Dlaczego właśnie on ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dlaczego właśnie on ma pierwszeństwo?

Postprzez free4all » środa 02 września 2009, 20:51

Cześć!
Rozwiązywałem sobie dzisiaj testy na prawko z płyty, którą dostałem z Wyborczą parę miesięcy temu i trafiłem na takie pytanie: Obrazek

Myślałem, że jest tak, że najpierw jedzie 3 (bo nie ma nikogo po prawej), potem 2 (bo jak 3 pojedzie, to 2 nie ma nikogo po prawej) i na końcu 1. Tymczasem wygląda na to, że jest inaczej (jedzie 2, potem 1 i 3 na końcu). I tu moje pytanie: dlaczego tak jest (jaka zasada to reguluje)? Zawsze wydawało mi się, że w takich sytuacjach jest zasada prawej strony (ten kto ma wolną prawą i ten kto skręca w prawo ma pierwszeństwo).
A tak przy okazji to która z tych dwóch zasad prawej strony jest ważniejsza? Z góry dzięki za odp. :)
free4all

Postprzez marcin.pl » środa 02 września 2009, 21:02

3 skręca w lewo i musi ustapić tym jadącym na wprost.
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Postprzez free4all » środa 02 września 2009, 21:11

No jak 2 pojedzie to już wiem dlaczego jest taka kolejność. Ale dlaczego 2 jedzie pierwsza?
free4all

Postprzez tomek90 » środa 02 września 2009, 21:15

hm moim zdaniem to jest tak:

z punktu widzenia samochodu numer 1 sytuacja jest dość prosta. Skrzyżowanie równorzędnę a więc przepuszcza pojazd 2 który jest z prawej strony i przejeżdża przed pojazdem 3 ponieważ ten pojazd skręcając w lewo ma pojazd 1 z prawej strony więc musi go przepuścić.

Natomiast patrząc na to bardziej ogólnie to jest to ciekawa sytuacja ponieważ pojazd 1 ustępuje pierszeństwa 2 a ma pierszeństwo przed 3 ( o czym już pisałem) z punktu widzenia pojazdu 2 to ustępuje on pierwszeństwa 3 i ma pierszeństwo przed 1 natomiast z punktu widzenia pojazdu 3 ma pierszeństwo przed pojazdem 2 ale ustępuje pierszeństwa 1. A więc w takiej sytuacji każdy samochód zarazem ma pierszeństwo przed jednym z pojazdów jak i musi ustąpić pierszeństwa innemu. Wydaje mi się że tego nie regulują żadne przepisy ( podobnie jak w sytuacji skrzyżowania w kształcie Y gdzie spotykają się 3 samochody i każdy z nich chce skręcić w prawo ) .Co do pytania która zasada prawej strony jest ważniejsza to według mnie obie są równie ważne.
tomek90

Postprzez lith » czwartek 03 września 2009, 16:06

Też na początku miałem mały problem przy pytaniach tego typu. Mi to wytłumaczono mówiąc, że to że samochód pierwszy wjedzie na skrzyżowanie nie musi oznaczać, że pierwszy z niego wyjedzie, a kolejności nie da się tak łatwo opisać jak 1,2,3. Tutaj 3ka wjeżdża pierwsza i zatrzymuje się przed 1, ale tak, że za nią może już jechać 2. Jak dwójka przejedzie (bo 3 juz nie jest po prawej) to może jechać 1, bo nie ma 2, a na końcu 3 zjeżdża.

A w tych pytaniach testowych nie pytają się kto po kim przejedzie, tylko kto ma przed kim pierwszeństwo, więc nie trzeba ustalać dokładnie kolejności przejazdu, bo się właśnie zamotać można.
lith

Postprzez wroclawianin09 » czwartek 03 września 2009, 16:07

Nic niezwykłego - jedno z podstawowych pytań o skrzyżowanie równorzedne. Pierwszeństwo mają wszyscy na prawo. A, że 3 przecina tor jazdy 1, (ma go po prawej) to ustępuje mu pierwszeństwa.
wroclawianin09

Powrót do Sytuacje na drodze