Jestem kierowcą z prawkiem powyżej rok czy poniżej roku ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jestem kierowcą z prawkiem powyżej rok czy poniżej roku ?

Postprzez flyfly » czwartek 12 listopada 2009, 16:12

Witam,

Od ok. 1,5 roku mam prawo jazdy A1, od ok. pół roku mam prawko B. Jak już słyszałem, pkt z obu kategorii mi się sumują i w razie utraty tracę wszystkie kategorie...
Zaś jeśli chodzi o traktowanie mnie jako nowego lub nie nowego kierowce, policja mi powiedziała przez telefon, że liczy się kiedy ostatnio zdałem prawko i od tego czasu przez rok jestem nowym kierowca. Czyli 20+ pkt i tracę i prawko i kurs.

I teraz pytanie? Czy rzeczywiście tak jest? Czy może jednak potrzebuję 24 pkt aby stracić prawo jazdy? A może do kategorii A1 potrzebują 24, zaś do 20? I na kategorie A1 wystarczy mi egzamin, zaś na kategorie B cały kurs od początku...?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi...
flyfly

Postprzez cman » czwartek 12 listopada 2009, 16:31

flyfly napisał(a):Zaś jeśli chodzi o traktowanie mnie jako nowego lub nie nowego kierowce, policja mi powiedziała przez telefon, że liczy się kiedy ostatnio zdałem prawko i od tego czasu przez rok jestem nowym kierowca. Czyli 20+ pkt i tracę i prawko i kurs.

Uwielbiam tę "kompetencję" policji... Oddzwoń do nich i powiedz, żeby chociaż od czasu do czasu poczytali PRD, bo wypadałoby nie wprowadzać w błąd obywateli i to w dodatku w dość podstawowych sprawach.
cman

Postprzez lith » czwartek 12 listopada 2009, 16:47

W takim razie ciekawe co by ta policja zrobiła, gdybyś zdał kategorie B mając 21 punktów z A1 xD
lith

Postprzez flyfly » poniedziałek 16 listopada 2009, 23:38

cman napisał(a):
flyfly napisał(a):Zaś jeśli chodzi o traktowanie mnie jako nowego lub nie nowego kierowce, policja mi powiedziała przez telefon, że liczy się kiedy ostatnio zdałem prawko i od tego czasu przez rok jestem nowym kierowca. Czyli 20+ pkt i tracę i prawko i kurs.

Uwielbiam tę "kompetencję" policji... Oddzwoń do nich i powiedz, żeby chociaż od czasu do czasu poczytali PRD, bo wypadałoby nie wprowadzać w błąd obywateli i to w dodatku w dość podstawowych sprawach.

Oczywiście zapewne chodziło im o to, że o pierwsze zdanie ostatniej kategori...no ale tak czy siak źle mi powiedzieli? Moge mieć 24 pkt, i jak strace to na B mi wystarczy tylko egazmin tak ?
flyfly

Postprzez cman » poniedziałek 16 listopada 2009, 23:40

Tak.
cman

Powrót do Luźna gadka