Znaki 'Zakaz zatrzymywania się' oraz 'Parking' jednocześnie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znaki 'Zakaz zatrzymywania się' oraz 'Parking' jednocześnie

Postprzez vitaR » sobota 19 września 2009, 21:51

Znalazłem dwa miejsca, w których parkują samochody, miejsce do tego wyraźnie jest wyznaczone, ale znaki wprawiają mnie w zakłopotanie.
Pierwsza, tytułowa sytuacja:
http://img38.imageshack.us/img38/1050/zakaziparking.jpg

Druga sytuacja, sam zakaz zatrzymywania się, a wyraźnie wyznaczone miejsce (chodnik dużo wyżej, krawężnik, ogólnie podobnie jak w pierwszym):
http://img190.imageshack.us/i/zakazh.jpg/

Ogłupiałem, czemu tam stoją zakazy zatrzymywania się?
vitaR

Postprzez dylek » sobota 19 września 2009, 22:10

§ 28. 1. Znak B-35 "zakaz postoju" oznacza zakaz postoju pojazdu; dopuszczalny czas unieruchomienia pojazdu dłuższy niż jedna minuta jest wskazany napisem na znaku albo na umieszczonej pod nim tabliczce.
2. Znak B-36 "zakaz zatrzymywania się" oznacza zakaz zatrzymania pojazdu.
3. Zakaz wyrażony znakiem B-35 lub B-36:
1) dotyczy tej strony drogi, po której znak się znajduje, z wyjątkiem miejsc, gdzie za pomocą znaku dopuszcza się postój lub zatrzymanie,
2) dotyczy również kolumn pieszych oraz jeźdźców i poganiaczy,
3) nie dotyczy pojazdów unieruchomionych ze względu na warunki lub przepisy ruchu drogowego.
4. Zakaz wyrażony znakiem B-36 obowiązuje, z zastrzeżeniem § 32 ust. 2, do odwołania lub do miejsca umieszczenia znaku B-35.
5. Umieszczona pod znakiem B-35 lub B-36 tabliczka T-24 wskazuje, że pojazd pozostawiony w miejscu, w którym obowiązuje zakaz wyrażony tym znakiem, zostanie usunięty z drogi na koszt właściciela.

To powinno wystarczyć za odpowiedź ;)

jak nie, to dopowiem, że droga to i jezdnia i chodnik i pobocze ;)
W obu przypadkach dotyczy zatrzymania i postoju na jezdni...
W pierwszym na chodniku zezwala znak "parking" + tabliczka pod nim...
Drugie zdjęcie bardziej wygląda na dziki parking, ale ciemno jest...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez vitaR » sobota 19 września 2009, 22:19

Chciałbym zaznaczyć, że na zdjęciu nr 2 nie widać raczej, ale , jak już mówiłem jest bardzo wyraźnie wyznaczone miejsce do postoju pojazdów.
vitaR

Postprzez rocko19 » niedziela 20 września 2009, 11:21

W sytuacji numer 1 możesz parkować jest znak D-18 wiec w wyznaczonych miejscach do parkowania możesz auto zostawić, znak B-36 zabrania zatrzymania się za miejscami parkingowymi.

Sytuacja numer 2, na moje oko jest to złe oznakowanie powinien być znak D-18 lub jakaś tabliczka zezwalająca na parkowanie aut własnie w tych miejscach do tego przeznaczonych, ale niema więc parkując tam auto narażasz sie na mandat.
rocko19

Postprzez vitaR » niedziela 20 września 2009, 12:37

Właśnie tak myślałem, że to złe oznakowanie bo chodnik jest oddzielnie, miejsce na parkowanie oddzielnie, parkuje czasem straż miejska i nigdy stamtąd samochodów nie usuwa.
vitaR

Powrót do Sytuacje na drodze