instruktor

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

instruktor

Postprzez wiks24 » piątek 30 października 2009, 18:13

mozecie mi powiedziec jak wyglada egzamin na instruktora?
wiks24

Postprzez Kasia » piątek 30 października 2009, 18:41

Test z przepisów ruchu drogowego, metodyki nauczania, psychologii, zasad prowadzenia ośrodka.
Część ustna zwana prezentacją - rożnie w różnych rejonach, najczęściej jest to odpowiedź na kilka pytań.
Egzamin praktyczny - taki jak obecnie dla kat. B prawa jazdy (obsługa, pas ruchu, ruszanie pod górę) oraz inne manewry (parkowania) takie jakie były kiedyś na placu.
Tak jest w Opolu.
Kasia

Postprzez MrPeter1987 » piątek 30 października 2009, 21:19

Egzamin dla kandydatów na instruktorów nauki jazdy składa się z 3-ech części:

I część teoretyczna składa się z dwóch testów:
- pierwszy test, w skład którego wchodzi 18 pytań z zagadnień przepisów ruchu drogowego oraz techniki kierowania i obsługi pojazdu (zakres testu taki jak dla kandydatów na kierowców, dopuszczałna ilość błędów: 2)
- drugi test, w skład którego wchodzi także 18 pytań (pytania z trzema możliwymi odpowiedziami, posiadające jedną, dwie lub trzy prawidłowe odpowiedzi): 12 pytań z zagadnień z metodyki nauczania, 4 zagadnienia z psychologii oraz 2 pytania z programów szkolenia kandydatów na kierowców (nie jestem tylko pewny, czy dobrze pamiętam z tą ilością z dwóch pierwszych zagadnień). Dopuszczalna ilość błędów w tym teście także wynosi 2, niezależnie od ilości błędów popełnionych w poprzednim teście (z przepisów ruchu drogowego oraz techniki kierowania i obsługi pojazdu).

II część teoretyczna - pokaz przeprowadzenia zajęć teoretycznych.
Warunkiem przystąpienia do drugiej części egzaminu, jakim jest pokaz przeprowadzenia zajęć teoretycznych (tzw. pokaz), jest uzyskanie pozytywnego wyniku z pierwszej części egzaminu. Na egzaminie w WORD Katowice wyglądało to tak, że losowało się 2 tematy do omówienia - pierwszy z zagadnień przepisów ruchu drogowego oraz techniki kierowania i obsługi pojazdu; drugi z programów szkolenia kandydatów na kierowców (tzw. program nauczania).

III część praktyczna obejmująca sprawdzenie umiejętności szkolenia kandydatów na kierowców.
Warunkiem przystąpienia do tej części egzaminu, było pozytywne zaliczenie II części egzaminu (a co za tym idzie także i pierwszej).
Na egzaminie w Katowicach należało sprawdzić działanie wszystkich obowiązkowych świateł zewnętrznych pojazdu oraz sygnału dźwiękowego, wskazać wszystkie zbiorniki płynów eksploatacyjnych pojazdu, sprawdzić poziom cieczy w tych zbiornikach oraz szczegółowo je omówić (jak uzupełniamy, jaką cieczą itp.). Następnie sprawdzane było przygotowanie do jazdy, ruszanie z miejsca oraz jazda pasem ruchu do przodu i tyłu. Kolejnym zadaniem do wykonania na placu manewrowym były parkowania (zestaw losowany z tabeli nr 3 z zasad przeprowadzania egzaminu praktycznego, zawartych w Dzienniku Ustaw Nr 217) - w naszym przypadku było to parkowanie skośne (wjazd przodem) oraz parkowanie prostopadłe (wjazd tyłem). Podczas każdego z parkowań możliwa była jedna korekta toru jazdy (jednokrotne nieprawidłowo wykonane parkowanie skutkowało nie zdaniem egzaminu).

W przypadku nie zaliczenia III części praktycznej egzaminu, część teoretyczna egzaminu (składająca się z części I i II) jest zaliczona i przystępując ponownie do egzaminu, kandydat na instruktora nauki jazdy zdaje egzamin tylko z III części praktycznej.
W przypadku zaliczenia tylko I części egzaminu teoretycznego, a nie zaliczeniu II części, egzamin teoretyczny uznaje się za nie zaliczony i kandydat na instruktora na ponownym egzaminie, musi zdawać cały egzamin składający się z wszystkich trzech części (musi ponownie zaliczyć I część egzaminu, mimo że poprzednio ją zaliczył).

Po każdym dwukrotnie nie zdanym egzaminie, kandydat na instruktora musi odbyć szkolenie dodatkowe.

Ponadto na egzaminie w WORD Katowice, poprawność wykonania III części egzaminu nadzoruje druga osoba przystepująca do egzaminu, która wciela się w rolę egzaminatora i ma za zadanie sprawdzenie poprawnego wykonania przez nas każdego zadania zawartego w III części egzaminu oraz przerwanie go, w chwili popełnionego przez nas błędu. Gdy osoba ta nie zauważy jakiegoś błędu lub błędnie oceni wykonania zadania, nie zdaje III części egzaminu dla kandydatów na instruktorów nauki jazdy. Następnie osoba, która wcielała sie w egzaminatora (w przypadku gdy poprawnie przeegzaminowała "kursanta"), wykonuje zadania, których wykonanie wcześniej sprawdzała, a poprawność wykonania tych zadań sprawdza osoba, która wcześniej egzaminowała - taka zamiana ról.

PS jeśli napisałem mało dokładnie lub mało zrozumiale, to proszę o pytania. Jeśli popełniłem błąd i coś źle napisałem, proszę o zwrócenie mi uwagi i sprostowanie mojej wypowiedzi .
Kierowca z prawem jazdy kat. A, B, B+E, C, C+E, D, D+E.

Instruktor nauki jazdy w zakresie prawa jazdy kat. B (poszukujący pracy na terenie Śląska lub Zagłębia).
MrPeter1987

Postprzez wiks24 » sobota 31 października 2009, 00:07

a czy mozna naraz robic instruktora na B,C,C+E czy najpierw trzeba na B? a co do tego egzaminu z psychologi tzn co tam jest na nim? trzeba znac sie na psychologi? Instruktor to nie psycholog
wiks24

Postprzez mk61 » sobota 31 października 2009, 03:36

A Prawo Jazdy B, C, CE robi się razem, czy trzeba najpierw zrobić B, później C i później CE? :)

Instruktor to nie psycholog, ale musi mieć chociaż minimalne pojęcie, jak rozmawiać z ludźmi. Myślisz, że nauczyciele w szkołach nie mieli na swojej drodze do zawodu psychologii? Sama wiedza nie wystarczy, jeśli chce się kogoś uczyć. Trzeba wiedzieć, jak uczyć.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez wiks24 » sobota 31 października 2009, 11:08

a mozecie mi powiedziec co jest na badaniach psychologicznych? czy trudno je przejść? , i powiedzcie mi jak wygladaja egzaminy na instruktora kat C i C+E podobnie jak przy B czy inaczej
wiks24

Postprzez wiks24 » niedziela 08 listopada 2009, 11:45

mozecie mi powiedziec jak wyglada egzamin na instruktora kat C i C+E??
wiks24

Postprzez wiks24 » niedziela 08 listopada 2009, 11:47

no i powiedzcie mi jak dlugo trwaja te kursy na instruktora kat C,C+E bo wiem ze na B ok 4miesiecy, no i ile kosztuja?
wiks24

Postprzez ella » niedziela 08 listopada 2009, 18:19

wygladaja egzaminy na instruktora kat C

A umiesz czytać czy tylko potrafisz pytać? Ale chyba nie potrafisz czytać bo byś wiedział że istnieje takie coś jak edycja postów a nie pisanie kilku postów pod rząd.
A odpowiedz na twoje pytanie znajdziesz w drugim i trzecim poście w tym wątku.
ella
Moderator

Postprzez wiks24 » niedziela 08 listopada 2009, 22:37

tu jest tylko odpowiedz do instruktora kat B ja umiem czytac, to lepiej ty sie zastanow czy ty umiesz czytac? przeciez tam pisze ze tylko instruktora kat B a nie na inne kategorie jak C,C+E
wiks24

Postprzez mk61 » niedziela 08 listopada 2009, 22:46

A teraz podreptaj do kąta ze spuszczoną głową i stój tam do odwołania, bo MrPeter1987 nigdzie nie napisał, że tak wygląda egzamin na tylko B. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ella » niedziela 08 listopada 2009, 23:28

ja umiem czytac

Chyba nie bardzo.
Popatrz
11. Zabronione jest umieszczanie dwóch postów jeden pod drugim. Jeśli chcesz coś dopisać do swojego postu, użyj magicznego przycisku ZMIEŃ. Wszystkie podwójne posty są usuwane (te drugie).

6. Przed napisaniem swojej wiadomości zapoznaj się z tematami w dziale „Najczęściej zadawane pytania” (FAQ). Przeszukaj też forum (opcja SZUKAJ) i sprawdź, czy ktoś wcześniej nie zaczął już takiego tematu. Jeżeli mimo to nie znalazłeś tam bezpośredniej odpowiedzi na swoje pytanie, to dopisz swoją wiadomość w istniejącym wątku.

http://www.lex.com.pl/serwis/du/2005/1834.htm
Rozdział 7
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy