Nieplanowane wyprzedzanie na trzeciego

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Borys_q » poniedziałek 20 lipca 2009, 08:45

A jesli samochod wyprzedzający i wyprzedzany równoczesnie zdecydowałyby się na hamowanie? Moim zdaniem lepsza jest pierwsza możliwosć o której pisales(i ja zresztą tez) Ja bedąc na miejscu samochodu wyprzedzanego na 100% bym zwolnił zeby umożliwić szybsze wyprzedzenie mnie.

To mam nadzieje że nigdy nie bedę cię wyprzedzał. Raz jeden taki as prawie nie doprowadził do kolizji. Ja zaniechałem manewru on też gwałtownie zahamował i nie miałem gdzie uciekać, naszczęście miałem mocniejsze hamulce lub cieższą nogę na pedale.

Ja wychodze z założenie nie mój cyrk, nie moje małpy niech sie martwi ten co wyprzedza, jak jestem wyprzedzany jade z wmiare stałą prędkością w sytuacji awaryjnej ostro do prawej i zazwyczaj jest ok.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Dorian » poniedziałek 20 lipca 2009, 09:16

Ostatnio miałem podobną sytuację. Czy zakręt był oznaczony czy nie to nie mogę stwierdzić bo widoczność zasłaniał mi TIR. Zdecydowałem się na wyprzedzanie, i będąc mniej więcej w połowie TIRa z naprzeciwka wyskoczył samochód z dość dużą prędkością. Oczywiście dałem po hamulcach i schowałem się za TIRem. I myślę, że tak powinno to wyglądać. :)
Dorian

Postprzez jasiek23 » poniedziałek 20 lipca 2009, 15:23

Borys_q napisał(a):Raz jeden taki as prawie nie doprowadził do kolizji. Ja zaniechałem manewru on też gwałtownie zahamował i nie miałem gdzie uciekać, naszczęście miałem mocniejsze hamulce lub cieższą nogę na pedale.

Ja nie pisałem o gwaltownym hamowaniu tylko o lekkim zwolnieniu. Naucz się czytać. Po drugie kazda reakcja w takiej sytuacji mogłaby doprowadzić to jakiegos zdarzenia jesli pozostali kierowcy nie zachowaliby się odpowiednio a więc i Twoje zachowanie równiez mogloby spowodowac niebezpieczną sytuację.
jasiek23

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze