Jak sprawdzać światła-zapłon

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez agatha_89 » niedziela 25 października 2009, 17:46

a światła drogowe ??? Za nim się je zapali trzeba włączyć światła mijania i potem pociągnąć do siebie i włączyć światła drogowe ???

Mowa o Clio !
agatha_89

Postprzez wikara23 » wtorek 27 października 2009, 16:46

Witam jak to teraz jest z tymi światłami mnie uczono by pokazywać na egzaminie przy właczonym silniku mowa o clio!
1.pozycyjne z przodu i tyłu!
2.mijania z przodu!
3.drogowe z przodu
4.przeciwmgłowe tylnie +św mijania ,z tyłu tylko pokazać!
5.kierunkowskazy przód i tył i boki!tak samo św awarynje!
6.stop z tyłu czyli wciskamy hamulec i egzaminator sprawdza!
7.cofania z tyłu 1wsteczny i egzaminator sprawdza chyba ze uwczesnie nam powiedział ze by tą czynność wykonac samemu bez jego pomocy ,to najpierw pokazuje sie mu swiatło cofania [białe] wsiadamy do autka 1wsteczny i mówimy że to to własnei św które sie swieci z tyłu białe [wszystko robimy na zapalonym silniku]
8.sygnał dzwiekowy!

A pod maską sprawdzanie czynności:
1.płyn do spryskiwaczy ,otwiera sie wlew i patrzymy wzrokowo ile jest i zamykamy wlew i pokazujemy osobie egzaminującej!
2.zbiornik oleju tu nic nie mówimy nie pokazujemy bo tego to raczej sie nie wulosuje!
3.miarka do sprawdzania oleju ,wyciągamy miarke przecieramy suchą szmatką wkładamy spowrotem i wyciagamy i patrzymy ile jest musi byc na wielkosci min a max 3,4 oleju i pokazujemy!
4.płyn chłodniczy ,na zbiorniku jest wskażnik poziomu min i max trzeba pokazać ,musi byc zawsze 3,4 płynu w zbiorniku!
5.płyn hamulcowy,na zbiorniku jest wskażnik poziomu min i max trzeba pokazać ,musi byc zawsze pełny zbiornik!

Jak coś zabrakło lub pomyliłem prosze mnie poprawić bede bardzo wdzięczny!
wikara23

Postprzez Borys_q » piątek 13 listopada 2009, 19:41

2.zbiornik oleju tu nic nie mówimy nie pokazujemy bo tego to raczej sie nie wulosuje!
3.miarka do sprawdzania oleju ,wyciągamy miarke przecieramy suchą szmatką wkładamy spowrotem i wyciagamy i patrzymy ile jest musi byc na wielkosci min a max 3,4 oleju i pokazujemy!
4.płyn chłodniczy ,na zbiorniku jest wskażnik poziomu min i max trzeba pokazać ,musi byc zawsze 3,4 płynu w zbiorniku!
5.płyn hamulcowy,na zbiorniku jest wskażnik poziomu min i max trzeba pokazać ,musi byc zawsze pełny zbiornik!

BZDURY

2. nie zbiornik a wlew.
3. nie 3/4 1/2 5/6 itd tylko MIEDZY MIN A MAX
4. j/w
5. To po jaką cholerę te znaczniki poziomu jak ma być zawsze pełen?? Myśl trochę!!! Miedzy Max a Min

I proszę nie marudzić że się szczegółów czepiam bo powyższy post świadczy o niezrozumieniu czegokolwiek w temacie.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Mbuska » poniedziałek 16 listopada 2009, 17:31

A ja mam pytanko, czy do świateł cofania lub stopu trzeba włączyć światła pozycyjne/mijania what ever.
Mbuska

Postprzez mk61 » poniedziałek 16 listopada 2009, 17:37

Nie. Do cofania tylko zapłon, a co do stopu - była dyskusja o tym. Różnie bywa.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez lith » poniedziałek 16 listopada 2009, 17:47

wikara23 napisał(a):7.cofania z tyłu 1wsteczny i egzaminator sprawdza chyba ze uwczesnie nam powiedział ze by tą czynność wykonac samemu bez jego pomocy ,to najpierw pokazuje sie mu swiatło cofania [białe] wsiadamy do autka 1wsteczny i mówimy że to to własnei św które sie swieci z tyłu białe [wszystko robimy na zapalonym silniku]

e???? jak mamy zrobić sami to co za problem zrobić to na wyłączonym silniku, wbić wsteczny i się przejść??

btw. jak wylosujemy pozycyjne, to pokazujemy też oświetlenie tablicy? Bo ja się do samego egzaminu nigdy nad tym nie zastanawiałem. Byłem pewny, że jak będzie polecenie, to mi powie/będzie napisane po prostu, że mam sprawdzić pozycyjne i oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej lub same pozycyjne. problem pojawił się gdy się okazało już na egzaminie, ze losuje się symbole :), a mi się oczywiście trafiły pozycyjne. uznałem, że lepiej powiedzieć trochę za dużo niż za mało, a podświetlenie w końcu się włącza razem z pozycyjnymi. I w końcu nie wiem, jak to powinno teoretycznie wyglądać. Egzaminator po prostu poprosił, żebym powiedział co sprawdziłem (powiedziałem, że pozycyjne i podświetlenie tablicy) i egzamin poszedł dalej.
lith

Postprzez cman » poniedziałek 16 listopada 2009, 17:54

lith napisał(a):btw. jak wylosujemy pozycyjne, to pokazujemy też oświetlenie tablicy?

Nie.
cman

Postprzez batonkb » czwartek 19 listopada 2009, 02:12

a jak wylosuje sprawdzenie podświetlenie tablic to wystarczy zapłon załaczyć i można wychodzić sprawdzać??
batonkb

Postprzez cman » czwartek 19 listopada 2009, 10:35

Nie wylosujesz, bo oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie jest w ogóle przewidziane do sprawdzania.
cman

Postprzez lukask10 » czwartek 19 listopada 2009, 20:19

A ja mam takie pytanie. Gdy już usiądę do auta i dam egzaminatorowi dokument tożsamości mówi on, że mam dwa zadania wylosować i mam 5 minut na przygotowanie się do jazdy i wykonanie tych zadań. Co ja najpierw powinienem zrobić ? Pokazać wylosowany płyn i światło a dopiero potem ustawić fotel lusterka i zapiąć pasy. Czy najpierw ustawienie fotela itp a potem pokazać to co muszę ?
lukask10

Postprzez bruno666 » czwartek 19 listopada 2009, 20:44

A jakbyś tak mocno pomyślał, to jak kolejność wydałaby Ci się bardziej logiczna?
...
bruno666

Postprzez batonkb » czwartek 19 listopada 2009, 20:54

Dzieki cman :wink:
jutro egzamin mam i nie byłem pewny.
batonkb

Postprzez mk61 » czwartek 19 listopada 2009, 20:56

Kolejny... Wyobraź sobie, że egzaminator też jest człowiekiem (SERIO!!!) i będzie Ci dawał polecenia "proszę sprawdzić płyny", "proszę przygotować się do jazdy" itp. On wie, że większość egzaminowanych jest tak obsr.na, że wystarczy powiedzieć niezrozumiałe słowo, a egzaminowany albo zrzuci balast, albo się rozpłacze.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez lukask10 » piątek 20 listopada 2009, 15:48

Ja najpierw bym sprawdził płyny potem włączył zapłon i światła a dopiero na końcu ustawił fotel i lusterka + pasy
lukask10

Postprzez bruno666 » piątek 20 listopada 2009, 19:38

lukask10 napisał(a):Ja najpierw bym sprawdził płyny potem włączył zapłon i światła a dopiero na końcu ustawił fotel i lusterka + pasy

Super :!:
...
bruno666

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy