Długie oczekiwanie na prawo jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Długie oczekiwanie na prawo jazdy

Postprzez JMC » czwartek 24 września 2009, 16:54

Mam takie pytanie do was :D Dlaczego tyle czasu czeka się na prawo jazdy mam tu na myśli etap wyrabiania ''plastiku" czy to czasem nie jest zwykła biurokracja ? Czy naprawdę ta cała procedura musi tyle trwać ... przecież można by to było wszystko zamknąć w przeciągu przykładowo 2 dni.
JMC

Postprzez s0wa » czwartek 24 września 2009, 16:59

W sumie całe to opóźnienie IMO jest winna wydziału komunikacji. Np. moje papiery pwpw wysłała w poniedziałek więc wątpię że cztery dni "szły" paczki bo mogłem odebrać dopiero w piątek. Może wysyłają jedynie jak jest grubsze zamówienie. Nie mam pojęcia a w sumie też mnie to zastanawia.
s0wa

Re: Długie oczekiwanie na prawo jazdy

Postprzez madeleine » czwartek 24 września 2009, 17:03

JMC napisał(a): można by to było wszystko zamknąć w przeciągu przykładowo 2 dni.

jesli dokumnety docieraja do WK po 9 dniach i na dodatek bez fotografii to malo prawdopodobne.... :roll:
09.09.2009 wynik pozytywny :)
madeleine

Postprzez BOReK » czwartek 24 września 2009, 17:03

Przede wszystkim poczta, bo dokumenty jako takie drukowane są chyba tylko w Warszawie, czyli trzeba wysłać papiery i czekać na plastik. Poza tym to nie jest przeciez tak, że każdy papierek czy plastik idzie osobno, wysyłane jest to z/do danego WK partiami np. co tydzień - oszczędność musi być. No i nie zapominaj, że w całym kraju egzamin zalicza pewnie z kilkadziesiąt osób na tydzień (albo i na dzień), więc trochę makulatury do przerobienia ten jeden biedny warszawski urząd ma. ;)
BOReK

Re: Długie oczekiwanie na prawo jazdy

Postprzez JMC » czwartek 24 września 2009, 17:06

jesli dokumnety docieraja do WK po 9 dniach i na dodatek bez fotografii to mało prawdopodobne.... :roll:[/quote]

nie rozumiem za bardzo :D
Przecież wytwórnia papierów wartościowych przesyła chyba tylko gotowy dokument czyli prawo jazdy a nie jeszcze inne rzeczy :D no chyba że się myle to mnie poprawcie :P
JMC

Postprzez _MS » piątek 25 września 2009, 08:33

Mnie poinformowano w katowickim WK, że papiery są skanowane i tak wysyłane do Warszawy. Od momentu ich otrzymania PWPW ma 7 dni na wyrobienie prawka, ale uwijają się z tym szybciej i wtedy kurier je przywozi.

Moja znajoma na wydanie prawka czekała równe 30 dni od wpłaty, przy czym papiery z WK wyszły po 25 dniach - tłumaczyli to sezonem urlopowym :| Do tego nie przyjęli jej potwierdzenia zapłaty w dniu egzaminu tylko kazali przyjść po 7 dniach. Od egzaminu do odbioru dokumentu upłynęło 37 dni :|
31.03.2009 - teoria - pierwsze podejście - wynik pozytywny
02.06.2009 - praktyka - pierwsze podejście - wynik pozytywny
_MS

Postprzez Maćka » piątek 25 września 2009, 08:53

Hmmm ja czekałam co do dnia równo tydzień od zdania egzaminu, na następny dzień pojechałam opłacić do urzędu a po tygodniu pojechałam odebrać.
Obrazek
Maćka

Postprzez Endriu64 » piątek 25 września 2009, 13:46

no w katowicach to idzie strasznie długo... patrząc na inne miasta w temacie o prawku to chyba nie ma podobnego jak Katowice w długości czekania. Ja czekam juz 3,5 tyg i dopiero jest postępowanie.
Endriu64

Postprzez Puella » środa 30 września 2009, 12:02

Hej ja zdałam 21 września i jak dotąd na pwpw nie ukazała się informacja o wszczęciu postępowania myslicie że tak długie oczekiwanie jet mozliwe i mam jeszcze spokojnie czekać czy może mam iść do urzędu zainterweniować w tej sprawie. Dodam że od razu wpłaciłam kase i należe do WK zabrze
Puella

Postprzez Rejden » środa 30 września 2009, 15:45

Ja zdałem prawko 12.09, 17.09 zapłaciłem, dostałem kwitek i czekam. Przy płaceniu pani powiedziała, że na stronę pwpw mam wchodzić najwcześniej za dwa tygodnie.
Niestety takie realia katowickiego wydziału, pozostaje cierpliwość 8)
Alkoholik też człowiek 8)
Rejden

Postprzez modzel » środa 30 września 2009, 16:20

ja ja odbierałem prawko to po tygodniu dostałem sms z wk ze mam do odbioru :)
modzel

WK katowice

Postprzez lucas_21 » środa 30 września 2009, 19:02

A więc jestem nowym użytkownikiem tego forum...Chcialbym spytac czy telefon po 3 tygodniach do katowickiego wk jest wogule oplacalny, Chcialbym dowiedziec sie czy jest mozliwe, ze moje prawko bedzie do odbioru...Slyszalem, ze czasami strona pwpw.pl oszukuje. Jak to jest, ze w katowickim wk na odbior trzeba,az tyle czekac. Czy po 3 tygodniach moze juz na mnie czekac moje upragnione prawo jazdy?? Proszę o odpowiedz tych, którzy mieli do czynienia z katowickim WK. Pozdrawiam.
lucas_21

Postprzez mk61 » środa 30 września 2009, 19:22

A zapłaciłeś za dokument, po zdanym egzaminie?
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=20492

Jeśli tak, to dzwoń do WK i dowiaduj się. Możliwe też jest, że to WORD zwleka z wysłaniem dokumentów, jeśli na stronie pisze Ci, że brak spraw w toku. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Egzamin na prawo jazdy