Jak to jest z badaniami?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Jak to jest z badaniami?

Postprzez d_mian » niedziela 18 października 2009, 14:12

Witam zdawałem na prawo jazdy zeszłego roku w czerwcu ( i robiłem w tym czasie badania lekarskie ) a teraz zapisuję się na kurs i znów muszę robić badania ale gdzieś usłyszałem że tamte badania są jeszcze aktualne że mogę się udać do urzędu i mi wydają wyniki tych badań bo podobno one są ważne 2 lata od ich wyrobienia. Jak to jest czy to jest prawda proszę o szybką odpowiedź pozdrawiam.
Ps. przepraszam jeżeli nie tym dziale to proszę Admina o przeniesienie do odpowiedniego działu.
d_mian

Postprzez Rejden » niedziela 18 października 2009, 14:54

Badania są ważne tyle ile wyznaczył lekarz.
Najczęściej:
- bezterminowo jeśli nie masz wad wzroku,
- na 5 lat jeśli masz wady.

W orzeczeniu lekarskim lekarz zaznacza kategorie, na które te badania są ważne. Jeśli jest zaznaczona tam kategoria, która Cię interesuje to nie musisz ponawiać badań.
Alkoholik też człowiek 8)
Rejden

Postprzez d_mian » niedziela 18 października 2009, 15:08

Na prawie jazdy jest 4b i nie mam nic wpisanego a tam powinna być data ważności prawa jazdy więc to znaczy że mam bezterminowe?
Czyli jest taka możliwość żebym udał się do urzędu i wziął te badania i zaniósł do ośrodka gdzie robię kurs żebym tam nie musiał robić kolejnych badań? W urzędzie trzeba zapłacić za wydanie tych dokumentów i czy w ogóle jest taka możliwość?
d_mian

Postprzez Evita » środa 21 października 2009, 20:23

należy pójść do Wydziału Komunikacji i tam poprosić o ksero badań z pieczątkami zgodności z oryginałem. cena około 5-10zł.
"Nieraz myślę, że ludzie niewiele sobie dziś ofiarują oprócz uprzejmego chłodu."
Evita

Postprzez d_mian » niedziela 25 października 2009, 12:25

poszedłem do wydziału komunikacji i dostałem ksero badań z potwierdzeniem zgodności z oryginałem i w ośrodku powiedzieli że ok im to wystarczy ale na WORDu muszę mieć oryginał tych badań to co mam teraz zrobić? Udać się z powrotem do wydziału komunikacji i powiedzieć że potrzebuje oryginał? Wydadzą mi to?
d_mian

Postprzez Duszek » wtorek 27 października 2009, 14:54

W WORDzie też wystarczy ta kopia poświadczona przez Wydział Komunikacji za zgodność z oryginalem.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez sterciu » środa 28 października 2009, 18:39

No patrzcie, a ten sam motyw nie przechodzi we Wroclawiu. Wydział Komunikacji kiedys wydawał kopie zaświadczenia podbitą swoimi pieczatkami potwierdzającą zgodnośc z oryginalem a teraz juz nie wydają pomimo ze ważne na wszystkie kategoriie może być. Kierują aby iśc do lekarza i żeby On wystawil Duplikat. Wszystko jest ok jak sie ma ksero tych badań zrobione własnoręcznie to jeszcze ewentualnie może się uda duplikat wyrobić , ale jak mineło juz troche czasu i sięnie ma kserokopi to może byc cięzko.

Czyli standardowo co miasto to obyczaj , co Urząd to inny problem.
sterciu

Postprzez wiśniaa » piątek 30 października 2009, 17:06

Jestem teraz przed badaniami , na czym one właściwie polegają?
wiśniaa

Postprzez mk61 » piątek 30 października 2009, 17:10

Zazwyczaj na zapytaniu "Czy jest Pan/Pani na coś chory/chora? Jakieś problemy ze wzrokiem, słuchem? Poproszę 30-50zł."
Bardziej profesjonalni zbadają też Twój wzrok, a nawet poziom cukru we krwi. Najbardziej profesjonalni zrobią porządne badania, ale takich, to ze świecą szukać. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez wiśniaa » piątek 30 października 2009, 17:17

Acha czyli nie mam czego się bać . Mam nadzieję że upierdliwy lekarz się nie trafi :D
wiśniaa

Postprzez rafaello56 » piątek 30 października 2009, 20:09

mk61 napisał(a): Najbardziej profesjonalni zrobią porządne badania, ale takich, to ze świecą szukać. :)
Jakoś dla mnie to nie problem znaleźć takich lekarzy :wink:
B-6.2006, C- 2.2009, CE-9.2009
A,D- obecnie tylko w marzeniach ;)
rafaello56

Postprzez Pawel22 » poniedziałek 02 listopada 2009, 16:26

Mam kat. B,C chce zrobić E czy muszę załatwiać lekarza, czy wystarczy że zrobię tak jak ktoś napisał ze pójdę do wydziału komunikacji i mi wydadzą ksero z potwierdzeniem? Kat.B,C mam bez terminowo, czy OSK i WORD uzna coś takiego wiem co miasto to obyczaj itp ale czy badanie które mnie dopuściło do kat. C może być ważne też do kat E. Dodam że na kurs kat C zapisałem się 2 lata temu i wtedy lekarz mnie badał. Jest jakiś przepis który to reguluje?
Pawel22

Powrót do Szkolenie kierowców