WORD zgubił moje dokumenty!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

WORD zgubił moje dokumenty!

Postprzez dawidkatowice » niedziela 11 października 2009, 10:30

Witam,

2tygodnie temu zdałem egzamin na prawo jazdy kat. B i wszystko niby ok, ale egzaminator poprosił, żebym poszedł z nim bo brakuje czegoś w dokumentach. Pani która wyszła i zaczęła ze mną rozmawiać powiedziała, że zostały zgubione moje dokumenty.... wypisałem na miejscu co się dało akurat miałem 2 zdjęcia, a resztę powiedzieli, że wezmą skopiują z ośrodka i mam się nie martwić.

Minęły już 2tyg i dostałem telefon, że wszystko już mają oprócz badań, z ośrodka nic się nie dowiedzieli (ośrodek stwierdził, że w sprawę nie chce się mieszać) i sam muszę jechać do lekarza po to zaświadczenie...

Moje pytanie to czy WORD ma jakiś prawny obowiązek wydać mi prawo jazdy do iluś dni i czy w wypadku zgubienia moich dokumentow to oni powinni wszystko załatwić (razem z zaświadczeniem lekarskim)??

I co mogę zrobić jeżeli WORD nie wyda mi dokumentu w odpowiednim terminie?

Pozdrawiam, Dawid
dawidkatowice

Postprzez rafaello56 » niedziela 11 października 2009, 15:36

Z tego co wiem to WORD ma 7 dni na wysłanie dokumentów do odpowiedniego wydziały komunikacji i tam pewien urzędnik wydaje decyzje o wydaniu prawa jazdy i to ta data widnieje na pj jako dala uzyskania uprawnień . Jak powinno przebiegać postępowanie w przypadku zgubienia dokumentów to nie wiem , ale wydaje mi sie że lekarz u którego robiłeś badania powinien mieć wynik Twoich badań i wystarczy , że pójdziesz i poprosisz o wydanie wtórnika , bo na Twoich badaniach musi być odpowiednia data. WORD pewnie nie załatwił sprawy z tymi badaniami bo , chyba nie maja takich uprawnień bu domagać się od lekarzy tego by wydał duplikat orzeczenia tak mi się wydaje , albo po prostu nie wiedzieli u jakiego lekarza robiłeś badania przez co nie byli w stanie Ci ich załatwić
rafaello56

Postprzez dawidkatowice » niedziela 11 października 2009, 17:10

Dzwonił do mnie Pan z WORDu, który zajmuje się moją sprawą i mówił, że mają wszystko oprócz badania (pytał sie gdzie miałem badanie, powiedziałem, że w ośrodku mieliśmy lekarza, który przyjechał). Potem dzwonił drugi raz właśnie i mówił, że dzwonił do ośrodka, ale ten nie chce się mieszać i powiedział że muszę sam pojechać do tego lekarza (dał mi tylko adres) i sobie załatwić to zaświadczenie i im dowieść...

Gdzieś czytałem, że mają 30dni na wydanie prawa jazdy... Ale jak przekroczą termin to pewnie i tak nic im nie grozi zapewne:)
dawidkatowice

Postprzez drill » niedziela 11 października 2009, 17:45

Z Twojej strony sprawa jest prosta, złóż zażalenie na WORD do wojewody za pośrednictwem dyrektora WORD-u. W zażaleniu opisz całą sytuację i potwierdź, że wszystkie niezbędne dokumenty do wydania PJ dostarczyłeś. To WORD jeśli zagubił dokumenty niech stara się o duplikaty, a nie Ty. Lekarz ma obowiązek wystawić duplikat orzeczenia i nie jest to żaden problem. Problemem może być tylko termin oczekiwania na upragniony zapewne druczek.
drill

Postprzez rafaello56 » niedziela 11 października 2009, 18:24

Dla mnie to dziwna sprawa, wręcz skandal i dziwi mnie jak WORD mógł zgubić dokumenty , przecież te dokumenty zawierają dane osobowe , objęte ochroną .
rafaello56

Postprzez s0wa » niedziela 11 października 2009, 19:24

Każdy człowiek popełnia błędy ale dziwi fakt że kierownictwu WORD-u nie zależy na jak najszybszym rozwiązaniu tej sprawy.
s0wa

Postprzez dawidkatowice » niedziela 11 października 2009, 21:12

Własnie jest ten koleś, który zajmuje się moja sprawą (na początku mnie zapewniali, że odtworzenie dokumentów zajmie 2tyg i wyślą dokumenty i postarają się , żeby prawko zostało mi wydane jak najszybciej) i on właśnie do mnie kilka razy dzwonił, a ostatnim razem właśnie w związku z tym zaświadczeniem od lekarza, którego nie udało się im zdobyć. Powiedział, że muszę sam niestety to załatwić...

No nic rano zadzwonie do tej przychodni (nawet nie wiem jak się lekarz nazywa:/) i się dowiem co i jak.

Dzięki wszystkim za odpowiedz:)
dawidkatowice

Postprzez Maćka » poniedziałek 12 października 2009, 08:07

Dowiedz się w OSK jakiego lekarza mają na kursach i do niego się udaj po duplikat, rachunek za duplikat przedstaw w WORDzie niech Ci zwrócą koszta.

Co to się dzieje w tych WORDach ostatnio, jedno gubią dokumenty inni zapisują na egzamin praktyczny po utracie ważności teorii...
Obrazek
Maćka

Postprzez drill » poniedziałek 12 października 2009, 09:34

Ten duplikat nic nie kosztuje, byłem w podobnej sytuacji. Jeśli nie zależy Ci na czasie to postaw się ostro w WORD i zmuś ich do załatwienia sprawy. Ostatecznie to Ty dokumenty dostarczyłeś, a ten kto je zagubił ma obowiązek naprawić szkodę.
drill

Powrót do Egzamin na prawo jazdy