OC - Problem

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

OC - Problem

Postprzez Czibsu » poniedziałek 09 listopada 2009, 00:47

Witam.
Brat zakupil uzywany samochod, przeglad ma wazny ale ubezpieczenie sie skonczylo 06.11.2009.
Samochód chcemy zarejestrować na mojego tatę, ale nie wiemy ile % ma on zniżki... jak to można obliczyć?
Mój tata ma 55lat, prawo jazdy ma od 26lat, jeździł bez szkody(kolizji) ponad 10 lat, lecz nigdy nie posiadał własnego samochodu, pracował jako kierowca zawodowy ;)

Moje następne pytanie to, czy jeżeli OC skończyło się 06.11.2009 to ubezpieczyciel (HDI) sama to przedłużyła, ja muszę ja rozwiązać, podpisać od nowa, czy juu nie muszę nic z tym robić jeżeli chce zmienić ubezpieczyciela na np Link4 czy PZU

Jeszcze jedno pytanko ;)
jaki zakład ubezpieczeń polecacie, chodzi mi raczej o coś taniego.

Mam nadzieje ze ktokolwiek pomoże ;p
gorąco pozdrawiam
Czibsu

Postprzez Borys_q » poniedziałek 09 listopada 2009, 10:47

Co do twojego taty może sie okazać że nie ma żadnych zniżek bo zniżki nabywasz posiadając zarejestrowane na siebie auto.

Oc sie samo przedłuża, masz bodajze 30 dni roboczych żeby je wypowiedzieć, ale najlepiej pogadaj z jakimś przedstawicielem, on ci dokładnie doradzi.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez athlon » wtorek 10 listopada 2009, 00:19

no pytanie pierwsze czy twoj tata mial na siebie zarejestrowane jakies auto i polisę OC na siebie? jeżeli miał to udaje się do swojego ubezpieczyciela i tam wyciąga historię ubezpieczenia czy jak to tam się zwało i tam między innymi masz podane ile ma zniżek. A jezeli nie miał zadnej polisy na siebie to nie ma żadnych znizek :P

A co do polisy OC na to zakupione auto to troszkę to pogmatwane, ogólnie polisa przedłuza się sama na kolejny rok jakoby z urzędu. Ty od zakupu masz 30 dni albo na wymówienie tej polisy albo na jej przedłużenie. Idź do swojego (auta) ubezpieczyciela i tam sie dowiesz jak masz to rozwiązać.

Ja polecam compense, ale proponuje znaleźć kalkulator online i tam sobie porównasz składki w poszczególnych ubezpieczalniach.
athlon

Powrót do Luźna gadka