Kamizelka odblaskowa w kabinie pasażera

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kamizelka odblaskowa w kabinie pasażera

Postprzez Mario90 » piątek 14 sierpnia 2009, 11:27

Witam, ostatnio będąc na Słowacji mój ojciec dostał pouczenie: chodzi o kamizelkę odblaskową, która była schowana w bagażniku, a wg przepisów słowackich powinna znaleźć się w kabinie pasażera. Stąd też moje pytanie: czy w naszym kraju również istnieje takie prawo?
Mario90

Postprzez nyku » piątek 14 sierpnia 2009, 11:34

Nie w Polsce nie ma takiego przepisu. Ale dla bezpieczeństwa można kupić w razie jakiegoś wypadku bądź awarii. A jak dobrze pamiętam to w krajach gdzie obowiązkowe jest posiadanie kamizelek odblaskowych to trzeba ich mieć tyle ile osób jedzie samochodem.
"Im dłużej jeżdżę, tym mam większą świadomość, jak wiele jeszcze muszę się nauczyć, aby być dobrym i bezpiecznym kierowcą"

KAT B - 29.07.2009
KAT C - 04.08.2011
nyku

Postprzez qwerty0 » piątek 14 sierpnia 2009, 11:37

Kierowca kat. B ;-)
qwerty0

Postprzez qwer0 » piątek 14 sierpnia 2009, 14:08

Nie, u nas nie ma w ogole obowiazku posiadania kamizelki odblaskowej.
I jak juz to chyba w kabinie kierowcy ta kamizelka powinna byc.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez pawcio1978 » sobota 15 sierpnia 2009, 01:35

qwer0 napisał(a):Nie, u nas nie ma w ogole obowiazku posiadania kamizelki odblaskowej.
I jak juz to chyba w kabinie kierowcy ta kamizelka powinna byc.

I calkiem sensownie.
W Anglii rowniez kamizelki/kurtki/polary odblaskowe maja w kabinie.
pawcio1978

Postprzez mk61 » niedziela 16 sierpnia 2009, 15:04

nyku napisał(a):A jak dobrze pamiętam to w krajach gdzie obowiązkowe jest posiadanie kamizelek odblaskowych to trzeba ich mieć tyle ile osób jedzie samochodem.

Żartujesz sobie, prawda? :lol:
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez pawcio1978 » niedziela 16 sierpnia 2009, 15:15

mk61 napisał(a):
nyku napisał(a):A jak dobrze pamiętam to w krajach gdzie obowiązkowe jest posiadanie kamizelek odblaskowych to trzeba ich mieć tyle ile osób jedzie samochodem.

Czyli niemowlaki tez? :-D
pawcio1978

Postprzez scorpio44 » niedziela 16 sierpnia 2009, 16:05

mk61 napisał(a):

Mógłby ktoś obeznany to zweryfikować? Od paru osób jeżdżących na Słowację również słyszałem, że tak właśnie tam wymagają.
scorpio44

Postprzez mk61 » niedziela 16 sierpnia 2009, 16:49

Obowiązek zakładania kamizelki ma każda osoba opuszczająca pojazd na danych typach dróg. Dotyczy to bezpieczeństwa osoby znajdującej się na drodze, a nie, oznaczenia kto jest kierowcą w tej grupie, która wysiadła z pojazdu. Nie mniej, jednak to kierowca jest kierowcą/kierującym, a nie pasażer i pasażer nie ma obowiązku robić czegokolwiek przy samochodzie. Nie musi z niego wysiadać, gdy na przykład trzeba zmienić koło. Równoznaczne (dla mnie) jest to z tym, że należy posiadać tylko jedną kamizelkę obowiązkowo, a więcej, jeśli zamierzamy "wyrzucać" ludzi ze swojego auta na środku drogi.

http://www.v10.pl/prawo/Obowiazek,posia ... i,254.html
http://www.grupaimage.pl/?s=prd&i=numer&id=147 (artykuł na samym dole)

Postaram się jeszcze podrzucić więcej informacji (austriackie i szwajcarskie paragrafy) od razu z interpretacją, ale nie gwarantuję.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez scorpio44 » niedziela 16 sierpnia 2009, 18:45

Podkreślę na wszelki wypadek, że mnie chodzi konkretnie o Słowację (choć z drugiej strony raczej nie wydaje mi się, żeby tam mogło być inaczej, niż w innych państwach wymagających kamizelki).
scorpio44

Postprzez pawcio1978 » niedziela 16 sierpnia 2009, 21:52

Calkiem sensownie ze kamizelka odblaskowa powinna byc w kabinie a nie bagazniku. Podczas przejscia z kabiny do bagaznika nie jestes b.widoczna osoba przy zlej widocznosci

mk61:
Powodzenia w sytuacji jak bedziesz pasazerem i kobiety-kierowcy i zepsuje sie kolo :D
Zadna kobieta na drodze nie potrafi wymienic kola. A pozniej ludzie oburzaja sie o takie czy inne pytania na kursach.
pawcio1978

Postprzez ella » niedziela 16 sierpnia 2009, 21:59

Zadna kobieta na drodze nie potrafi wymienic kola

Mów za siebie :D Ja potrafię :lol:
A kamizelkę wożę w środku samochodu a nie w bagażniku.
ella
Moderator

Postprzez dariex » niedziela 16 sierpnia 2009, 23:30

Scorpio,przepis w Słowacji,jak również Niemczech ,Austrii i różnych innych krajach europejskich głosi,że zatrzymując się awaryjnie,nie można opuścić pojazdu ,bez kamizelki odblaskowej.
Stąd też właśnie taka subtelna różnica w interpretacji tegoż przepisu.
Kamizelka zatem wystarczy Ci jedna ale w razie usterki,Twój pasażer będzie musiał siedzieć w aucie.
dariex

Postprzez lith » poniedziałek 17 sierpnia 2009, 10:51

A co jak moge sie dostać do bagażnika nie wychodząc z samochodu? :twisted: Znam osoby, które na co dzień dostawły sie do samochodu przez 5 drzwi :P U mojego taty w samochodzie to nawet całkiem wygodna opcja dla pasażerów z tyłu, szkoda tylko, że klamki nie ma od wewnątrz :lol:
lith

Postprzez tiromaniak » czwartek 10 września 2009, 21:54

Ja mam zawsze pod ręką. Z racji tego że dużo jeżdze mam w specjalnym schowku takie rzeczy jak: kamizelke odblaskową, apteczke pierwszej pomocy dobrze wyposażoną, trójkąt ostrzegawczy i świecący znak wypadek.

Trójkąt stosuje jak mam nieplanowany postój, awaria czy coś. Znak w przypadku napotkania kolizji drogowej. Ustawiam go w odległości ( zależy ) aby był dobrze widoczny z daleka dla innych. Apteczkę sam wyposażałem.
tiromaniak

Następna strona

Powrót do Luźna gadka