Stałe trasy egzaminacyjne ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Stałe trasy egzaminacyjne ?

Postprzez MakRojal » środa 21 października 2009, 13:25

Witam, mam takie pytanie : Dlaczego dla niektórych kategorii prawa jazdy ( A, B1) wyznaczone są stałe trasy egzaminacyjne ? Dlaczego nie ma stałych tras dla kategorii B ? Z czego to wynika ?
MakRojal

Postprzez F-X » środa 21 października 2009, 15:37

Tak już zostało ustalone przez dany WORD. :)
WORD ŁÓDŹ ul. Smutna:
09.10.2009 - egzamin teoretyczny (+)
13.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (-)
21.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (+)
Obrazek
F-X

Postprzez MrPeter1987 » środa 21 października 2009, 16:37

F-X napisał(a):Tak już zostało ustalone przez dany WORD. :)

Twoja odpowiedź jest nieprawidłowa.
Zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 8 maja 2009 r. zmieniającym rozporządzenie (z dnia 27 października 2005 r.) w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów (dział "Zasady przeprowadzania egzaminu prakycznego", paragraf 9, ust. 3, pkt 2), trasę egzaminacyjną, na której prowadzony jest egzamin w zakresie prawa jazdy kategorii A1, A, B1 lub T, określa ośrodek egzaminowania w porozumieniu z właściwym organem nadzoru; plan z przebiegiem tych tras wywiesza się w ogólnie dostępnym miejscu ośrodka egzaminowania, tak aby osoby egzaminowane mogły się zapoznać z jej przebiegiem. W przypadku egzaminu w zakresie prawa jazdy kategorii B1 przeprowadzanago pojazdem umożliwiającym przebywanie egzaminatora w pojeździe nie stosuje się wyznaczonych tras egzaminacyjnych.
Wyznaczone trasy egzaminacyjne stosuje się dla egzaminów na kategorie praw jazdy, dla których egzaminator nie może przebywać wraz z osobą egzaminowaną w pojeździe egzaminacyjnym, lecz ocenia on (egzaminator) wykonanie zadań egzaminacyjnych z innego pojazdu egzaminacyjnego, jadącego za osobą egzaminowaną, mając zapewnioną możliwość porozumiewania się z nią drogą radiową. Stosuje się to w celu, gdyby z jakichś powodów nastąpiło rozdzielenie się pojazdów egzaminacyjnych, albo gdyby nagle została zerwana łączność umożliwiająca porozumiewanie się egzaminatora z osobą egzaminowaną, to aby ta druga (osoba egzaminowana) wiedziała gdzie ma dalej jechać i zatrzymać się niezwłocznie po takim zdarzeniu, oczekując na egzaminatora.
Kierowca z prawem jazdy kat. A, B, B+E, C, C+E, D, D+E.

Instruktor nauki jazdy w zakresie prawa jazdy kat. B (poszukujący pracy na terenie Śląska lub Zagłębia).
MrPeter1987

Postprzez MakRojal » środa 21 października 2009, 17:15

@MrPeter1987 : Wielkie dzięki za wyjaśnienie, zastanawia mnie tylko ta kategoria B1. Z tego co widziałem w moim mieście ( na stronce PORDu jest trasa na B1 ), to na B1 się uczą jeździć daihatsu cuore (normalna nauka jazdy, nie widziałem nigdy pojazdu egzaminacyjnego). O ile dobrze pamiętam, to na B1 zdający musi sam załatwić samochód na egzamin ( tak jest przynajmniej w przypadku samochodów z automatyczną skrzynią biegów ). Ciekawi mnie tylko, jak wygląda pojazd na B1, w którym nie ma możliwości przebywania egzaminator...
MakRojal

Powrót do Egzamin na prawo jazdy