Relacja z egzaminu + zdjęcie/skan arkuszu przebiegu egzaminu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Relacja z egzaminu + zdjęcie/skan arkuszu przebiegu egzaminu

Postprzez MakRojal » piątek 23 października 2009, 23:44

Witam, chciałem się zapytać co sądzicie o pomyśle uzupełnienia relacji z egzaminów państwowych o skan lub zdjęcie ( o ile mamy taką możliwość ) karty przebiegu egzaminu praktycznego ? Oczywiście taki arkusz trzeba by było wcześniej ocenzurować tzn. zamazać swoje dane osobowe, dane osobowe egzaminatora itp. Chodzi o to, żeby zobaczyć listę popełnianych błędów i uwagi ( powód przerwania egzaminu itp ).
Napiszcie co myślicie o tej propozycji ?
MakRojal

Postprzez dariex » sobota 24 października 2009, 00:28

a co to ma mieć na celu?
dariex

Postprzez LeCram » sobota 24 października 2009, 08:06

głupota
LeCram

Postprzez Khay » sobota 24 października 2009, 08:30

Moim zdaniem świetny pomysł.

Co miałoby na celu? Wyeliminowanie relacji, gdzie to egzaminator cytuje nieistniejące przepisy wspaniałemu kierowcy, który na drodze błędów nie popełnia. Ofiara mafii znaczy. Ale zastrzeżeń mam kilka:
* nie każdy ma skaner, a foto cyfrówką (czy co gorsza - przeciętnym telefonem komórkowym) to mordęga dla oczu
* jeśli już - to tylko linka do skanu (po co po kliknięciu wątku z relacjami mam za każdym razem czekać, aż się wszystkie gigantyczne obrazki załadują...?)
* specjaliści od wątpliwych relacji zwykle i tak kartkę "wyrzucają", bo zwyczajnie przeczy ona ich słowom, a zmusić się nikogo do skanowania karty nie da ;)
* i pewnie parę innych, których nie wyłapałem...

Więc o ile idea słuszna, o tyle w praktyce raczej się nie sprawdzi.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez annubis17 » sobota 24 października 2009, 11:32

Pomysł niezły, na forum można dawać miniaturke i po kliknięciu otwiera się w pełnych rozmiarach. Mogłoby to przestrzec zdających na jakie błedy uważać podczas zdawania i pomogłoby to w rozwiązywaniu paru sporów gdy mamy do dyspozycji tylko relacje zdającego.
Co do jakości, nawet zdjęcie zrobione dobrym telefonem wystarczy w zupełności. Wystarczy umieć zrobić
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez dariex » sobota 24 października 2009, 19:04

Khay napisał(a):Więc o ile idea słuszna, o tyle w praktyce raczej się nie sprawdzi.

Ano własnie tej strony technicznej się obawiałam-primo.
Secundo- na palcach jednej ręki można policzyć tych,co wkleją z radością swój skan w relacjach,bo to jednak prościej napisać,ze egzaminator debil i się uwziął ;) i dobrać odpowiednią historyjkę do tego co w papirku napisali ;)
dariex

Postprzez scorpio44 » sobota 24 października 2009, 19:31

Spróbować można. Mnie się ogólnie pomysł podoba. Przecież i tak nie narzucimy żadnego nakazu, że jak ktoś pisze relację, to musi pod spodem pokazać swój arkusz. Można zwyczajnie o to poprosić (w "instrukcjach", które znajdują się na początku wątków z relacjami) i kto będzie chciał, to go do relacji dołączy.
scorpio44

Postprzez ella » sobota 24 października 2009, 19:42

Mnie się też pomysł podoba. Kto chce może go pokazać. Ale jestem na 99% przekonana, że skany pojawią się tylko przy egzaminach zdanych. A na pewno nie tam gdzie egzaminator się uwziął :wink:

Można zwyczajnie o to poprosić (w "instrukcjach", które znajdują się na początku wątków z relacjami) i kto będzie chciał, to go do relacji dołączy.

Muszę to uzgodnić z cmanem.
ella
Moderator

Postprzez cman » sobota 24 października 2009, 21:50

Nie widzę przeciwwskazań :wink:. Proponuję może dopisać to w nawiasie, tzn.:

- relacje zdane/oblane - pamiętaj, że mają one służyć również innym zdającym, postaraj się więc umieścić tutaj przede wszystkim istotne informacje (zachęcamy również do dołączenia skanu lub zdjęcia arkusza przebiegu egzaminu)
cman

Postprzez ella » sobota 24 października 2009, 22:05

relacje zdane/oblane - pamiętaj, że mają one służyć również innym zdającym, postaraj się więc umieścić tutaj przede wszystkim istotne informacje (zachęcamy również do dołączenia skanu lub zdjęcia arkusza przebiegu egzaminu)

OK
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » sobota 24 października 2009, 22:23

Ja bym dodał jeszcze jakieś krótkie uzasadnienie tego, w jakim celu to zdjęcie/skan, żeby ludzie nie mieli wątpliwości.
scorpio44

Postprzez ella » sobota 24 października 2009, 22:44

Ludzie i tak nie czytają pierwszego postu. A im dłuższy tym bardziej go będą olewać.

Przykład
Zobacz tutaj
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... sc&start=0

dwia zakładki na określony temat a na końcu pada znowu takie same pytanie :wink:
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » sobota 24 października 2009, 23:33

To jest prawda, ale z takim podejściem to nie ma sensu w ogóle pisać tam czegokolwiek o tym arkuszu, bo i tak nikt tego nie przeczyta i tym samym nikt go nie zamieści...
scorpio44

Postprzez ella » niedziela 25 października 2009, 20:43

To co proponujesz, żeby było krótko i czytelnie?
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 25 października 2009, 20:53

No na przykład: "Zachęcamy również (zwłaszcza osoby, które nie uzyskały pozytywnego wyniku) do dołączenia skanu lub zdjęcia arkusza przebiegu egzaminu, dzięki któremu jednoznacznie będzie widać popełnione błędy i konkretną przyczynę niezaliczenia/przerwania egzaminu".
scorpio44

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy