kontrola policyjna na stacji paliw

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kontrola policyjna na stacji paliw

Postprzez kamix500 » niedziela 19 lipca 2009, 10:07

witam. ostatnio jadąc sobie zatankować zauważyłem ze policja stoi na terenie stacji i zatrzymuje osoby które nie mają pasów ( zdążyły odpiąć do tankowania) czy mają prawo do takiego zatrzymania ?
przecież to nie jest chyba teren państwowy tylko prywatna stacja benzynowa. więc mogą tak robić?
kamix500

Postprzez krzysne » niedziela 19 lipca 2009, 13:17

Sprecyzuj co według Ciebie znaczy teren stacji. Stoją pod dystrubutorami czy na szeroko pojętym obszarze wokół. Bo np w Wałbrzychu jest jedna stacja która wyremontowała dość duży obszar wokół siebie, ale tylko niewielka część z tego to teren stacji i np WORD łapie tam ludzi na drogach jednokierunkowych, skrzyżowaniach równorzędnych itp. bo to jest normalna droga.

Wydaje mi się że tutaj może być podobna sytuacja. Kiedyś wprowadzono coś takiego że kontrole mogą się odbywać tylko w miejscach wyznaczonych przez KMP i na stronie komendy powinna być lista takich miejsc, ale nie jestem pewny czy tego nie znieśli. Sam kodeks drogowy nic nie mówi o tym gdzie można sprawdzać pojazdy. Jest napisane tylko że mają do tego prawo.
krzysne

Postprzez scorpio44 » niedziela 19 lipca 2009, 16:55

Tylko że raczej właścicielem tego "szeroko pojętego obszaru wokół" jest właściciel stacji, krótko mówiąc nie jest to droga publiczna. Poza drogami publicznymi przepisy ruchu drogowego obowązują aż i tylko w określonych przepisem okolicznościach, a zapięcie pasów nie jest konieczne "dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników ruchu" (a na pewno nie w tej konkretnej sytuacji - no bo zgodzę się, że ogólnie to różnie można by to zinterpretować), więc moim zdaniem podstaw nie ma.
scorpio44

Postprzez krzysne » niedziela 19 lipca 2009, 18:03

Przejrzałem rozporządzenie Ministra w sprawie kontroli ruchu drogowego i nigdzie nie widziałem żeby coś było napisane odnośnie dróg niepublicznych. Czyli kontroli mogli dokonać. Teraz pozostaje pytanie o te pasy.
krzysne

Postprzez qwer0 » niedziela 19 lipca 2009, 18:09

bardziej rozchodzi sie raczej o to:
DZIAŁ I
Przepisy ogólne

Art. 1. 1. Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymagania w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasady kontroli ruchu drogowego.

2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez kamix500 » niedziela 19 lipca 2009, 23:53

tak ale jak jazda 20 km/h albo i mniej może być niebezpieczna? przecież to stacja benzynowa. zdenerwowałem sie gdy to zobaczyłem, jakby nie mogli łapać osoby które przekraczają prędkość ...
kamix500

Postprzez qwer0 » poniedziałek 20 lipca 2009, 10:13

tak ale jak jazda 20 km/h albo i mniej może być niebezpieczna? przecież to stacja benzynowa. zdenerwowałem sie gdy to zobaczyłem, jakby nie mogli łapać osoby które przekraczają prędkość ...

ano wlasnie, ten zapisek...
2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu.

jesli jest to konieczne dla unikniecia zagrozenia bezpieczenstwa uczestnikow tego ruchu... Czyli w sumie wynika z tego, ze wszedzie trzeba sie stosowac.
No bo pasy sie przeciez dla bezpieczenstwa zapina.
Swiatla tez wlaczone raczej trzeba miec, no bo jeszcze ktos Cie nie zauwazy, a przeciez te lampiony sie niby dla zwiekszenia bezpieczenstwa wlacza.
Wszystko mozna podciagnac pod bezpieczenstwo, no bo niemal wszystkie przepisy sa dla porzadku i bezpieczenstwa, a nie chaosu.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Powrót do Sytuacje na drodze