Wątpliwości - kilka pytań

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wątpliwości - kilka pytań

Postprzez Boomer » czwartek 01 października 2009, 13:40

Witam! Niedługo czeka mnie egzamin na prawo jazdy i mam kilka wątpliwośći. Jakby był ktoś tak miły i mógłby je rozwiać :P

1. Załóżmy, że obaj kierowcy na lewym (ja) i prawym pasie zatrzymują się, by przepuścić pieszych, to który ma ruszyć pierwszy, żeby nie było wyprzedzania?

2. Jak się włącza wycieraczki w Grande Punto, przednie i tylnie, żeby zrobiły jeden ruch lub ruszały się cały czas?

3. Przed przajazdem kolejowym, w którym miejscu należy zatrzymać samochód? Przed znakiem G1c czy stop? :D

4. Jeśli znak stop stoi przed skrzyżowaniem, to mam się zatrzymać przed znakiem czy przed skrzyżowaniem w miejscu gdzie mam dobrą widoczność na całe skrzyżowanie?

5. Jeśli stoję na skrzyżowaniu przed pasami gdzie jest dość duży korek i zapala się zielone światło, to czy mam czekać na to aż samochód będący za pasami zrobi mi wystarczająco miejsca, abym mógł wyjechać za pasy, czy mam zatrzymać się na pasach? Często spotykam się z tym w mieście, auta zatrzymują się na pasach i gdy piesi mają zielone światło na przejsciu, muszą slalomem omijać samochody.

6. Jeśli widzę, że pieszy przechodzi w miejscu, gdzie nie ma pasów, to czy mam się zatrzymać i poczekać, aż zejdzie z jezdni?
Boomer

Postprzez Bolcia » czwartek 01 października 2009, 13:56

1. Wyprzedzasz z lewej strony, więc pierwszy powinien ruszyć ten z prawej. Z resztą to, że on stoi powinno Ci sygnalizować że być może on widzi coś czego Ty nie widzisz i powinieneś też stać.

2. Nie mam pojęcia.

3. Na pewno nie przed STOP. Ja bym się zatrzymała przed przejazdem kolejowym oczywiście zachowując jakąś sensowną skrajnię. Chociaż na 100% tego pewna nie jestem.

4. Masz się zatrzymać przed linią zatrzymania lub tak jakby na przedłużeniu krawężnika (linia krawędziowa jezdni???)

5. Nie powinieneś się zatrzymać na pasach. Musisz mieć pewność, że masz wystarczająco dużo miejsca za pasami. Jeśli nie masz miejsca lub pewności - stoisz przed.

6. No przecież go nie przejedziesz?
Bolcia

Postprzez Boomer » czwartek 01 października 2009, 14:21

Ok, dzięki za pomoc. Jakby ktoś jeszcze wiedział jak włącza się te wycieraczki to byłbym bardzo wdzięczny. :)
Boomer

Postprzez tiromaniak » czwartek 01 października 2009, 14:32

Przechylenie wajchy do góry włącza wycieraczki na 1 machnięcie.

- 1 raz w dół - wycieraczki pracują w sposób przerywany, np. co 3 sek.
- 2 razy w dół - praca ciągła
- 3 razy w dół - j.w. tylko szybciej

Wycieraczka tylna to wajchę popychasz od siebie w stronę deski rozdzielczej.
tiromaniak

Postprzez Boomer » czwartek 01 października 2009, 20:49

A może mi ktoś jeszcze powiedzieć, jak włączyć spryskiwacz? :)
Boomer

Postprzez tiromaniak » czwartek 01 października 2009, 20:54

To włączasz ciągnąc wajchę do siebie. Musisz to trochę przytrzymać bo i włączą się od razu wycieraczki na kilka razy.
tiromaniak

Postprzez Boomer » czwartek 01 października 2009, 21:02

Dzięki wielkie, mam jednak nadzieję, że nie zajdzie potrzeba używania ich. :wink:
Boomer

Postprzez Borys_q » czwartek 01 października 2009, 21:22

W grande masz pokrętło od wycieraczek, nie ciagnij w góre bo urwiesz :)

pierwsza pozycja tryb przerywany druga pozycja ciągły, trzecia szybki, tylną wycieraczkę włączasz małym pokrętłem w wewnetrznej cześci ( bliżej kolumny kierownicy) na dzwigni wycieraczek ( prawej).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Nadzienie » czwartek 01 października 2009, 23:31

1)
Bolcia napisał(a):1. Wyprzedzasz z lewej strony, więc pierwszy powinien ruszyć ten z prawej. Z resztą to, że on stoi powinno Ci sygnalizować że być może on widzi coś czego Ty nie widzisz i powinieneś też stać.

Art. 24.10.
Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na jezdni jednokierunkowej;

2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym
lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

3. Kierującemu pojazdem zabrania się:

1. wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;

Typuję, że jest to droga w obszarze zabudowanym więc przy wyznaczonych przynajmniej 2 pasach ruchu czy gdy poruszamy się na jezdni jednokierunkowej- możemy wyprzedzić oczywiście też z prawej strony. Jeśli jest to przejście na którym ruch jest kierowany sygnalizacją świetlną to nie ma problemu- możemy wyprzedzać.

