Kategoria C i 7,5t

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria C i 7,5t

Postprzez dimax » sobota 24 października 2009, 18:23

Witam

Od jakiegoś czasu zastanawia mnie jak to jest z tą kategorią "C" Od niedawna jestem posiadaczem również "C+E" ale zastanawia mnie jak to jest w praktyce i w przepisach dotyczacych dopuszczalnej masy calkowitej skladu lub samego pojazdu ciezarowego. Generalnie niedawno cos przeczytalem o tym ze do jakiegoś wieku nie moge miec nieograniczonego DMC. Lecz niestety juz nie moge tego znaleść i nie wiem czy to prawda. Jedyne co pewne i co znalazłem to to ze kategoria C uprawnia do kierowania:

- pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

I teraz moje pytanie czy jest kolejny przepis ktory jednak ustala te granice DMC 7,5 tony?

Jest to o tyle dla mnie wazne ze mam troche ponad 20 lat i nie wiem czy jest sens szukania pracy zarobkowej bo na 7.5t to... :/
dimax

Postprzez tiromaniak » sobota 24 października 2009, 19:00

Od dnia 1.01.2004 roku świadectwa kwalifikacji zastąpione zostały zaświadczeniem o spełnieniu wymagań określonych w ustawie o transporcie drogowym z 6.09.2001r. Zgodnie z przepisami tej ustawy przewoźnik drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:

1. ukończyła 21 lat (nie dotyczy to kierowcy wykonującego transport drogowy rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 do 7,5 t.),
2. posiada odpowiednie uprawnienia do kierowania pojazdem samochodowym określone w "ustawie z 20.06.1997 r. prawo o ruchu drogowym",
3. ukończyła odpowiedni kurs dokształcający kierowców,
4. nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do pracy na stanowisku kierowcy,
5. nie ma przeciwwskazań psychologicznych do pracy na stanowisku kierowcy.

Wynika z tego że zawodowo możesz zacząć jeździć powyżej 21 lat i dodatkowo spełniając pozostałe warunki wydane w ustawie.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez rafaello56 » sobota 24 października 2009, 20:07

Nie do końca , bo z ustawy o KW może zacząć od 18 roku tyle , że musi zrobić KW co sporo kosztuje , więc może lepiej poczekać

Art. 8.
1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:

5) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E (...) z zastrzeżeniem (..) art. 9;
6) 24 lata – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
b) D i D+E, z zastrzeżeniem (...) art. 9;

Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikacje wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:

1) C i C+E wynosi 18 lat;
2) D i D+E wynosi 21 lat.

A zatem wychodzi na to, że osoby, które mają prawo jazdy kat. C/C+E ale nie przechodziły Kwalifikacji Wstępnej (bo np. zdobyły te kategorie przed 10.09.2009) będą mogły pracować od 21 roku życia (od 18 na pojazdach o DMC do 7,5 tony - to wynika z "Ustawy o tranporcie drogowym"). Natomiast osoby, które przejdą KW będą mogły pracować bez ograniczeń tonażowych od 18 roku życia.
B-6.2006, C- 2.2009, CE-9.2009
A,D- obecnie tylko w marzeniach ;)
rafaello56

Postprzez dimax » niedziela 25 października 2009, 09:21

oczywiscie kwalifikacje wstepna zdazylem zrobic przed 10,09,2009.
A czy w ogole można pracowac w transporcie drogowym nie posiadajac kwalifikacji wstepnej?

Bo z tego co widze jesli sie jej nie ma to radzisz czekac do 21 roku zycia.

Te cytaty sa z kodeksu drogowego?
dimax

Postprzez tiromaniak » niedziela 25 października 2009, 09:38

rafaello56 napisał(a):A zatem wychodzi na to, że osoby, które mają prawo jazdy kat. C/C+E ale nie przechodziły Kwalifikacji Wstępnej (bo np. zdobyły te kategorie przed 10.09.2009) będą mogły pracować od 21 roku życia (od 18 na pojazdach o DMC do 7,5 tony - to wynika z "Ustawy o tranporcie drogowym"). Natomiast osoby, które przejdą KW będą mogły pracować bez ograniczeń tonażowych od 18 roku życia.

Podstawa prawna: Dz.U.06.235.1701 - Zm.: ustawa o transporcie drogowym oraz ustawa - Prawo o ruchu drogowym

http://www.lex.com.pl/serwis/du/2006/1701.htm

Powyższe przepisy dotyczą wykonywania zawodu kierowcy w rozumieniu ustawy o transporcie drogowym i zawód ten może wykonywać osoba która posiada ukończone 21 lat.

rafaello56 napisał(a):Art. 9.
1. Dla osób, które uzyskały kwalifikacje wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:
1) C i C+E wynosi 18 lat;
2) D i D+E wynosi 21 lat.

Wiek 18 lat dotyczy kierowania pojazdami a nie wykonywania zarobkowego transportu drogowego. Chyba że taki 18 letni kierowca wykonuje transport na potrzeby własne - wtedy to zupełnie co innego ( co musi zostać potwierdzone odpowiednim zaświadczeniem ).

A czy w ogole można pracowac w transporcie drogowym nie posiadajac kwalifikacji wstepnej?

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=21167
Ostatnio zmieniony niedziela 25 października 2009, 10:00 przez tiromaniak, łącznie zmieniany 1 raz
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez dimax » niedziela 25 października 2009, 09:39

Tzn nie wiem czy kurs na przewoz rzeczy to to samo co kwalifikacja wstepna... :/
dimax

Postprzez tiromaniak » niedziela 25 października 2009, 09:43

dimax ---> www.google.pl ( szukaj kwalifikacja wstępna)
tiromaniak

Postprzez rafaello56 » niedziela 25 października 2009, 16:17

Wiek 18 lat dotyczy kierowania pojazdami a nie wykonywania zarobkowego transportu drogowego

Właśnie trochę zjadłem wypowiedź , ale sprostuję. Cały tekst dotyczy zarobkowej jazdy od lat 18 tyle, że pochodzi on z przygotowywanej nowelizacji ustawy o KW, co faktycznie obecnie nie ma miejsca.

@ dimax KW zastąpiła kurs na przewóz rzeczy/osób dla posiadaczy pj kat D,C jeżeli uzyskali stosowne uprawnienia , dla kat D po 10.9.2008r, a dla kat C po 10.9.2009r
B-6.2006, C- 2.2009, CE-9.2009
A,D- obecnie tylko w marzeniach ;)
rafaello56

Powrót do Luźna gadka