Kto pierwszy skręca -- rysunek

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto pierwszy skręca -- rysunek

Postprzez karampuk » czwartek 09 lipca 2009, 18:03

Obrazek

Po ustąpieniu pierwszeństwa samochodowi turkusowemu, który ma prawo jako pierwszy zająć docelowy pas -- różowy czy niebieski?
karampuk

Postprzez Amos » czwartek 09 lipca 2009, 18:18

A na pewno nie zmieszczą się obaj na tej połowie jezdni, w którą mają wjechać? Gdyby obaj się zmieścili, to wtedy niebieski jedzie prawym pasem, a magentowy lewym. Jeśli nie, to niebieski pierwszy wjeżdża...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez remikoli » czwartek 09 lipca 2009, 18:53

Według mnie chyba źle narysowałeś to skrzyżowanie.Nie spotkałem sie jeszcze,żeby pasyprowadzące w jednym kierunku były oddzielone pasem zieleni(ale może takie cuda istnieją).Jeśli takie skrzyżowanko istnieje to autko jadące z góry jedzie jako pierwsze,później niebieski i na końcu różowy.
remikoli

Postprzez karampuk » czwartek 09 lipca 2009, 19:07

Niestety, na pasie docelowym mieści się tylko jeden samochód.

W rzeczywistości nie jest to pas zieleni, ale kawałek betonu. Niemniej, jest to trochę dziwne, no ale to już wjazd do centrum handlowego, chyba oni sami to projektowali.

Również uważam podobnie, co do kolejności wjazdu samochodów. Pozostaje jednak jeszcze mała wątpliwość: oznaczenia kierunków jazdy z danych pasów są tylko namalowane na jezdni. Czy są one w takim przypadku ważne? (Jeśli nie, to wtedy samochód niebieski nieprawidłowo wykonuje manewr, co automatycznie sprawia, iż różowy ma pierwszeństwo.)
karampuk

Postprzez remikoli » czwartek 09 lipca 2009, 20:42

Znaki poziome są namalowane prawidłowo.Nie zmienia to faktu,że takiej sytuacji nie powinno mieć miejsca-sytuacja bardzo kolizyjna.Wystarczyłoby tylko prawy pas oznaczyć jako wyłącznie do jazdy na wprost i problem byłby z głowy.Pierwszeństwo przejazdu tak jak napisałem w poprzednim poście.
remikoli

Postprzez Olin » czwartek 09 lipca 2009, 20:44

Oczywiście, znaki poziome na jezdni mają takie samo znaczenie jak znaki pionowe. Znaki poziome przed skrzyżowaniem powinny być jednak poprzedzone znakiem pionowym F-10 - kierunki na pasach ruchu. Wydaje mi się, że ten pas prawy z kierunkami do jazdy na wprost i w lewo jest żle oznakowany tzn. pozostawiono stare oznaczenie - to do skrętu w lewo. Nie ma innej możliwości. Na potwierdzenie mojej tezy pozostaje fakt, że pasy są rozdzielone elementami betonowymi.
Olin

Postprzez scorpio44 » sobota 11 lipca 2009, 21:28

Czy w ogóle dopuszczalna jest taka sytuacja, że z dwóch pasów można skręcać w drogę o jednym pasie w tym kierunku? Ja się z czymś nie spotkałem i... nie chciałbym się spotkać. :)
scorpio44

Postprzez XPepeX » sobota 11 lipca 2009, 23:45

Pierwszeństwo przejazadu (pomiędzy pojazdami skręcającymi w lewo) ma oczywiście ciemno-niebieski, ponieważ jest z prawej strony różowego.
XPepeX

Postprzez karampuk » niedziela 12 lipca 2009, 01:15

scorpio44 napisał(a):Czy w ogóle dopuszczalna jest taka sytuacja, że z dwóch pasów można skręcać w drogę o jednym pasie w tym kierunku? Ja się z czymś nie spotkałem i... nie chciałbym się spotkać. :)

A czy nie jest analogiczną sytuacja, w której ja staję bliżej osi jezdni jadąc na wprost, tym samym umożliwiając przejazd przez skrzyżowanie jadącym w prawo (strzałka warunkowa)? Jest miejsce, to i powstają dwa nieoznaczone pasy ruchu, niby zwykła grzeczność, ale zawsze po prawej stronie może stanąć ten, co potem pojedzie jednak prosto. Nie tylko stanie prawidłowo, ale (o ile się nie mylę, tak się ustawić przepisy NAKAZUJĄ) to potem jeszcze będzie miał przede mną pierwszeństwo...
karampuk

Postprzez Sławek_18 » niedziela 12 lipca 2009, 11:05

karampuk napisał(a):A czy nie jest analogiczną sytuacja, w której ja staję bliżej osi jezdni jadąc na wprost, tym samym umożliwiając przejazd przez skrzyżowanie jadącym w prawo (strzałka warunkowa)? Jest miejsce, to i powstają dwa nieoznaczone pasy ruchu, niby zwykła grzeczność, ale zawsze po prawej stronie może stanąć ten, co potem pojedzie jednak prosto. Nie tylko stanie prawidłowo, ale (o ile się nie mylę, tak się ustawić przepisy NAKAZUJĄ) to potem jeszcze będzie miał przede mną pierwszeństwo...

Nie.

Nie wolno wyprzedzać z prawej strony na niewyznaczonych pasach ruchu.
Ty Jak się ustawiłaś przy środku pasa ruchu i jedziesz prosto (aby właśnie umożliwić jazdę na zielonej strzałce) I koleś ustawi się obok Ciebie i też będzie chciał jechać prosto to TY masz pierwszeństwo.
Ale oczywiście jak to jest w zwyczaju polskich kierowców, 89% ludzi o tym nie wie i będzie się cisnęło.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Pinhead » niedziela 12 lipca 2009, 11:10

Sławek_18 napisał(a):Nie wolno wyprzedzać z prawej strony na niewyznaczonych pasach ruchu.

On nie opisał sytuacji z wyprzedzaniem.
Pinhead

Postprzez karampuk » niedziela 12 lipca 2009, 18:17

Sławek, coś tu nie gra, bo (znowu) analogiczna sytuacja: samochód nr 3 może się ustawić po lewej stronie, tam gdzie większość staje do lewoskrętu (ja wtedy będę pośrodku). Wg twojej teorii musiałbym na niego uważać, bo przecież prosto można jechać z każdego pasa...
karampuk

Postprzez Sławek_18 » niedziela 12 lipca 2009, 18:47

Pinhead napisał(a):
Sławek_18 napisał(a):Nie wolno wyprzedzać z prawej strony na niewyznaczonych pasach ruchu.

On nie opisał sytuacji z wyprzedzaniem.

a z czym?
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez karampuk » sobota 01 sierpnia 2009, 22:24

Mógłbym prosić o kolejne argumenty? To bardzo ciekawa dyskusja...
karampuk

Powrót do Sytuacje na drodze