Skrzyżowanie nieoznaczone - pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie nieoznaczone - pierwszeństwo

Postprzez Milena19 » wtorek 29 września 2009, 15:48

Witam bardzo serdecznie wszystkich. Jeżdżę od miesiąca. Ale ciągle mam uczucie niepewności na drodze, zwłaszcza na skrzyżowaniach nieoznaczonych. Poniżej przedstawiam taka sytuację na drodze. Jest to skrzyżowanie w okolicach Pobitnego, w Rzeszowie. Ja jestem jako "1" i chcę jechać prosto. Proszę mnie uświadomić bo sama już całkiem zgłupiałam. Czy mam pierwszeństwo przed "2" i "3"?
"2", która chce skręcić w lewo mam na przeciwko. A "3" jest po mojej prawej stronie skręca w lewo. I kto tu może jako pierwszy opuścić skrzyżowanie?

Obrazek
Milena19

Postprzez tomko111 » wtorek 29 września 2009, 16:05

Wydaje mi się, że 2 powinna ustąpić Ci pierwszeństwa, natomiast 3 ma pierwszeństwo przed Tobą.
Obrazek

3 lipiec 2009 - egzamin teoretyczny - (+) - 0 błędów :P
tomko111

Postprzez BOReK » wtorek 29 września 2009, 16:16

Nie chce mi się wierzyć w brak oznakowania tym bardziej, że widzę cienie wielu znaków tutaj. Jeśli ta duża droga ma pierwszeństwo, to jest jak napisał Tomko. Jeżeli znaków nie ma, to jest równorzędne, a wtedy dojeżdżasz na środek i czekasz aż przejedzie trójka, a ona przepuszcza najpierw dwójkę, która przejeżdża za tobą. ;)
BOReK

Postprzez Bolcia » wtorek 29 września 2009, 16:17

jak dla mnie 2 dojezdza do srodka skrzyzowania i stop. potem jedzie 3, potem Ty a 2 opuszcza skrzyzowanie po Tobie.
Bolcia

Postprzez Milena19 » wtorek 29 września 2009, 16:18

No właśnie, też tak sądziłam. Czyli wjeżdzając na drogę główną najpierw co jest dla mnie oczywiste ustępuję jadącym z mojej lewej, poźniej dojeżdżam do środka drogi, ustępuję "3" i mogę spokojnie opuścić skrzyżowanie?
Milena19

Postprzez scorpio44 » wtorek 29 września 2009, 16:20

Ja również nie wierzę, że jest to skrzyżowanie nieoznakowane.
scorpio44

Postprzez tiromaniak » wtorek 29 września 2009, 16:24

Żadnych sygnalizatorów i naprawdę żadnych znaków na takim skrzyżowaniu? Nie żartuj.

Jeśli nie ma niczego na takim skrzyżowaniu to jesteś zobowiązana postępować wedle przepisów prawa drogowego, czyli ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręcasz w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo

Z sytuacji przedstawionej na rysunku - jadąc pojazdem pierwszym musisz na pewno ustąpić pierwszeństwa pojazdowi drugiemu bo nadjeżdża z twojej prawej strony. Pojazd 2 skręca w lewo więc ustępuje Ci pierwszeństwa. Na takim skrzyżowaniu przejeżdżasz jako 2.

Jednak tak jak przedmówca - autor tego tematu chyba ma problemy ze wzrokiem, nie widzi znaków i wydaje mi się na 99% że ta główna droga jest drogą z pierwszeństwem a po bokach stoją znaki ustąp pierwszeństwa - Tak jak napisał Tomko.
tiromaniak

Postprzez Milena19 » wtorek 29 września 2009, 16:38

Tak tak, główna droga jest z pierwszeństwem ale myślałam że to jest jasne :) Przepraszam za motanie. Dziękuję za odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości. Kłaniam się:)
Milena19

Postprzez lith » wtorek 29 września 2009, 19:07

OMG, skoro jednak nie jest równorzędne to jakie rozwianie wątpliwości??

Jeżeli 3 ma pierwszeństwo tonie ustępuje dwójce. 1 Patrzy pierw w lewo i jedzie do środka, przepuszacza te z prawej i jedzie dalej. 2 to samo, czyli przepuszacza te ze swojej lewej i jedzie do połowy, potem te z prawej i z na przeciwka i skręca w lewo :/

Jeżdżę od miesiąca.
bezwypadkowo?? :rotfl:
lith

Postprzez athlon » wtorek 29 września 2009, 20:33

Przepraszam bardzo, ale jakie ma znaczenie w tej sytuacji czy jest to skrzyżowanie równorzędne, czy ta pionowa jest z pierwszeństwem???

P.S.

W obydwu przypadkach pojazd 1 ustępuje pierwszeństwa pojazdowi 3 i ma pierwszeństwo przed pojazdem 2. Chyba że ja zgłupiałem przez noc :(
athlon

Postprzez tiromaniak » wtorek 29 września 2009, 20:39

Tak masz racje, ale odpowiednio widoczne oznakowanie takich skrzyżowań znacznie podnosi jego bezpieczeństwo i upłynnia ruch. Przy dużym natężeniu ruchu można by tam było zamontować także sygnalizacje świetlną.

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
tiromaniak

Postprzez Radosna » wtorek 29 września 2009, 22:13

athlon zgadza się, ale różnica jest co do kolejności 2 i 3. Jeśli znaków brak to 3 ustępuje 2, jeśli 3 jest na drodze z pierwszeństwem , to 2 ustępuje 3
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Postprzez Nadzienie » środa 30 września 2009, 08:07

Na tym rysunku to elegancko widać z znaków poziomych, że jest tam ustalone pierwszeństwo znakami drogowymi. Jest linia P-13 co mówi że droga jest podporządkowana oraz linia P-1d wzdłuż drogi z pierwszeństwem na skrzyżowaniu. Pierwszy wjedzie i zjedzie z skrzyżowania pojazd 3 ponieważ nikt z przeciwnego kierunku (na drodze z pierwszeństwem) nie jedzie prosto ani nie skręca w prawo. Następnie dwójka dojeżdża do środka skrzyżowania i przepuszcza pojazd nr 1 zgodnie z zasadą "prawej ręki" a ostatni zjedzie pojazd nr 2.
Czyli kolejność przejazdu na tym skrzyżowaniu w tej konkretnej sytuacji to 3-1-2.

W razie braku znaków pionowych i poziomych kolejność by wyglądała identycznie.2 wjedzie do środka skrzyżowania w calu ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi nr 1 który ma pojazd 3 po prawej stronie. Pierwszy na skrzyżowanie wjedzie 2 ale zjedzie ostatnia. Kolejność zjazdu z skrzyżowania bez ustalanego pierwszeństwa znakami drogowymi to 3- 1- 2.
Nadzienie

Postprzez Milena19 » środa 07 października 2009, 15:29

Przepraszam, ale normalnie mnie zaraz poterepie! Miałam dziś następującą sytuację. Zjeżdżałam w lewo z drogi głownej, w kierunku tak jak widać na obrazku. Jestem jako 1. Podjeżdzając do drogi musiałam przepuścić jadących z przeciwka. Kiedy już miałam drogę wolną, z kierowca z mojej lewej (2), zaczął ruszać nie zważając na mnie. Czy to ja naruszyłam przepisy? Czy ten kierowca (2) chciał wymusić pierwszeństwo/? Proszę o odpowiedź.

Obrazek
Milena19

Postprzez mk61 » środa 07 października 2009, 15:36

Nie ma tu Twojej winy. Kierowca chciał wymusić (albo wymusił) pierwszeństwo.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze