer » niedziela 12 lipca 2009, 21:40

remikoli napisał(a):par 96.1 mówi o najbliższej jezdni,jednak definicja drogi mówi ,że jest to wydzielony pas terenu skladający się z jezdni,pobocza,chodnika itd.Pomimo to wg mnie prawidłowe odpowiedzi to A iC.Wydaje się,że brak któregoś z elementów np. jezdnia z chodnikiem,ale bez pobocza nie bedzie drogą-może tu należy szukać odpowiedzi.

A ja powiem tak:
Dz U 170 par 96.1
oraz Dzu U 220 z 2003 roku pkt 4.2.2

Co wy na to ??
oskbelfer

Postprzez remikoli » niedziela 12 lipca 2009, 22:37

A jednak ABC,nie dotyczałem jeszcze chyba wszystkiego:)
remikoli

Postprzez XPepeX » niedziela 12 lipca 2009, 23:10

No właśnie też wydaje mi się ABC.
A do do tego dziennego planu egzaminów mam tak 50%/50%, ponieważ w rozp. jest planu egzaminów i w następnym punkcie jest że jeszcze musi przygotować imienne listy osób zakwalifikowanych W DANYM DNIU i może tu jet haczyk że w danym dniu muszą być listy a plan może być na kilka dni. Trochę to pogmatwałem :) . Myslę, że dzienny plan egzaminu jest błędem i myślę że poprawnie jest planu egzaminów? Co o tym sądzisz osk belfer?
acha a co do tego pytania z sygalizatorem jest jeszcze pytanie z syganlizatorem S3 i takie same odpowiedzi- co wtedy byście odpowiedzieli?
XPepeX

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 13 lipca 2009, 09:08

XPepeX napisał(a):No właśnie też wydaje mi się ABC.
A do do tego dziennego planu egzaminów mam tak 50%/50%, ponieważ w rozp. jest planu egzaminów i w następnym punkcie jest że jeszcze musi przygotować imienne listy osób zakwalifikowanych W DANYM DNIU i może tu jet haczyk że w danym dniu muszą być listy a plan może być na kilka dni. Trochę to pogmatwałem :) . Myslę, że dzienny plan egzaminu jest błędem i myślę że poprawnie jest planu egzaminów? Co o tym sądzisz osk belfer?
acha a co do tego pytania z sygalizatorem jest jeszcze pytanie z syganlizatorem S3 i takie same odpowiedzi- co wtedy byście odpowiedzieli?

Moim zdaniem ma byc plan egzaminów - a dlaczego zerknij XpepeX do wzoru nr 2 - obejrzyj wzór dokładnie - a tam jest moim zdaniem odpowiedź :)
Jak zerkniesz to się odezwij :)

W przypadku S3 jeśli pytanie i odpowiedzi brzmią identycznie to dałbym AB. Jednak czy napewno tak brzmią - wydaje mi się że jednak inaczej - a dlaczego ? Dlatego że brzmienie przepisu jest nieco inne.

Jest jeszcze pytanko o czerwonym świetle - jak znajdę to rzucę do dyskusji :) Xpepex może masz jakieś "tematy" na kat A - pilna a nawet super pilna sprawa :)
oskbelfer

Postprzez Borys_q » poniedziałek 13 lipca 2009, 09:43

A): Rozporządzenie o znakach i sygnałach par 98 ust 5

5. Sygnał czerwony migający lub dwa na przemian migające sygnały czerwone oznaczają zakaz wjazdu za sygnalizator lub inne urządzenie nadające te sygnały.

Niewidze nic wiecej do uzasadnienia:)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 13 lipca 2009, 09:56

Borys_q napisał(a):A): Rozporządzenie o znakach i sygnałach par 98 ust 5

5. Sygnał czerwony migający lub dwa na przemian migające sygnały czerwone oznaczają zakaz wjazdu za sygnalizator lub inne urządzenie nadające te sygnały.

Niewidze nic wiecej do uzasadnienia:)

Rozumiem Borysku ze dajesz odp A :) Jesli tak OK:)
oskbelfer

Postprzez XPepeX » poniedziałek 13 lipca 2009, 16:01

jasna sprawa, że odp.A.
Co do kat.A to nie mam niestety nic, bo narazie kat.B usiłuję zdać 8) .
Czyli rozumiem, że Twoja odpowiedź bmrzi, że musi być DZIENNY plan egzaminów? Znam i wzór zał. i rozp. i dlatego mam tą wątpliwość, ponieważ w rozp. jest tylko plan egzaminów a w wzorze jest rubryka data i myślałem że plan może być sporządzony na kilka dni wcześniej.
XPepeX

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów