Parking sklepowy = skrzyżowania równorzędne?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parking sklepowy = skrzyżowania równorzędne?

Postprzez absolutny » czwartek 13 sierpnia 2009, 20:38

Witam!

Obrazek

Legenda:
Czerwone kratki - zaparkowane auta
"D" - droga
"W" - wyjazd z parkingu

Kto ma pierwszeństwo w tej sytuacji?
1. Pojazd A przed pojazdem B?
2. Pojazd B przed pojazdem A?

"C" wiadomo, nic po prawej czyli pierwszy.
absolutny

Postprzez nyku » czwartek 13 sierpnia 2009, 20:46

Jeżeli nie masz znaków to zasada prawej ręki.
A co do tematu to na wszystkich a przynajmniej na większości parkingów przy centrach handlowych są znaki określające pierwszeństwo przejazdu.

W narysowanej sytuacji pierwszeństwo ma pojazd A gdyż B ma go po swojej prawej stronie.
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez absolutny » czwartek 13 sierpnia 2009, 20:58

nyku napisał(a):Jeżeli nie masz znaków to zasada prawej ręki.
A co do tematu to na wszystkich a przynajmniej na większości parkingów przy centrach handlowych są znaki określające pierwszeństwo przejazdu.

W narysowanej sytuacji pierwszeństwo ma pojazd A gdyż B ma go po swojej prawej stronie.

Niestety nie pamiętam czy jest znak informujący o ruchu równorzędnym. Na pewno nie ma tam ustąp pierwszeństwa itp. Z tego co pamiętam jest tam znak "Droga wewnętrza" (lub coś podobnego).

Sytuacja niby błaha ale na tym parkingu prawie nikt się do zasady skrzyżowań równorzęd. nie stosuje :( Dlatego się upewniam czy dobrze główkowałem...
Dzięki
absolutny

Postprzez nyku » czwartek 13 sierpnia 2009, 23:35

no jeżeli nie ma znaków określających pierwszeństwo to właśnie powinni się stosować do zasady skrzyżowań równorzędnych.
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez eddie310 » piątek 14 sierpnia 2009, 08:26

Jeżeli chodzi o zasady ruchu na drogach niepublicznych, czyli na przykład wewnętrznych osiedlowych uliczkach, czy parkingach przed hipermarketami to Kodeks drogowy obowiązuje na nich w bardzo ograniczonym zakresie. Jego przepisy mają zastosowanie tylko wówczas, gdy istnieje zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu. Ale Sąd stwierdził także, że kierowcy mają obowiązek przestrzegania zasad ruchu wszędzie tam, gdzie pojazdy się poruszają. Z tego wynika, że powinni zachowywać sie jak na skrzyżowaniach równorzędnych ale też stosować zasadę ograniczonego zaufania.
Natomiast obiło mi się również o uszy, że na drogach wewnętrznych pierwszeństwo mają piesi tak jak w strefie zamieszkania.
eddie310

Postprzez Nadzienie » piątek 14 sierpnia 2009, 11:43

eddie310 napisał(a):(...)Natomiast obiło mi się również o uszy, że na drogach wewnętrznych pierwszeństwo mają piesi (...).

Pierwszy raz coś takiego słyszę. Szukałem i nic nie znalazłem na ten temat no ale jak tzw. "kodeks drogowy" nie reguluje zasad na drogach niepublicznych (stosuje się je jeśli byłoby to konieczne do uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa tego ruchu). Wydaje mi się, że nie ma zapisu który regulowałby zasadę pierwszeństwa "pieszy-pojazd" na drogach niepublicznych.
Nadzienie

Postprzez eddie310 » piątek 14 sierpnia 2009, 15:07

Będąc uczestnikiem pewnego szkolenia instruktor powiedział, że właśnie na drogach wewnętrznych pieszy ma pierwszeństwo, jednak ja nie mogłam znaleźć podstawy prawnej więc czy tak jest to nie jestem pewna. Jeśli ktoś ma sprawdzone informacje na ten temat to z góry dziekuję.
eddie310

Powrót do Sytuacje na drodze