Gdzie powinno sie zatrzymac pojazd ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Gdzie powinno sie zatrzymac pojazd ?

Postprzez wezyr007 » piątek 14 sierpnia 2009, 20:57

Witam.
Poniżej przedstawiam rysunek.
Przed przejazdem kolejowym jest znak STOP natomiast jak przejedziemy przejazd kolejowy (około 5 metrów za przejazdem) jest linia zatrzymania.
Dodam jeszcze ze przejazd jest bez zapór.
Jak powino sie zachować w tej sytuacji - ta sytuacja jest na egzaminie wiec prosze napisac czy powinno sie zatrzymac pojazd:
1 Przed znakiem STOP i przed linią zatrzymania
2 Tylko przed linią zatrzymania
Bo juz sie w tym pogubiłem i nie wiem jak postąpicw tym przypadku na egzaminie państwowym kat. B

RYSUNKI W 2 wersjach - ta sama sytuacja

Obrazek

Obrazek
wezyr007

Postprzez dylek » piątek 14 sierpnia 2009, 21:02

Podałeś dość mało szczegółów...
Z tego co wywnioskowałem tory chyba nie są przejazdem kolejowym, a bocznicą kolejową... musiałbyś sprawdzić jaki znak ostrzegawczy stoi przed nimi....
Przy tym założeniu wydaje mi się, że STOP dotyczy skrzyżowania, co jest zaraz za torami....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez wezyr007 » piątek 14 sierpnia 2009, 21:05

Jeśli sie pomyliłem to sory - możliwe bocznica kolejowa.
Ale czy przed przejazdem powinienem zatrzymać samochód i przed linią zatrzymania ?
Przed znakiem STOPU nie ma żadnego innego znaku.
wezyr007

Postprzez dylek » piątek 14 sierpnia 2009, 21:19

Jeśli jest STOP i do niego linia zatrzymania to tylko przed linią...
Nie przed znakiem.... Dlatego właśnie założyłem, że raczej nie może być tam przejazd kolejowy, bo byłoby to mocno spartolone oznaczenie....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez rocko19 » sobota 15 sierpnia 2009, 11:44

Dla mnie jest to źle oznakowane, poco STOP jest przed torami a linia za nimi?
rocko19

Postprzez Cachorro » niedziela 16 sierpnia 2009, 09:16

ta linia chyba dotyczy skrzyżowania, bo jestes na podporządkowanej (chyba)
www.pajacyk.pl KLIKNIJ !

18.08.2007 godz. 7.00
egzamin teoria + praktyka
WORD Dąbrowa Górnicza
Zdane za 1 razem !! :)
Cachorro

Postprzez Edward20 » niedziela 16 sierpnia 2009, 10:12

na dzien dzisiejszy i tak bym sie zatrzymal przed torami i pozniej przed linia... conajwzyej blad a nie odrazu dziekuje negatywny wynik
Edward20

Postprzez cykus » środa 19 sierpnia 2009, 14:29

Jeśli jest to ten przejazd, który mi się wydaję należy się zatrzymać przed znakiem stop i i jeszcze raz przed linią zatrzymania (tak uczył mnie instruktor)
cykus

Postprzez adi_king1 » czwartek 20 sierpnia 2009, 09:13

"Dziwny jest ten kraj" na egzaminie proponuje sie zatrzymać przed znakiem i przed linią i na pewno nie obleje cię za to. Myslę ze nie powinno być takiej sytuacji że przed torami jest znak stop a linia od znaku przed skrzyżowaniem bo to nie jest jednoznaczne a takie powinno być. Jeżeli uznasz że zatrzymujesz się przed linią a egzaminator uzna że powinieneś zatrzymać sie przed znakiem to egzamin nie zaliczony. Jak sie zatrzymasz w obu miejscach nie powinien cie oblać.
adi_king1

Postprzez sandra82 » niedziela 06 września 2009, 15:16

Wiesz co szczerze powiem,że prawidło cię oblał, mnie też tamtędy przewoził w piątek i widziałam że tylko czekal aby mnie uwalić niestety nawet instruktor ci powie, że musisz pamiętać aby zatrzymac się i przed torami i przed tą linią zatrzymania, znaki mówią same za siebie, powodzonka następnym razem :)) :P
sandra82

Postprzez tiromaniak » niedziela 06 września 2009, 15:31

Mało szczegółów, a rysunek chaotyczny. Ogólnie powinneś zatrzymać się zawsze przed torami aby zobaczyć czy masz wolny przejazd i czy nie zbliża się nadjeżdżający pociąg. Jeśli masz tam jakieś znaki czy linie przed tymi torami to dodatkowo stosujesz się do nich. Czyli oprócz bezwzględnego zatrzymania przed torami weż pod uwage te znaki i linie, one ci wyznaczają gdzie masz przed tymi torami się zatrzymać. Jadąc od dołu zatrzymujesz się przed znakiem STOPU, tak aby mieć dobre pole widzenia torów po twojej lewej i prawej stronie. Z drugiej strony zatrzymujesz się przed linią grubą ciągłą, czyli bezwarunkowego zatrzymania.

Wiesz co, z doświadczenia ci powiem że polskie drogi obfitują wręcz w absurdalne rozwiązania drogowe i nie raz miałem znak stopu przed torami 50 m od torów gdzie drzewo zasłaniało tory, musiałem podjechać bliżej nim zobaczyć. Na zachodzie, czy północy czyli mówimy o krajach cywilizowanych takie przejazdy ( odcinki bardzo kolizyjne ) były by niedopuszczane do ruchu publicznego z racji kolizyjności. Oni by zrobili przejazd drogi nad torami mostem, albo pod tunelem, aby nie było kolizyjnie, a jak by nie dało rady już, ustawili by sygnalizacje i dróżnika, nie zważając na pieniądze i utrzymanie, bo tutaj chodzi o życie ludzie, ale takie odcinki są niestety tylko w polsce i wschodzie europy.
tiromaniak

Powrót do Sytuacje na drodze