Art.26.3. Kierującemu pojazdem zabrania się:

1. wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;

2. omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;

3. jazdy wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych.

Ad. 1. Zazwyczaj w takich przypadkach rusza się jednocześnie i na tym przejściu raczej manewr wyprzedzania nie wystąpi, to jest sekunda i już jesteśmy za przejściem gdzie możemy wyprzedzić jak nie ma zakazów.

Ad.2. Jeśli pojazd zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszym, widzimy że nikt nie znajduje się na przejściu a pojazd obok dalej stoi to przecież nie bd stać aż łaskawie się ruszy. W takim przypadku wg mojej interpretacji możemy śmiało ominąć ten pojazd bo nie stoi on już w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszym tylko np. się zagapił.

3)Oczywiście nie zatrzymujemy się przed przed znakiem pionowym G-1c, skąd przyszedł Ci taki pomysł?? Zatrzymujemy się przy znakach G-3 lub G-4 gdy niema linii bezwarunkowego zatrzymania- stop- P-12.Jeśli jest ta linia to oczywiście przed tą linią zatrzymujemy pojazd.

4) Zatrzymanie powinno nastąpić w miejscu gdzie mamy dobrą widoczność a jak mamy linie zatrzymania to przed linią.

5)
1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

1. na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania;

2. na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;

6)Można przechodzić w miejscu gdzie nie ma pasów jeśli dzieli nas od nich co najmniej 100m. Jednak:
Art. 13 pkt. 3. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych, o którym mowa w ust. 2, jest dozwolone tylko pod warunkiem, że nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub utrudnienia ruchu pojazdów. Pieszy jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdom i do przeciwległej krawędzi jezdni iść drogą najkrótszą, prostopadle do osi jezdni.

Jak zmusi Cię do zmiany prędkości to wymusza pierwszeństwo i narusza ten przepis i wtedy musisz zastosować zasadę szczególnej ostrożności i ustąpić pierwszeństwa.
Nadzienie

Postprzez Bolcia » piątek 02 października 2009, 11:18

Nadzienie: moja wypowiedź tyczyła sie wyraznie opisanej sytuacji. Cięzko jest wyprzedzic z prawej strony osobe stojącą na prawym pasie jak samemu jedzie się lewym.
Odpowiedź była na pytanie i wyprzedzanie przy przejściu dla pieszych jak ten z prawej przepuszcza...
Bolcia

Re: Wątpliwości - kilka pytań

Postprzez Nadzienie » piątek 02 października 2009, 16:05

Boomer napisał(a):1. Załóżmy, że obaj kierowcy na lewym (ja) i prawym pasie zatrzymują się, by przepuścić pieszych, to który ma ruszyć pierwszy, żeby nie było wyprzedzania?

Autor zadaje pytanie który pojazd ma ruszyć pierwszy żeby nie było wyprzedzania. Jeśli pierwszy ruszy ten na prawym pasie to nie będzie wyprzedzania? To też będzie wyprzedzanie- pojazd na prawym pasie wyprzedza nas (znajdujemy się na lewym pasie) z prawej strony.

Art. 24.10.
Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na jezdni jednokierunkowej;

2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

3. Kierującemu pojazdem zabrania się:

Typuję, że jest to droga w obszarze zabudowanym więc przy wyznaczonych przynajmniej 2 pasach ruchu czy gdy poruszamy się na jezdni jednokierunkowej- możemy wyprzedzić oczywiście też z prawej strony. Jeśli jest to przejście na którym ruch jest kierowany sygnalizacją świetlną to nie ma problemu- możemy wyprzedzać.

Art.26.3. Kierującemu pojazdem zabrania się:

2. omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;

3. jazdy wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych.

Ad. 1. Zazwyczaj w takich przypadkach rusza się jednocześnie i na tym przejściu raczej manewr wyprzedzania nie wystąpi, to jest sekunda i już jesteśmy za przejściem gdzie możemy wyprzedzić jak nie ma zakazów.

Ad.2. Jeśli pojazd zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszym, widzimy że nikt nie znajduje się na przejściu a pojazd obok dalej stoi to przecież nie bd stać aż łaskawie się ruszy. W takim przypadku wg mojej interpretacji możemy śmiało ominąć ten pojazd bo nie stoi on już w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszym tylko np. się zagapił

Bolcia: może inaczej to interpretujesz, napisz dokładniej. :)
Nadzienie

Postprzez scorpio44 » piątek 02 października 2009, 18:46

Regulamin napisał(a):7. Temat wątku powinien być odpowiednio sformułowany i powinien jednoznacznie określać jego treść. Jeden wątek - jeden temat. Tematy typu "Kilka pytań....", "Pomocy", "Ważne pytanko", "Pytanie" itp. będą blokowane lub usuwane.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze