UWAGA oszust! OSK "Cztery Kółka" Warszawa/Łomianki

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez malenstwo17-91 » piątek 02 października 2009, 18:49

Mam prośbę do osób, które chcą założyć sprawę w sądzie jeżeli mogły by napisać mi na gg:7577752(nawet jaki jestem niedostępna) co i jak trzeba zrobić bo prawdopodobnie dołączę się do pozwu.
malenstwo17-91

Postprzez prawko89 » sobota 03 października 2009, 00:17

A ja proponuje znaleźć, dorwać i powyrywać nogi z dupy tego <&%#$@>. W tym kraju chyba tylko własny sąd jest sprawiedliwy. Znajdzmy go i potraktujmy odpowednio! Wiecie już konkretnie co z tą porkuraturą i/lub pozwem zbiorowym?
prawko89

Postprzez Papson » poniedziałek 05 października 2009, 20:34

Czyli co? mamy wypełnia te wnioski i przesyłac do "oluhela"
Papson

Postprzez oluhela » wtorek 06 października 2009, 14:48

moim zdaniem ustalmy co tam wpisujemy. np. jakie przestępstwo itp. czy macie jakieś pomysły?? moze ktoś sie już czegos dopytywał u znajomych prawników albo ludzi mogących miec o tym pojęcie?
oluhela

Postprzez theurge » środa 07 października 2009, 12:49

Witam wszystkich,
ja rowniez zaliczam sie do osob majacych na pieńku z Robercikiem. Posrednio, bo na kurs zapisala sie moja dziewczyna - ale placilem ja:/

Gadalem z kilkoma prawnikami. To co powinnismy zrobic, to w pierwszej kolejnosci zlozyc w prokuraturze doniesienie o popelnieniu przestepstwa wyludzenia pieniedzy. Najlepiej wykorzystac wniosek z linka podanego przez oluhela.
W tresci wniosku postarajcie sie opisac wlasnymi slowami cala sytuacje, z podaniem dat, ewentualnych swiadkow. Do wniosku dobrze zalaczyc dowody - np dowod wplaty, pokwitowanie, kopie dokumentow kursowych. Ale niekoniecznie, bo mozna tez napisac ze jestescie w posiadaniu i okazecie na wezwanie prokuratury.

Mozna tez dzialac zbiorowo. W zwiazku z tym mam pytanie, ile jest tu osob ktorym naprawde zalezy na puszczeniu z torbami tego sk***? Odzywajcie sie na priv, mysle ze najlepiej byloby sie spotkac w gronie zainteresowanych, porownac nasze informacje i ustalic wspolny plan dzialania.
pozdr!
Theurge
theurge

Postprzez Papson » środa 07 października 2009, 17:47

jestem jak najbardziej za kontynuowaniem tej sprawy!! trzeba zaczac działac cos w tej sprawie!!
Papson

Postprzez oluhela » środa 07 października 2009, 19:59

Ok. To moze po kolei:
1.dzień popełnienia przestępstwa - moze wpisac datę wyrejestrowania firmy (jak ktoś zna to niech napisze) ... ewentuanie moze napiszać "czerwiec 2009"??
2.miejsce : Warszawa
3.rodzaj :wyłudzenie (??)
4. przez właściciela OSK 4 kółka, czy personalnie Sylwie B. (ktos mówił ze firma była zarejestrowana na jej panienskie nazwisko, jak tak to podajcie jakie i czy to rzeczywiscie prawda)
To na początek. Dajcie co o tym sądzicie.
W sprawie spotkania uwazam ze powinniśmy najpierw wypełnić wnioski.Spotkać sie dopiero przed zaniesieniem ich do prokuratury.
oluhela

Postprzez theurge » środa 07 października 2009, 22:38

1. moze byc czerwiec. ja przyjalem dzien przelewu na konto danuty budzich
2. warszawa wystarczy
3.na to wyglada. ja dodalem jeszcze oszustwo i prawdopodobne przestepstwo skarbowe (nie wystawiono pokwitowania ani faktury). Ale to taki gratis ktory mozemy dodatkowo podrzucic UKS-owi ;>
4.ustalenie tego jest obowiazkiem prokuratury. Wystarczy jesli powolasz sie na roberta i osoby z nim zwiazane.
theurge

Postprzez wojak » środa 07 października 2009, 22:48

Dobra to mnoze zrobimy tak niech kazdy wypełni ten wniosek do konca tego tygodnia.A na poczatku nastepnego spotkajmy sie wszyscy razem.Gdzies pod ta prokuratura i je złożymy
wojak

Postprzez sankila » czwartek 08 października 2009, 02:53

I prokuratura was wyśmieje.

Jeśli chcecie skarżyć kogoś o oszustwo lub wyłudzenie, to musicie mieć na to dowody; czyli wykazać, że w momencie przyjmowania pieniędzy właściciel szkoły w i e d z i a ł , że kursu nie będzie. A tego nie udowodnicie.

To, co możecie udowodnić, to fakt zapłacenia za usługę, która nie została zrealizowana. I żeby skierować sprawę do sądu, musicie mieć dowód, że zażądaliście zwrotu opłat ale ich nie dostaliście.
Zwykle wysyła się list polecony (za potwierdzeniem odbioru) z żądaniem zwrotu pieniędzy w określonym terminie (standardowo 14 dni). Po 14 dniach wysyła się drugi list, z ostatecznym wezwaniem do uregulowania należności w terminie do dnia... (14 dni ), z ostrzeżeniem, że w przypadku braku wpłaty sprawa zostanie skierowana do sądu.
Kopie listów, dowody nadania i potwierdzenia odbioru przedstawiacie w sądzie jako dowód, że wyczerpaliście możliwości polubownego załatwienia sprawy.

A swoją drogą, to może niech ktoś kumaty opisze całe zdarzenie (bez oskarżeń o oszustwo - same fakty: w dniu... wykupiłem kurs... szkoła została zamknięta.... brak kontaktu.... itd.) i podejdzie z tym do Bura Ochrony Konsumenta lub Rzecznika Praw Konsumenckich . I tam pomogą ruszyć sprawę - sprawdzą firmę w rejestrach, wyślą do gościa list z żądaniem wyjaśnienia czy pomogą z pismem procesowym. I zrobią to za darmo.
sankila

Postprzez theurge » czwartek 08 października 2009, 09:30

Cenny glos. Mysle ze do rzecznika rowniez powinnismy uderzyc.
Co do poleconych, owszem, tak by bylo idealnie. W momencie gdy chcemy sadzic sie z powazna firma lub instytucja. Tylko co w sytuacji, gdy nawet nie wiadomo na jaki adres taki list wyslac?

Udowodnienie wyludzenia w tym przypadku jest chyba proste? Przyjmujac pieniadze jako firma, ktora od miesiaca nie istnieje, robert raczej wiedzial, ze kursu nie bedzie?
theurge

Postprzez wojak » czwartek 08 października 2009, 11:32

Dobra to moze wyznaczmy dwie osoby które udadza sie do rzecznika konsumenta i sie czegos dowiedza.Ja moge być jedną znich jak by co hehe:)
Niech ktos da znać kto by sie tam zemna przeszedł.Bo w sumie co dwie głowy to nie jedna
wojak

Postprzez sankila » piątek 09 października 2009, 00:48

theurge napisał(a):Tylko co w sytuacji, gdy nawet nie wiadomo na jaki adres taki list wyslac?

Od tego właśnie biuro ochrony konsumenta, żeby ustaliło dane firmy i formalnego właściciela. Wazne jest ustalenie "rodzaju" - czy to spółka cywilna, zoo, prywatna działalność, itd....

Przyjmujac pieniadze jako firma, ktora od miesiaca nie istnieje, robert raczej wiedzial, ze kursu nie bedzie?

To zależy od daty wycofania firmy z rejestru. Jeżeli jest chociaż jeden rachunek z datą o dzień późniejszą, to wyłudzenie jak ta lala.

Do sądu trzeba iść z wszystkimi "papierami" - tu kopia wypisu z rejestru, tu kwit ze skarbówki, tu wezwanie do zapłaty; zeby się szanowny sąd nie przemęczał ustalaniem faktów, bo się sprawa będzie ciągnąć latami.
sankila

Postprzez oluhela » piątek 09 października 2009, 06:46

wojak, ja pójdę z tobą do rzecznika. Sprawdz tylko gdzie o jest w jakich godzinach przyjmuje itp. i daj znać.
oluhela

Postprzez michal.wola » piątek 09 października 2009, 10:27

w uzasadnieniu o umorzeniu dochodzenia, które dostałem z prokuratory, jest napisane, że Sylwia Budzich pod koniec kwietnia 2009 roku wypisała Ośrodek Z Biura Działalności i Zezwoleń.
michal.wola

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka