Skrzyzowanie z sygnalizacja swietlna - piewszenstwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyzowanie z sygnalizacja swietlna - piewszenstwo

Postprzez zenonek » poniedziałek 20 lipca 2009, 15:55

Witam
Mam watpliwosci co do pierwszenstwa przejazdu w sytuacji jak na rysunku ponizej.
Obrazek

Niebieski samochód jedzie prosto przez skrzyżowanie i wyjezdza z drogi wewnetrznej. Czerwony samochód skreca w lewo i jedzie zwykla droga publiczna. Nie jestem ekspertem z prawa o ruchu drogowym, ale nie jestem pewien kto ma pierwszenstwo. I przy chodza do glowy mi 3 rozwiazania :

1) Pierwszenstwo ma niebieski bo na skrzyzowaniu z sygnalizacja swietlna,skrecajacy w lewo ma przepuscic jadacych z przeciwka.

2) Pierwszenstwo ma czerwony, bo wyjedzajacy z drogi wewnetrznej wlacza sie do ruchu i musi ustapic pierwszenstwa pojazdom znajdujacym sie na drodze.

3) Przepisy nie pomagaja w tej sytuacji, bo nie przewiduja sygnalizacji swietlnej na "skrzyzowaniu" zwyklej drogi z droga wewnetrzna.

Poprosze o rozstrzygniecie poparte przepisami PORD. A ta sytuacja nie jest przeze mnie wymyslona jest kilka takich skrzyzowan na warszawskim ursynowie. Np. Rosoła/ Przy Bażantarni[/url]
Ostatnio zmieniony poniedziałek 20 lipca 2009, 20:58 przez zenonek, łącznie zmieniany 5 razy
zenonek

Postprzez cman » poniedziałek 20 lipca 2009, 17:15

Sam miałem poruszyć ten temat i również chętnie poczytam odpowiedzi.
cman

Postprzez Duszek » poniedziałek 20 lipca 2009, 19:02

A na wyjeździe z drogi wewnętrznej jest sygnalizacja?
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez marcin.pl » poniedziałek 20 lipca 2009, 19:37

Znak D46 informuje nas, że jedna z dróg na skrzyzowaniu jest droga wewnetrzną, a co za tym idzie wyjeżdżający z tej drogi sa włączającymi się do ruchu. W związku z tym mozemy uznać, że znak ten jest znakiem regulującym pierwszeństwo na skrzyzowaniu . A jak wszyscy wiemy sygnalizacja ma pierwszeństwo przed znakami regulującymi pierwszeństwo. Czyli pierwszeństwo ma pojazd niebieski jadący na wprost.

P.S. Mnie sie wydaje, że rozsądniejsza byłaby sygnalizacja kierunkowa w takim przypadku.
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Postprzez cman » poniedziałek 20 lipca 2009, 19:42

marcin.pl napisał(a):W związku z tym mozemy uznać, że znak ten jest znakiem regulującym pierwszeństwo na skrzyzowaniu .

Tak na pewno nie możemy uznać, bo znak D-46 informuje nas wyłącznie o tym, że jest to droga wewnętrzna. Cała reszta wynika z odrębnych przepisów.
cman

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 20 lipca 2009, 19:49

Duszek napisał(a):A na wyjeździe z drogi wewnętrznej jest sygnalizacja?

Podczepiam się do tego pytania, bo ja akurat sytuację zrozumiałem tak, że przy wyjeździe z tej drogi wewnętrznej nie ma świateł (i tak zresztą popdowiada rysunek).
scorpio44

Postprzez cman » poniedziałek 20 lipca 2009, 19:51

Jak dla mnie to tylko niedorysowanie sygnalizatora.
cman

Postprzez zenonek » poniedziałek 20 lipca 2009, 20:39

scorpio44 napisał(a):
Duszek napisał(a):A na wyjeździe z drogi wewnętrznej jest sygnalizacja?

Podczepiam się do tego pytania, bo ja akurat sytuację zrozumiałem tak, że przy wyjeździe z tej drogi wewnętrznej nie ma świateł (i tak zresztą popdowiada rysunek).
Na drodze wewnetrznej tez jest sygnalizator tylko jakos nie umialem go narysowac. Jakby nie bylo to sytuacja jest oczywista.
zenonek

Postprzez mk61 » poniedziałek 20 lipca 2009, 20:45

Ja bym powiedział, że samochód wyjeżdżający z drogi wewnętrznej ma takie same prawo jechać, jak inne.
Dlaczego?
Wykorzystałbym tutaj po prostu "hierarchę", czyli najpierw policjant, później światła, a później znaki. Jeśli światła by nie działały, wtedy wyjeżdżający z drogi wewnętrznej najzwyczajniej włączałby się do ruchu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez revivee » poniedziałek 20 lipca 2009, 20:48

mi też się wydaje ze niebieski bo sygnalizacja jest ważniejsza od znaków
revivee

Postprzez cman » poniedziałek 20 lipca 2009, 20:57

Mam nadzieję, że nie zapominacie o fakcie, iż sygnalizacja świetlna ma pierwszeństwo wyłącznie przed znakami regulującymi pierwszeństwo. O czym już zresztą wspomniał marcin.pl. Natomiast znak początku/końca drogi wewnętrznej takim znakiem nie jest.
cman

Postprzez mk61 » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:00

Ale znak "koniec drogi wewnętrznej", który powinien być po stronie wyjeżdżającego z tej drogi, automatycznie mówi o włączaniu się do ruchu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez zenonek » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:02

Uff udalosie poprawic rysunek,chociarz przez kilka probsienie dawal wczytac link. Ale wracajac do tematu, czy w przepisach jest napisane gdzie mozna postawic sygnalizacje swietlna? A jak jest to czy obejmuje sytuacje gdzie sygnalizacja stoi na przecieciu drog ktore nie jest skrzyzowaniem?

posty scalone przez moderatora

mk61 napisał(a):Ale znak "koniec drogi wewnętrznej", który powinien być po stronie wyjeżdżającego z tej drogi, automatycznie mówi o włączaniu się do ruchu.
Oj znak koniec drogi wewnetrznej zawsze stoi w tym miejscu.Czyli sugerujesz zena "skrzyzowaniach" z dorga wewnetrzna obowiazuje regula prawej reki?
zenonek

Postprzez mk61 » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:05

zenonek napisał(a):Czyli sugerujesz zena "skrzyzowaniach" z dorga wewnetrzna obowiazuje regula prawej reki?

A skąd taki wniosek? :shock:
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez cman » poniedziałek 20 lipca 2009, 21:08

mk61 napisał(a):Ale znak "koniec drogi wewnętrznej", który powinien być po stronie wyjeżdżającego z tej drogi, automatycznie mówi o włączaniu się do ruchu.

Nie, znak D-47 "koniec drogi wewnętrznej" oznacza wyjazd z drogi wewnętrznej. Tyle i nic więcej. A obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu wynika nie ze znaku, tylko z zapisu ustawy. Obowiązek ten powstaje w momencie wyjeżdżania z drogi wewnętrznej, a znak D-47 jest tylko informacją o miejscu, w którym to następuje.
cman

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze