Pomoc w odpowiedzi na pytanie dot. kat. C

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pomoc w odpowiedzi na pytanie dot. kat. C

Postprzez drewniak » piątek 16 października 2009, 14:52

Witam !

Szukam odpowiedzi na poniższe pytania:

1) Jakie wymiary posiada tablica "L" na samochodzie ciężarowym ?

2) Jakie warunki powinien spełniać pojazd do nauki jazdy kat. C, C1, C+E, C1+E.

Czy te określone w Rozdziale 13 Dz. U. 32 (warunki techniczne) - chociaż w nim jest zapis, że obowiązują one dopiero od 1 lipca 2010 r. (par. 59 ust.11) ?

Czy te określone w Dz. U. 217 określone w par. 70 ? One obowiązują do 30 czerwca 2010 r.

A może do 1 lipca 2010 r. można szkolić na pojazdach zarówno z "32" i "217" ? Warto zwrócić uwagę, że w "217" jest odwołanie chyba właśnie do "32" jeżeli chodzi po jazdy C+E i C1+E. W tabeli opisany jest "pojazd określony w poz. 5 i poz. 6". Takich pozycji w "217" nie ma, ale w "32" jest. Proszę o pomoc w rozwianiu wątpliwości.

3) Poszukuje jeszcze odpowiedzi na pytanie w jakich okresach przeprowadza się okresowe badanie techniczne:

a) przyczepy do 3.5 t (nie dot. przyczepy lekkiej)
b) przyczepy pow. 3.5 t

Dziękuje wszystkim za poświęcony czas !

Pozdrawiam !
drewniak

Postprzez mk61 » piątek 16 października 2009, 17:44

Ad.1.- Takie, jak w każdych pojazdach przystosowanych do nauki jazdy.
Ad.2.- Również takie, jak w innych pojazdach, czyli dodatkowe pedały, lusterka i znaki "L".
Ad.3.-
a) co roku;
b) co roku - w obydwóch przypadkach, jeżeli przyczepa jest nowa, to 1 przegląd jest bodajże po 3 latach, później po 2 i dalej co roku.

Nie rozumiem, czemu sobie zaprzątasz głowę tymi ustawami?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez tiromaniak » piątek 16 października 2009, 17:57

Podwyższa chyba uprawnienia instruktorskie o kategorie "ciężarowe" .

http://www.naukajazdy.pl/assets/modules/forum/viewtopic.php?t=4235

Do Autora: większość odpowiedzi masz tutaj:

http://www.prawojazdy.com.pl/index.php?id=85#d3r10

Wystarczyło tylko wykazać trochę sprytu. Zły dział.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez drewniak » piątek 16 października 2009, 22:11

mk61 napisał(a):Ad.1.- Takie, jak w każdych pojazdach przystosowanych do nauki jazdy.
Ad.2.- Również takie, jak w innych pojazdach, czyli dodatkowe pedały, lusterka i znaki "L".
Ad.3.-
a) co roku;
b) co roku - w obydwóch przypadkach, jeżeli przyczepa jest nowa, to 1 przegląd jest bodajże po 3 latach, później po 2 i dalej co roku.

Nie rozumiem, czemu sobie zaprzątasz głowę tymi ustawami?

Jesteś pewny, że przyczepa pow 3.5 t ma pierwszy przegląd po 3 latach ? Bo mi wydaje się, że co roku a przyczepa do 3.5 t tak jak napisałeś. Właśnie dlatego napisałem tutaj, bo taki mam dylemat. Spowodowany on został pytaniem z testów na kat. C, w którym jest napisane, że przyczepa przekraczająca 750 kg podlega pierwszemu badaniu po 3 latach itd. Znacie to pytanie ? Jest prawidłowe ? Testy z 2007 roku.

Tiromaniak, dzięki za link. Znam ten dokument, ale jak widzisz nie potrafię zrozumieć jakim samochodem jeżeli chodzi o kat. C można na dzień dzisiejszy szkolić ;) Rzeczywiście podwyższam uprawnienia instruktorskie. Niestety nie mogłem napisać do działu "szkoleniowego", bo nie mam uprawnień więc pozwoliłem sobie napisać tutaj bo czas mnie goni. Jeżeli zamieszałem to przepraszam i proszę o skierowanie postu do odpowiedniego działu. Wychodząc z założenia, że co dwie głowy to nie jedna napisałem posta zarówno na prawo.jazdy.com.pl jak i naukajazdy.pl

Pozdrawiam !
drewniak

Postprzez mk61 » piątek 16 października 2009, 23:50

drewniak napisał(a):Jesteś pewny, że przyczepa pow 3.5 t ma pierwszy przegląd po 3 latach ? Bo mi wydaje się, że co roku a przyczepa do 3.5 t tak jak napisałeś. Właśnie dlatego napisałem tutaj, bo taki mam dylemat. Spowodowany on został pytaniem z testów na kat. C, w którym jest napisane, że przyczepa przekraczająca 750 kg podlega pierwszemu badaniu po 3 latach itd. Znacie to pytanie ? Jest prawidłowe ? Testy z 2007 roku.

Właśnie tym pytaniem się sugerowałem.
A dokładniej, to trzeba by poszukać, ale dla mnie już za późna pora jest, żeby podjąć się takiego zadania. ;)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez tiromaniak » sobota 17 października 2009, 09:11

Jesteś pewny, że przyczepa pow 3.5 t ma pierwszy przegląd po 3 latach ? Bo mi wydaje się, że co roku a przyczepa do 3.5 t tak jak napisałeś.

Powyżej 3,5 ton co roku, a do 750 kg chyba wpisują bezterminowo.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Powrót do Luźna gadka