Jazda bez prawa jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Duszek » czwartek 25 czerwca 2009, 17:49

przemcus napisał(a):Co się dzieje, jeżeli zatrzyma nas policja, a zapomnimy ze sobą prawa jazdy?

Otrzymujemy mandat w wysokości 50 zł za brak dokumentu oraz surowe, besztające spojrzenie pana policjanta.

tom9, właściwie to masz rację...

Podstawa prawna brzmi tak:

Art. 96.
§ 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który:
1) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania osobę niemającą sprawności fizycznej lub psychicznej w stopniu umożliwiającym należyte prowadzenie pojazdu,
2) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej osobę niemającą wymaganych uprawnień,
3) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania osobę znajdującą się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka,
4) dopuszcza pojazd do jazdy na drodze publicznej pomimo braku wymaganych dokumentów stwierdzających dopuszczenie pojazdu do ruchu,
5) dopuszcza pojazd do jazdy na drodze publicznej, pomimo że pojazd nie jest należycie zaopatrzony w wymagane urządzenia i przyrządy albo pomimo że nie nadają się one do spełnienia swego przeznaczenia,
6) dopuszcza do korzystania z pojazdu samochodowego w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem,
podlega karze grzywny.

/Kodeks wykroczeń/

Myślę, że w sytuacji wątpliwej można by uniknąć mandatu, ale sytuacja gdy ojciec siedzi w samochodzie z 16-letnim synem jest raczej jednoznaczna...
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez eloxx » czwartek 25 czerwca 2009, 21:54

a tak z ciekawosci zapytam: co grozi wlascicielowi pojazdu, ktory udostepnil koledze samochod bez uprawnien (nie wiedzial o tym) i ktory mial drobna stluczke z innym samochodem, po czym uciekl on z miejsca zdarzenia? powiedzmy, ze o zdarzeniu zostala poinformowana policja?
eloxx

Postprzez Duszek » czwartek 25 czerwca 2009, 22:20

Właścicielowi grozi tylko wyżej wspomniany mandat, niezależnie od tego co uczyni kierujący pojazdem bez uprawnień.
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez rayos » wtorek 30 czerwca 2009, 15:58

Jeszcze odnośnie tego tematu ,( jesli spamuje to prosze o usuniecie postu :P ) , czy osobie mającej prawo jazdy , która jest pasażerem osoby niepełnoletniej - niemającej prawa jazdy kierującej samochodem grozi zabranie prawka ? Z tego co tutaj wyczytałem to raczej nie , ale od kilku osób słyszałem że to jest możliwe chciałbym wkońcu wiedziec jak to jest , Z góry dziekuje za odpowiedzi.
rayos

Postprzez Duszek » wtorek 30 czerwca 2009, 16:45

Nie, nic takiego jej nie grozi.
Ósma pasażerka mazdy.
C+E - w trakcie.
Duszek

Postprzez BOReK » wtorek 30 czerwca 2009, 18:51

Zabranie prawka nie grozi. Wypadek - jak najbardziej. :D
BOReK

Postprzez rayos » wtorek 30 czerwca 2009, 22:37

Szczerze powiem że kolega który nie ma prawka jeździ lepiej od niejednego który ma prawko a nawet niewiem czy nie lepiej odemnie :) także wypadek to prędzej grozi z czyjejś winy , ale wtedy to już sie zaczna problemy .
rayos

Postprzez jozimzbazin » czwartek 02 lipca 2009, 11:18

Mam pytanie jeśli np tata/mama/inny opiekun prawny jedzie obok ma prawko ale z pewnych przyczyn nie kieruje np jest pijany lub słabo jest tej osobie-nie ważne, ważne że nie kieruje to czy poniesie za to jakąś odpowiedzialność czy po prostu dostanie osoba kierująca mandat 500zl? pewnie pytanie było ale temat ma tyle stron ze ciężko jest to przeczytać
jozimzbazin

Postprzez BOReK » czwartek 02 lipca 2009, 11:24

Było. Wjedź wyżej, jest tam post Duszka z 25 czerwca, a w nim cytat właściwego kawałka PoRD.
BOReK

Postprzez ami09 » poniedziałek 13 lipca 2009, 18:54

hmm a co grozi w przypadku prowadzenia samochodu nie majac prawka i bedac pod wplywem alkoholu? nie dochodzi do zadnego wypadku tylko zwykla kontrola..
ami09

Postprzez Borys68 » poniedziałek 13 lipca 2009, 20:06

Ahoj!
ami09 napisał(a):hmm a co grozi w przypadku prowadzenia samochodu nie majac prawka i bedac pod wplywem alkoholu? nie dochodzi do zadnego wypadku tylko zwykla kontrola..

W innym wątku pisałeś, że zabrano ci PJ za alkohol. Tu się dopytujesz, co ci grozi za jazdę bez prawa jazdy ORAZ po alkoholu.
Odbieram to jako problem z jeżdżeniem na trzeźwo. Polecam www.aa.org.pl lub zbliżone strony.
http://www.aa.org.pl/aa5.htm
Borys
Borys68

Postprzez ami09 » środa 15 lipca 2009, 18:29

Zabawne :) założyłeś po pierwsze że jestem mężczyzną mimo że forma ewidentnie wskazuje na co innego ale wszystkie inne szczegóły przyuwazyłeś, po drugie też założyłeś że mam jakiś problem z utrzymaniem się w stanie trzeźwości..generalnie gratuluje tak trafnych spostrzeżeń ;) dla twojej wiadomości nikt mi prawka nie odebrał (odnośnie tamtego tematu) ale zapytać chyba mogę co w takim przypadku? myślałam że forum to właściwe miejsce.. co grozi za prowadzenie bez uprawnień już wiem ale np bez uprawnień po alkoholu to raczej nie 50 zł.. też chciałam się dopytać, niestety zamiast konkretnych odpowiedzi dostaje dobre rady, bo każdy zakłada że jak poruszam taki temat to obowiązkiem jest zrobieniem wykładu na temat mojej ewentualnej głupoty, wysłanie mnie na budowe do "swoich" albo jeszcze lepiej.. na leczenie :) pozdrawiam
ami09

Postprzez Borys68 » środa 15 lipca 2009, 21:05

Ahoj!
Ami09 - poplątałem osoby i płcie. Przepraszam.
Borys
Borys68

Postprzez .RadziU. » czwartek 16 lipca 2009, 13:07

Pewnie takie pytanie było, ale nie chce mi się przeszukiwać tematu :(
Zdałem prawko, ale nie mam jeszcze dokumentu, zatrzymuje mnie policja i co?
Dla normalnego kierowcy jest to mandat 50zł, a dla takiego świeżaka? Czym się różnią te dwie sytuacje.
Pozdro ;)
.RadziU.

Postprzez Khay » czwartek 16 lipca 2009, 13:09

.RadziU. napisał(a):Pewnie takie pytanie było, ale nie chce mi się przeszukiwać tematu :(

Do FAQ też ci się zajrzeć nie chciało, to dlaczego ma się nam chcieć odpowiadać na twoje pytanie? :roll:

Khay
Khay

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka