składaki!!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

składaki!!

Postprzez shemre » sobota 17 lipca 2004, 16:16

siema!! mam pytanie które męczy mnie od dłuższego czasu... slyszalem ze jeśli pojazd waży nie wiecej niz 500 kg a pojemnośc silnika nie przekracza 600 ccm to ...gdy ma sie ukończone 16 lat i posiada sie karte motorowerową ... i jeśli zarejestrujesz ten pojazd mozna wtedy jeździć nim po ulicy nie majac prawka...to prawda ??czy ten pojazd kfalifikuje sie tylko pod kat. B1 ??? ...z góry wielkie dzięki!!
shemre

Postprzez Snuj ze Szczecina » sobota 17 lipca 2004, 18:12

Karta motorowerowa uprawnia do korzystania z pojazdu dwu-kołowego, czyli motocykla o pojemności 50ccm.Zatem posiadając karte rowerową, możesz kierować motocyklem do pojemności 50 ccm.Wyższa pojemność motocykla oznacza odpowiednią kategorie - A1 bądż A.Tak naprzykład posiadając prawo jazdy kat.A1 możesz kierować motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW.

Kategoria prawa jazdy B1 uprawnia do kierowania trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla.

Jeżeli pojazd o którym piszesz jest pojazdem czterokołowym, to aby się nim poruszać, musisz posiadać prawo jazdy kat.B1.

A jeśli motocyklem i jeśli pojemność przekracza 50 ccm, to musisz posiadać prawo jazdy odpowiedniej kategorii A,A1.
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

dzieki

Postprzez shemre » niedziela 18 lipca 2004, 15:20

dzieki...wydawalo mi sie to troche dziwne ... bo uslyszalem takie cos od paryu osób i... wiem jak wyglaadają te kategorie ale nie bylem pewny co do tego skladanego pojazu...dzieki...pozdrawiam
shemre

Postprzez hans » poniedziałek 19 lipca 2004, 13:25

składany amatorsko czy nei to nie ma różnicy - wazna jest masa własna i liczba kół :)
to kwalifikuje pojazd pod daną kategorię
hans

Powrót do Sytuacje na drodze