Gdzie się zatrzymać na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Gdzie się zatrzymać na skrzyżowaniu

Postprzez Matteosh » niedziela 04 października 2009, 00:52

Witam

Oto sytuacja drogowa (po wyjeździe w prawą stronię z WORDu na Odlewniczej w Warszawie):

http://www.autocentrum.pl/?FF=546&file= ... 421.16.jpg

Opis sytuacji: auto znajdujące się na drodze podporządkowanej skręca na skrzyżowaniu w lewo. Kierowca upewnia się, że nie jadą pojazdy szynowe, ale jest dość spory ruch na drodze z pierwszeństwem przejazdu i nie wiadomo kiedy nadarzy się sytuacja, aby wjechać na tą drogę.

Moje pytanie: czy w takiej sytuacji na egzaminie dojeżdżać jak najbliżej do skrzyżowania i stawać częściowo na torach (co może utrudnić ruch ewentualnemu pojazdowi szynowemu, który może w końcu nadjechać, jeżeli przez 2-3 minuty czekamy na sposobność wjazdu na drogę z pierwszeństwem przejazdu), czy stać przed torami (jakieś 10 m od skrzyżowania)?

W pierwszej sytuacji mogę utrudnić ruch pojazdowi szynowemu, w drugiej zaś mogę zostać uznany przez egzaminatora za niedoświadczonego i utrudniającego ruch ewentualnym pojazdom, które są za mną i chcą skręcić w prawo (a mogłoby mieć ku temu sposobność, bo mogłoby być tak, że skończyłby się ruch z lewej strony na drodze z pierwszeństwem i jechałyby już tylko auta z prawej), a z uwagi na dość wąską jezdnię przed samym skrzyżowaniem mogą mieć problem z ominięciem mnie z prawej strony, gdy będę stał przed torami (za torami jest już szerzej i dałyby radę). Jak postępować w takiej sytuacji?

posty scalone przez moderatora

Dodam tylko, że jest to skrzyżowanie ulic Odlewniczej i Annopol.
Matteosh

Postprzez Borys_q » poniedziałek 05 października 2009, 09:35

Jeśli jest widoczność to bym czekał pred torami, ale nieznam wawy i tamtejszego podeścia egzaminatorów do tematu.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Rafael » poniedziałek 05 października 2009, 13:27

Według mnie prawidłowo to przed torami.
Rafael

Postprzez Matteosh » poniedziałek 05 października 2009, 19:23

Jak najbardziej jest widoczność. Dziękuję za odpowiedzi :)
Matteosh

Postprzez tiromaniak » poniedziałek 05 października 2009, 19:25

a jak będzie duża mgła i nie będziesz widział nadjeżdżających tramwajów, a tym bardziej tego co się dzieje na skrzyżowaniu?
tiromaniak

Postprzez Matteosh » poniedziałek 05 października 2009, 19:40

To wtedy chyba powinienem wjechać jak najdalej na skrzyżowanie, ale tak aby nie utrudniać ruchu i - niestety - stać częściowo na torach, tak? :) Choć sytuacja jest dość skrajna i wolałbym, żeby nie było mgły, gdy będę zdawał egzamin, bo czekają mnie wtedy trudne wybory...
Matteosh

Postprzez szerszon » poniedziałek 05 października 2009, 20:22

Ależ w Warszawie w ogóle nie ma żadnej mgły,wroga propaganda,a na poważnie przed torami jak jest szansa że lada moment pojawi się tramwaj.
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze