Co mogą osoby kierujące ruchem podczas pielgrzymek?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Co mogą osoby kierujące ruchem podczas pielgrzymek?

Postprzez plainview » niedziela 02 sierpnia 2009, 18:46

Chodzi mi konkretnie o odpowiedź na pytanie- czy osoby takie (porządkowi) mogą wydawać polecenia nie zgodne z zasadami ruchu drogowego- a jeszcze konkretniej- czy mogą zezwolić na wyprzedzanie kolumny pieszych w miejscach w których normalnie tego robić nie wolno- na przejściach dla pieszych, przejazdach kolejowych, podwójnej ciągłej itd.

Oczywiście mówię o sytuacji w której osoba kierująca ruchem wcześniej upewniła się, że wyprzedzanie jest bezpieczne, pociąg nie jedzie, na przejściu nie ma pieszych i że z przeciwka nie jedzie żaden inny pojazd.
plainview

Postprzez dylek » niedziela 02 sierpnia 2009, 20:21

Art. 6. 1. Polecenia lub sygnały może dawać uczestnikowi ruchu lub innej osobie znajdującej się na drodze:
1) policjant;
2) żołnierz Żandarmerii Wojskowej lub wojskowego organu porządkowego, zabezpieczający przemarsz lub przejazd kolumny wojskowej albo w razie akcji związanej z ratowaniem życia lub mienia;
3) (1) funkcjonariusz Straży Granicznej w strefie nadgranicznej;
3) (2) funkcjonariusz Straży Granicznej;
3a) inspektor Inspekcji Transportu Drogowego;
3b) umundurowany inspektor kontroli skarbowej lub funkcjonariusz celny;
3c) strażnik gminny (miejski);
4) pracownik kolejowy na przejeździe kolejowym;
5) pracownik zarządu drogi lub inna osoba wykonująca roboty na drodze na zlecenie lub za zgodą zarządu drogi;
6) osoba nadzorująca bezpieczne przejście dzieci przez jezdnię, w wyznaczonym miejscu;
7) kierujący autobusem szkolnym w miejscach postoju związanych z wsiadaniem lub wysiadaniem dzieci.

Nie widzę tu służb porządkowych pielgrzymki ;)

Do zadań tych służb należy pilnowanie tych zapisów ustawy:
Art. 12. 1. Kolumna pieszych, z wyjątkiem pieszych w wieku do 10 lat, może się poruszać tylko prawą stroną jezdni.
2. Do kolumny pieszych w wieku do 10 lat stosuje się odpowiednio przepisy art. 11 ust. 1 i 2.
3. Liczba pieszych idących jezdnią w kolumnie obok siebie nie może przekraczać 4, a w kolumnie wojskowej - 6, pod warunkiem że kolumna nie zajmuje więcej niż połowy szerokości jezdni.
4. Piesi w wieku do 10 lat mogą iść w kolumnie tylko dwójkami pod nadzorem co najmniej jednej osoby pełnoletniej.
5. Długość kolumny pieszych nie może przekraczać 50 m. Odległość między kolumnami nie może być mniejsza niż 100 m.
6. Jeżeli przemarsz kolumny pieszych odbywa się w warunkach niedostatecznej widoczności:
1) pierwszy i ostatni z idących z lewej strony są obowiązani nieść latarki:
a) pierwszy - ze światłem białym, skierowanym do przodu,
b) ostatni - ze światłem czerwonym, skierowanym do tyłu;
2) w kolumnie o długości przekraczającej 20 m idący po lewej stronie z przodu i z tyłu są obowiązani używać elementów odblaskowych odpowiadających właściwym warunkom technicznym, a ponadto idący po lewej stronie są obowiązani nieść dodatkowe latarki ze światłem białym, rozmieszczone w taki sposób, aby odległość między nimi nie przekraczała 10 m;
3) światło latarek powinno być widoczne z odległości co najmniej 150 m.
7. Zabrania się:
1) ruchu po jezdni kolumny pieszych w czasie mgły; zakaz ten nie dotyczy kolumny wojskowej lub policyjnej;
2) ruchu po jezdni kolumny pieszych w wieku do 10 lat w warunkach niedostatecznej widoczności;
3) prowadzenia po jezdni kolumny pieszych przez osobę w wieku poniżej 18 lat.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez plainview » niedziela 02 sierpnia 2009, 21:34

dylek napisał(a):
Art. 6. 1. Polecenia lub sygnały może dawać uczestnikowi ruchu lub innej osobie znajdującej się na drodze:
1) policjant;
2) żołnierz Żandarmerii Wojskowej lub wojskowego organu porządkowego, zabezpieczający przemarsz lub przejazd kolumny wojskowej albo w razie akcji związanej z ratowaniem życia lub mienia;
3) (1) funkcjonariusz Straży Granicznej w strefie nadgranicznej;
3) (2) funkcjonariusz Straży Granicznej;
3a) inspektor Inspekcji Transportu Drogowego;
3b) umundurowany inspektor kontroli skarbowej lub funkcjonariusz celny;
3c) strażnik gminny (miejski);
4) pracownik kolejowy na przejeździe kolejowym;
5) pracownik zarządu drogi lub inna osoba wykonująca roboty na drodze na zlecenie lub za zgodą zarządu drogi;
6) osoba nadzorująca bezpieczne przejście dzieci przez jezdnię, w wyznaczonym miejscu;
7) kierujący autobusem szkolnym w miejscach postoju związanych z wsiadaniem lub wysiadaniem dzieci.

Nie widzę tu służb porządkowych pielgrzymki ;)

jest o tym mowa w tym rozporządzeniu-
http://static1.money.pl/d/akty_prawne/p ... 320839.pdf

§ 2. 1. Do dawania poleceń i sygnałów uczestnikowi ruchu lub innej osobie znajdującej się na drodze upoważnione są osoby, o których mowa w art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, zwanej danej "ustawą", oraz:

1) osoba odpowiedzialna za utrzymanie porządku podczas przemarszu procesji, pielgrzymki lub konduktu pogrzebowego - jeżeli jest to niezbędne do zapewnienia ich bezpiecznego przemarszu;
plainview

Postprzez jasiek23 » niedziela 02 sierpnia 2009, 23:00

Co roku przez moją miejscowość przechodzi pielgrzymka i w jednym miejscu przekracza na skrzyzowaniu drogę nr 74. Z tego co ja widzę porządkowi za pomocą czerwonych horągiewek zatrzymują samochody na owej drodze nr 74 i wtedy kolumna spokojnie przekracza skrzyzowanie. Nie wiem czy odnosi się to do jakiejs niezgodności z zasadami ruchu ale to widzę to napisalem :)
jasiek23

Postprzez marcin.pl » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 16:25

A mnie wydaje, że oni mimo to nie posiadają uprawnień do kierowania ruchem, bo nie jest to zapisane w ustawie.

Pamiętacie jak Dorn wydał rozporządzenie dające strazy miejskiej uprawnienia do użycia fotoradarów? TK uznał to za niezgodne z konstytucją, że uprawnienia zostały nadane na podstawie rozporządzenia a nie ustawy.
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Postprzez plainview » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 17:43

marcin.pl napisał(a):A mnie wydaje, że oni mimo to nie posiadają uprawnień do kierowania ruchem, bo nie jest to zapisane w ustawie.

Pamiętacie jak Dorn wydał rozporządzenie dające strazy miejskiej uprawnienia do użycia fotoradarów? TK uznał to za niezgodne z konstytucją, że uprawnienia zostały nadane na podstawie rozporządzenia a nie ustawy.

Dopóki przepis nie został zakwestionowany przez Trybunał Konstytucyjny- jest obowiązujący.
plainview

Postprzez kamix500 » poniedziałek 03 sierpnia 2009, 20:44

do kierowania ruchem trzeba mieć zezwolenia, wiem bo niedawno w straży było. teraz byle kto nie może kierować :(
kamix500

Powrót do Sytuacje na drodze