Przepuszczanie pieszych a egzamin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez lith » czwartek 15 października 2009, 15:34

@ZGREDKA
Z tego co mnie uczyli (i tak z resztą postępowałem na egzaminie) nie czekałem aż pieszy całkiem zejdzie z ulicy. Po prostu ustępowałem im pierwszeństwa i ruszałem jak ostatni przeszedł przez mój pas.

...chociaż może jakbym oblał na czymś takim co opisałaś to bym dmuchał na zimne :/
lith

Postprzez karolleon » środa 28 października 2009, 20:40

Zaprawdę wielkie problemy z tymi pieszymi macie. Już rozumiem czemu często tak trudno doczekać się, aż ktoś łaskawie pozwoli mi wejść na pasy. Najbardziej ciekawe były porady, żeby nie zwalniać przed przejściami.
karolleon

Postprzez lith » środa 28 października 2009, 21:21

A po co zwalniać jeżeli nie chcemy sie zatrzymać? Żeby pieszego w błąd wprowadzać? Czy żeby dłużej przejeżdżać i pieszy dłużej czekać musiał? :)
lith

Postprzez prawko34 » czwartek 29 października 2009, 00:23

natomiast ja wyznaje zasadę że lepiej przepuścić niż oblać, oczywiście wszystko w granicach rozsądku
prawko34

Postprzez karolleon » czwartek 29 października 2009, 02:37

lith napisał(a):A po co zwalniać jeżeli nie chcemy sie zatrzymać?

Żeby mieć możliwość zatrzymania się przed pieszym, a nie na nim.
karolleon

Postprzez kruuufka » czwartek 29 października 2009, 10:48

karolleon napisał(a):Żeby mieć możliwość zatrzymania się przed pieszym, a nie na nim.

Jesli jedzie sie max dopuszczalną predkoscia to bynajmniej ja nie mam problemu z wyhamowaniem jesli jakis bezmyslny pieszy bedzie mi chciał wleźć pod koła.
Ja jako pieszy nie cierpie kiedy kierowcy zwalniają kiedy stoje przed pasami - mysle sobie chcą mnie przepuscic ale czekam czy stanie, a on jedzie i jedzie... wole poczekać, bo wkoncu faktycznie zdarza sie tak ze ja noga na pas, a ten nagle po hamplach jakby zapomniał po co wogole zwalniał...
Wina lezy po obu stronach i piesi i kierowcy czasem nie wykazują oznak kultury ani odpowiedniego zachowania na drodze..
kruuufka

Postprzez cman » czwartek 29 października 2009, 11:01

karolleon napisał(a):Już rozumiem czemu często tak trudno doczekać się, aż ktoś łaskawie pozwoli mi wejść na pasy.

A co, liczysz na to, że ktoś będzie łamał przepisy tylko po to, żeby pozwolić Ci wejść na pasy?
cman

Postprzez Amos » czwartek 29 października 2009, 12:58

cman napisał(a):
karolleon napisał(a):Już rozumiem czemu często tak trudno doczekać się, aż ktoś łaskawie pozwoli mi wejść na pasy.

A co, liczysz na to, że ktoś będzie łamał przepisy tylko po to, żeby pozwolić Ci wejść na pasy?

Zatrzymanie się przed przejściem dla pieszych to złamanie przepisów??!! :shock:
W takim razie ci kierowcy, którzy zatrzymują się, by mógł przejść przez przejście, jak idę rano na tramwaj, a często się to zdarza, notorycznie łamią prawo...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez cman » czwartek 29 października 2009, 14:06

Amos napisał(a):Zatrzymanie się przed przejściem dla pieszych to złamanie przepisów??!! :shock:

Oczywiście, jeżeli zatrzymanie przed nim nie wynika z konieczności ustąpienia pierwszeństwa pieszym, a utrudnia ruch innym pojazdom.
cman

Postprzez scorpio44 » czwartek 29 października 2009, 20:44

kruuufka napisał(a):Ja jako pieszy nie cierpie kiedy kierowcy zwalniają kiedy stoje przed pasami - mysle sobie chcą mnie przepuscic ale czekam czy stanie, a on jedzie i jedzie...

A po co ma stawać, skoro Ty nie wchodzisz na przejście (które to wejście Ci umożliwił i po wejściu uzyskujesz przed nim pierwszeństwo)?

lith napisał(a):A po co zwalniać jeżeli nie chcemy sie zatrzymać? Żeby pieszego w błąd wprowadzać? Czy żeby dłużej przejeżdżać i pieszy dłużej czekać musiał? :)

No i ta wypowiedź dobitnie pokazuje kompletne niezrozumienie tego, jak powinny wyglądać relacje kierowca-pieszy, żeby ruch był płynny.
scorpio44

Postprzez karolleon » piątek 30 października 2009, 02:39

cman napisał(a):

Imputujesz mi coś, czego nie napisałem. Nic w mojej wypowiedzi nie sugeruje, że liczę na łamanie przepisów (bo też nie napisałem wcale, że kierowcy powinni się zatrzymywać w każdej sytuacji). Liczę na uprzejmość. Wiem, że trudno Ci to zrozumieć, ponieważ czytywałem Twoje wpisy na forum.
karolleon

Postprzez cman » piątek 30 października 2009, 11:54

Uprzejmość nie polega na tym, żeby być uprzejmym dla jednych, a jednocześnie nieuprzejmym dla drugich.
Jeżeli jedzie tylko jeden samochód to i tak jego zatrzymanie pieszych nie zbawi, a jeżeli jedzie sznur samochodów, to ten niby uprzejmy zatrzymujący się, nie dość, że popełnia wykroczenie, to jeszcze całkowicie nieuprzejmie, w istotny sposób utrudnia ruch wielu pojazdom jadącym za nim i obok niego.
cman

Postprzez bac » piątek 30 października 2009, 12:16

utrudnia ruch wielu pojazdom jadącym za nim i obok niego

A pieszym nie utrudnia?
bac

Postprzez cman » piątek 30 października 2009, 12:49

Ta, a pojazd jadący drogą z pierwszeństwem utrudnia ruch tym wyjeżdżającym z podporządkowanej :roll:...
Piesi stojący obok przejścia dla pieszych nie mają pierwszeństwa przed pojazdami, stoją, bo muszą, nie mogą wejść bezpośrednio przed nadjeżdżający pojazd - to wynika z przepisów. Więc o jakim utrudnianiu ruchu jest mowa?
Co innego z jadącymi pojazdami, jeżeli jakiś pojazd zaczyna hamować w związku z w/w "uprzejmością" to jest to hamowanie powodujące utrudnienie ruchu innym kierującym, następnie, w trakcie hamowania jest to jazda z prędkością utrudniającą ruch innym kierującym i na sam koniec zatrzymanie niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego w miejscu utrudniającym ruch innym kierującym.
cman

Postprzez bac » sobota 31 października 2009, 01:59

Ta, a pojazd jadący drogą z pierwszeństwem utrudnia ruch tym wyjeżdżającym z podporządkowanej

Rozumiem, że to żart, ale... chodnik i przejście dla pieszych nie jest drogą podporządkowaną tylko chodnikiem i przejściem dla pieszych.

Jeśli chodzi o resztę, to najgorsze w tym co piszesz jest to, że... masz rację.
Pozostając w zgodzie z PoRDem pieszy ma stać w godzinach szczytu pół godziny, godzinę przed przejściem, a kierowca ma jechać i się nie zatrzymać. Tak samo zresztą sytuacja wygląda z rowerzystami.

Na szczęście Konwencja Wiedeńska stanowi trochę inaczej i na szczęście niektórzy (jak np. Dworak) uważają za oczywiste i propagują rozwiązania w niej zawarte.
bac

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy