Odebranie notatki policyjnej po stłuczce

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Odebranie notatki policyjnej po stłuczce

Postprzez ignac » sobota 07 listopada 2009, 18:22

Witam.

Miałem ostatnio stłuczkę, facet wjechał mi w tyłek, nic szczególnego. Wezwałem policję, ta zrobiła co trzeba, potem spisałem sobie numer polisy sprawcy. Ale niestety zgubiła mi się kartka z tym numerem.

I tu moje pytanie: czy mogę iść na komisariat i spisać sobie to jeszcze raz albo zrobić odpis tej notatki? A jeśli tak, to po jakim czasie mógłbym się tam wybrać (zakładam, że biurokracja nie działa z szybkością światła)? A może muszę pisać jakiś wniosek o jej udostępnienie?

Z góry dzięki za odpowiedź :wink:
Pozdrawiam

PS. Jeżeli był już podobny temat to przepraszam, nie znalazłem.
ignac

Postprzez Cycu » sobota 07 listopada 2009, 18:36

Idź do Wydziału/Sekcji Ruchu Drogowego, którego funkcjonariusze sporządzali dokumentację, tam dowiesz się co trzeba zrobić, bo "co kraj, to obyczaj". Nie wiem jak to wygląda w Krakowie. Na podstawie miejsca, daty i godziny zdarzenia ustalą, o którą kolizję chodzi.
Ewentualnie, jeśli masz nr rej. pojazdu sprawcy (napisałeś, że zgubiłeś kartkę z nr polisy) i pamiętasz, w którym TU był ubezpieczony, możesz tam pójść i powinni ustalić (dobra wola).
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez athlon » niedziela 08 listopada 2009, 00:23

ee, odpisu notatki sobie zrobić nie możesz (a przynajmniej nie powinieneś mieć takiej możliwości) ze względu na ustawę o ochronie danych osobowych. Przejdź sie do Sekcji ruchu drogowego dla jednostki którą wezwałeś do kolizji, tam sobie odpiszesz te dane, czyli imie i nazwisko, numer blach, nr polisy i nazwe ubezpieczalni. Potem idziesz z tym do ubezpieczalni, oni wysyłają potem pismo do policji z prośbą o przesłanie notatki policyjnej i policja wysyła notatke ubezpieczalni.
athlon

Postprzez ignac » niedziela 08 listopada 2009, 12:16

Ok, dzięki za pomoc :wink:
ignac

Powrót do Luźna gadka