Sprawdźcie mnie z wymaganiej wiedzy o Toyocie Yaris

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Sprawdźcie mnie z wymaganiej wiedzy o Toyocie Yaris

Postprzez JacekP » niedziela 13 września 2009, 16:38

Witam.
We wtorek mam państwowy egzamin praktyczny z prawa jazdy.
Chcę żebyście sprawdzili mnie z wiedzy teoretycznej na temat świateł i silnika w Yarisce.

No to tak:
poziom oleju w silniku- wskazuję wskaźnik poziomu oleju pot. bagnet i mówię, że tym sprawdza się poziom oleju, wskaźnik posiada przedziałkę maksimum i minimum, oleju powinno być pomiędzy tymi przedziałami, najlepiej na środku. NIE WYJMUJĘ WSKAŹNIKA!

poziom płynu hamulcowego- skazuje zbiornik płynu hamulcowego i mówię, tutaj znajduje się zbiornik płynu hamulcowego, zbiornik zawiera przedział maksimum i minimum, sprawdzam ile jest tego płynu wizualnie, NIE ODKRĘCAM!

poziom płynu chłodniczego- wskazuje zbiornik i mówię; tutaj jest zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego, zawiera przedziałkę max, min i sprawdzam wizualnie ile jest, NIE ODKRĘCAM!

poziom płynu do spryskiwaczy; wskazuję, mówię że zawiera JEDYNIE MAX i otwieram żeby sprawdzić ile jest.

sygnał dźwiękowy; wciskam klaskon

Jak na razie dobrze?
JacekP

Postprzez annubis17 » niedziela 13 września 2009, 17:23

Egzaminator może zechcieć żebyś sprawdził poziom oleju, więc bądz gotowy lepiej na to.
Ogólnie to dobrze, tylko że za każdym razem wskaż te przedziałki min max i nie skazuj zbiornika hamulcowego, bo nic złego nie uczynił:)
A światła jak sprawdzisz?
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez maciek_91 » niedziela 13 września 2009, 17:28

Co do płynu do spryskiwaczy, mnie instruktorzy uczyli, że nie mówisz ile jest, tylko, że w ogóle jest. Może egzaminator zada Ci podchwytliwe pytanie, ile ma być płynu od spryskiwaczy, to mówisz, że sprawdza się tylko obecność, bo ilość często ulega zmianie. :)
maciek_91

Postprzez JacekP » niedziela 13 września 2009, 17:46

No to światełka:

światła pozycyjne/postojowe- mówię, że yariska nie jest wyposażona w światła postojowe i wskażę pozycyjne. Przekręcam kluczyk i włączam światła pozycyjne, mówię że są to 2 światełka barwy białej z przodu i 2 światła barwy czerwonej + oświetlenie tablicy rejestracyjnej z tyłu również barwy białej (obchodzę i sprawdzam wszystkie

światła mijania- przekręcam stacyjkę włączam światła mijania, z przodu świecą żarówki świateł pozycyjnych i zapalają się też światła mijania mijania barwy białej a z tyłu świecą 2 światła barwy czerwonej (te same co przy pozycyjnych) no i oczywiście oświetlenie tablicy, i sprawdzam je

światła drogowe- przekręcam stacyjkę włączam światełka mijania + przekładam lewy drążek od siebie i na tablicy widzę niebieską kontrolkę sygnalizującą światła drogowe i sprawdzam je na zewnątrz

światła przeciwmgłowe tylne- przekręcam stacyjkę, włączam światła mijania i przekręcam pierścień na dźwigni kontroli świateł na symbol świateł drogowych z falowaną linią schematycznie określającą mgłę no i zapali się kontrolka tak podejrzewam, ale barwy chyba innej niż niebieska (tutaj proszę o podpowiedź), dodaje że jest po lewej stronie samochodu barwy czerwonej i sprawdzam je

kierunkowskazy- przekręcam stacyjkę i włączam lewy kierunkowskaz i mówię że włączając lewy kierunkowskaz po lewej stronie samochodu mrugają 3 punkty barwy żółtej i sprawdzam je
potem tak samo tylko że przełączam na prawy i sprawdzam

światła awaryjne- włączam bez przekręcania stacyjki awaryjne (trójkątem na desce rozdzielczej) i mówię, że jest to 6 mrugających punktów barwy żółtej no i sprawdzam

światła hamowania- tu jest już hardcore bo proszę Pana egzaminatora o wciśnięcie pedału hamulca lub o sprawdzenie z tyłu świateł, no i tutaj będzie 3 czerwone punkty przy naciśnięciu hamulca, 2 światła i jedno poprzeczne na szybie, no i tutaj też nie przekręcam kluczyka w stacyjce

światło cofania- włączam tylko bieg wsteczny bez przekręcania stacyjki, mówię: 1 punkt po prawej stronie samochodu barwy białej i sprawdzam je

światła odblaskowe tylne- 2 światełka czerwone i wskazuje je

Proszę o poprawki jeśli takie są wymagane, a możliwe że są.
JacekP

Postprzez maciek_91 » niedziela 13 września 2009, 17:55

JacekP napisał(a):światła przeciwmgłowe tylne- przekręcam stacyjkę, włączam światła mijania i przekręcam pierścień na dźwigni kontroli świateł na symbol świateł drogowych z falowaną linią schematycznie określającą mgłę no i zapali się kontrolka tak podejrzewam, ale barwy chyba innej niż niebieska (tutaj proszę o podpowiedź), dodaje że jest po lewej stronie samochodu barwy czerwonej i sprawdzam je

Kontrolka od przeciwmgłowych tylnych ma kolor pomarańczowy, a od przednich zielony :)
maciek_91

Postprzez JacekP » niedziela 13 września 2009, 18:01

kolejne pytanie; czy w yaris są przednie przeciwmgłowe?
JacekP

Postprzez annubis17 » niedziela 13 września 2009, 18:32

Po pierwsze odpal zanim włączysz światła. A wsteczne bez przekręcenia kluczyka to sobie możesz latarką poświecić.
Obrazek
annubis17

Postprzez mollka » niedziela 13 września 2009, 19:17

JacekP napisał(a):kolejne pytanie; czy w yaris są przednie przeciwmgłowe?

Nie ma.

Czy ja dobrze zrozumiałam, że przy światłach mijania sprawdzasz też światła pozycyjne? Tzn wiem że one się świecą ale w jakim celu mam je sprawdzać...
mollka

Postprzez qwer0 » niedziela 13 września 2009, 22:18

oleju powinno być pomiędzy tymi przedziałami, najlepiej na środku.

A to niby dlaczego?
przekręcam stacyjkę

Powodzenia :P
Co najwyzej, kluczyk znajdujacy sie w stacyjce, sama stacyjke bedzie ciezko :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez BL_Lacertae » niedziela 13 września 2009, 22:40

annubis17 napisał(a):Po pierwsze odpal zanim włączysz światła.

W jakim celu ? Może w Twoim miejscu zamieszkania egzaminatorzy wybrali akurat metodę sprawdzania świateł na włączonym silniku, ale nie wszędzie tak jest.

JacekP napisał(a):kolejne pytanie; czy w yaris są przednie przeciwmgłowe?

Mogą być, zależy to od wersji wyposażenia.
BL_Lacertae

Postprzez annubis17 » niedziela 13 września 2009, 22:50

BL_Lacertae napisał(a):
annubis17 napisał(a):Po pierwsze odpal zanim włączysz światła.

W jakim celu ? Może w Twoim miejscu zamieszkania egzaminatorzy wybrali akurat metodę sprawdzania świateł na włączonym silniku, ale nie wszędzie tak jest.

doświadczenie mnie nauczyło żeby nie bawić się światłami na zgaszonym silniku. Akumulator elektrownią nie jest... Nauczy się a potem będzie sobie oświetlał drzwi do garażu jak będzie drzwi malował. A rano będzie zdziwiony że nie odpala...
Obrazek
annubis17

Postprzez BL_Lacertae » niedziela 13 września 2009, 22:56

Bez przesady. A ekologia to się nie liczy ?
BL_Lacertae

Postprzez annubis17 » niedziela 13 września 2009, 23:01

A co ta ekologia może ucierpieć, skoro to co mam w baku i tak spale odpalając żeby włączyć światła, czy jadąc po mieście po ogórki...
Obrazek
annubis17

Postprzez maciek_91 » poniedziałek 14 września 2009, 16:50

doświadczenie mnie nauczyło żeby nie bawić się światłami na zgaszonym silniku. Akumulator elektrownią nie jest... Nauczy się a potem będzie sobie oświetlał drzwi do garażu jak będzie drzwi malował. A rano będzie zdziwiony że nie odpala...

Oj tak, ja też to miałem. Kiedyś odkurzając samochód zapomniałem wyłączyć lampki oświetlenia wnętrza. Miałem jeszcze wtedy stary akumulator. Zadowolony, że samochód czyściutki, wsiadam, a tu zonk :wow: Radio nawet zgasło. Musiałem wołać ojca, żebyśmy wepchnęli samochód go garażu, no i nie muszę wspominać o ochrzanie jaki zebrałem :P.

Ale co do sprawdzania na egzaminie, można i na wyłączonym. Przez tę kilka chwil akumulator nawet tego nie odczuje. Nie mówimy tu o prądzie rzędu 100 Amperów :D
maciek_91

Postprzez qwer0 » poniedziałek 14 września 2009, 17:21

Co innego uzywac swiatel przy wylaczonym silniku, a co innego sprawdzic poprawnosc ich dzialania, co zajmuje kilkanascie/kilkadziesiat sekund.
Jesli akumulator po takiej operacji nie bedzie nadawal sie do uzytku, tzn, ze nie ma sensu wybierac sie w podroz.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy