Jakie uprawnienia daje posiadane prawo jazdy innej kat?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jakie uprawnienia daje posiadane prawo jazdy innej kat?

Postprzez Cynamonikus » poniedziałek 09 listopada 2009, 12:42

Jeżeli posiadam prawko B, B+E, C, C+E to czy mogę prowadzić pojazdy B1, C1, B1+E, C1+E? Jeżeli tak to dlaczego nie mam ich zaznaczonych w prawie jazdy?

I co oznacza, że jeżeli mam kat. C+E, D mogę prowadzić pojazdy D+E? To po cholerę robić D+E? Wystarczy przecież C+E, D

Info o C+E, D znalazłem tu: http://prawocywilne.blox.pl/2009/09/Jak ... jazdy.html
Cynamonikus

Postprzez marcij » poniedziałek 09 listopada 2009, 14:24

Ad 1. Tak. Nie ma wpisanych , dla przejrzystosci, kategoria b1 zawiera sie w b , wiec nie ma sensu nic przy nich pisac.

Ad 2. Nie musisz posiadac C , ani tym bardziej C+E , zeby zrobic D, a wtedy mozesz zapragnac posiadac D+E i ja robisz. E do C daje automatycznie E do B i D. W druga strone oczywiscie nie.
Obrazek
marcij

Postprzez mk61 » poniedziałek 09 listopada 2009, 14:24

Nie masz, bo kat. B1 upoważnia do prowadzenia pojazdów o masie 550kg, a B do 3,5t. Granicy minimalnej nie ma. Podobnie, C1 jest od 3,5t do 7,5t, a C jest od 3,5t wzwyż (bez ograniczeń). Dlaczego nie masz? Taki "kaprys" urzędników.

Mając CE i dorabiając D, z automatu dostajesz też DE, jak i BE. Jednak mając BE, przy zrobieniu C, nie dostajesz automatycznie CE. Nikt nie każde Ci przecież robić DE, kiedy masz CE.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Cynamonikus » poniedziałek 09 listopada 2009, 16:02

Nie wydaje wam się że skoro posiadasz uprawnienia w danej kategorii powinieneś mieć je wpisane? A co z jeżeli masz kat C+E,D to D+E też nie masz wpisanej? Przecież piszecie że jest to baaaardzo oczywiste, że skoro posiadasz C+E,D to D+E masz automatycznie. A ja mam C+D i o tym nie wiedziałem (myślę że nie jestem jedyny). Osobiście uważam, że powinny być wpisane uprawnienia na WSZYSTKIE pojazdy, choćby ze względu na wygląd no, zapłaciłem za nie, no i w CV fajniej wygląda jak wpiszesz litanie kategorii. Uważacie inaczej?
Cynamonikus

Postprzez mk61 » poniedziałek 09 listopada 2009, 16:20

Jeśli masz B, C, D, to przy zrobieniu CE wpisują Ci też BE, CE, DE.
A w CV wpisuje się ABCDE i się nie rozdrabnia na A1, A, B1, B, BE, C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E,DE. Wiem, że to fajnie wygląda, ale ogólnie się przyjęło, że wpisuje się właśnie ABCDE. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Cynamonikus » poniedziałek 09 listopada 2009, 16:33

Więc jeśli bym miał D+E to nie mogę tylko jeździć na motorze i na kozie?
Cynamonikus

Postprzez drill » poniedziałek 09 listopada 2009, 17:17

Mój syn ma zazanaczone kat.A1; A i B. Myślę, że sens tego zaznaczenia jest tylko tak, że (prawo jazdy ma od dwóch lat A1) nie powinien go obowiązywać limit 21 punktów przez ten rok od uzyskania A i B.
drill

Powrót do Luźna gadka