Patrzenie w tylną szybę na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Patrzenie w tylną szybę na egzaminie

Postprzez Nezetus » czwartek 08 października 2009, 19:49

Czy jest oficjalnie obowiązująca zasada na egzaminie że trzeba prawie cały czas patrzeć w tylną szybę, że w boczne można tylko zerkać, czy po prostu to ogólna nieoficjalna zasada na egzaminach?

Chcę wiedzieć czy prawnie dozwolone by było patrzenie prawie cały czas w lusterka.
Nezetus

Postprzez Sensation » czwartek 08 października 2009, 19:51

Masz na myśli rękaw pewnie.

Ogolnie to powinieneś patrzeć co się za Tobą dzieje, lusterka są jedynie pomocnicze, ale ja np robiąc rękaw to patrzylem głównie w lusterko, a na szybe tylko spodlądałem.
Od 25.09. 2009r. jestem kierowcą :)

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.
Sensation

Postprzez Nezetus » czwartek 08 października 2009, 20:14

Ok, ale chodzi o to czy mogę prawie cały czas kontrolować ustawienie samochodu w lusterkach (czy jadę ładnie między liniami, czy mi zjeżdża). W końcu chodzi o to, aby przejechać łuk bezpiecznie.
Nezetus

Postprzez adolek17 » czwartek 08 października 2009, 21:32

Ja za 1 razem nie spoglądałem w tylną szybkę i uderzyłem w pachołek, więc razem Ci spoglądać. Wydaje mi się, że nic Ci nie zrobią, jeśli nie będziesz spoglądał w tylną szybę, tylko przez lusterka.
26.08.08r. - 1 podejście, teoria [+], plac [-]
09.10.08r. - 2 -"-, p [+], m [-]
01.12.08r. - 3 -"-, p [+], m [-]
04.08.09r. - 4 -"-, t [+], p [-]
24.08.09r. - 5 -"-, p [+], m [-]
09.09.09r. - 6 -"-, p [+], m [+] :)
adolek17

Postprzez Borys68 » czwartek 08 października 2009, 23:13

Nezetus napisał(a):Ok, ale chodzi o to czy mogę prawie cały czas kontrolować ustawienie samochodu w lusterkach (czy jadę ładnie między liniami, czy mi zjeżdża). W końcu chodzi o to, aby przejechać łuk bezpiecznie.

Musisz patrzeć zarówno w tylną szybę jak i lusterka. Taki jest wymóg. Gdzieś na forum jest nawet tekst rozporządzenia o tym.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Maćka » piątek 09 października 2009, 08:06

Jest taki wymóg byś zerkał również w szybę, nie musisz jechać cały czas patrząc w tylną szybę, wystarczy jak parę razy się odwrócisz do tyłu i tylko skontrolujesz sytuację.

Ja trafiłam raz na egzaminatora który był chyba zwolennikiem cofania jedynie za pomocą tylnej szyby i wrzasnął na mnie, niestety zdekoncentrował mnie tym i musnęłam pachołka.

Powiem szczerze, na egzaminie wolałam używać lusterek w realu wolę jednak tylną szybę, dla mnie ten cały łuk to abstrakcja.
Obrazek
Maćka

Postprzez piotrekbdg » piątek 09 października 2009, 14:08

Bo na łuku nic Ci nie wybiegnie, a w rzeczywistości już za bagażnikiem może pojawic się dziecko/pies/rower/inna przeszkoda niewielkich rozmiarów.
piotrekbdg

Postprzez Borys_q » piątek 09 października 2009, 16:03

2) dla kategorii B, Bl, C, Cl, Dl - płynna jazda pasem ruchu do przodu i tyłu (w przypadku kategorii B i Blw trakcie jazdy do tyłu obserwacja toru jazdy pojazdu zgodnie z techniką kierowania przez tylną szybę pojazdu i lusterka),

Cytat rozprządzenie w sprawie szkolenia i egzaminowania.......
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez lith » sobota 10 października 2009, 01:55

piotrekbdg napisał(a):Bo na łuku nic Ci nie wybiegnie, a w rzeczywistości już za bagażnikiem może pojawic się dziecko/pies/rower/inna przeszkoda niewielkich rozmiarów.

Na pewno zobaczę psa/rower/dziecko/inną przeszkodę niewielkich rozmiarów w tylnej szybie :P... nie w mojej :>
lith

Postprzez piotrekbdg » sobota 10 października 2009, 09:41

Z pewnością szybciej zauważysz ją w szybie niż w lusterku. To gdzie patrzysz cofając?? Przed siebie?
piotrekbdg

Postprzez chantal » sobota 10 października 2009, 19:06

Na którymś z moich egzaminów egzaminator wyrażnie zaznaczył,że łuk mam zrobić patrząc w tylną szybę,na innych egzaminach nic nie mówili ale ja starałam się patrzeć prawie ciągle w lusterka a tylko zerkac w tylnią szybe,tak było mi lepiej,w realu cofając patrzę prawie tylko w tylnią szybę,czasem w lusterka :) czyli odwrotnie.Ale uważam że bez lusterek łuk jest bardzo ciężko zrobić,ja raz próbowałam,nie udało się,to był mój pierwszy egzamin i żle wtedy ustawiłam lusterka.
29 listopad 2008-mój szczęśliwy dzień:)
UWAGA-BLONDYNKA ZA KIEROWNICĄ:)
chantal

Postprzez lith » sobota 10 października 2009, 23:51

piotrekbdg napisał(a):Z pewnością szybciej zauważysz ją w szybie niż w lusterku. To gdzie patrzysz cofając?? Przed siebie?

Szybciej, chyba nie :> bo i tak w ogóle nie zobaczę.
Ja cofając patrzę i w tylną szybę, i w lusterka. Raczej nie zdarza mi się patrzeć w tylko jedna z tych rzeczy- chyba, że jest na prawdę pusto i luźno wtedy rezygnuję z bocznych lusterek. Ale w takiej sytuacji, też zazwyczaj to już nawet się nie odwracam do tyłu, tylko zerkam w lusterko wewnętrzne. Poza tym cofając na parkingach rzeczywiście dość często spoglądam w przód-np. czy maską nic nie zahaczę skręcając :P

Żeby zobaczyć psa , czy zostawiony, rower czy inny niewielki obiekt za tylnym zderzakiem to trzeba by mieć czujnik parkowania, albo przynajmniej skrzata z walkie talkie na tylnym zderzaku :P
lith

Powrót do Egzamin na prawo jazdy