Art 114.1.1.a

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Art 114.1.1.a

Postprzez Borys_q » środa 04 listopada 2009, 23:08

Art. 114. 1. Kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji podlega:

1) osoba posiadająca uprawnienie do kierowania pojazdem, skierowana decyzją starosty:

a) w razie uzasadnionych zastrzeżeń co do jej kwalifikacji,

Ktoś się spotkał w praktyce z tym trybem kierowania na powtórny egzamin??

Na czyj wniosek jest to przeprowadzone??

Jak się potwierdza zasadność tych zastrzeżeń??

I dlaczego tak rzadko to się wykorzystuje??
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez osk rajd » wtorek 17 listopada 2009, 23:51

Typowy martwy przepis nigdy nie zastosowany w praktyce, przynajmniej u nas w Białymstoku, a dokładniej w powiecie białostockim. Może i intencja ustawodawcy była słuszna, ale zapis typu "uzasadnionych zastrzeżeń co do jej kwalifikacji" jest tak szeroki, że w praktyce można wszystko (i nic) tu zaliczyć, np. widzę, że mój sąsiad krzywo zaparkował pod blokiem, to co - idę do starosty i piszę podanie, bo uważam, że nie potrafi jeździć?
Nigdy nie słyszałem, aby ktoś został skierowany na taki egzamin z tego punktu.
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość,
nie zmniejsza jednak naszej głupoty"
osk rajd

Postprzez wiciu2 » środa 18 listopada 2009, 11:48

Myślę, że może to być furtka dla Policji inna niż przekroczenie pkt karnych np. w przypadku stworzenia jakiegoś zagrożenia w ruchu drogowym, albo gdy policja zatrzyma jakiegoś "leśnego dziadka" w maluchu z "żółwikiem" na głowie bo popełnił szereg wykroczeń jednocześnie np. Wyprzedzanie na przejściu dla pieszych i jednocześnie na skrzyżowaniu o ruchu nie kierowanym do tego z prawej strony i będzie wmawiać, że przejście było puste, że żaden samochód nie wyjeżdżał z ulicy poprzecznej itp. Czyli wykaże się totalną nieznajomością przepisów to myślę że Policjant może napisać notatkę służbową do komendanta, a ten prześle wniosek do Starosty o skierowanie gościa na ponowny egzamin. Tak mi się wydaje. Ale czy tak jest naprawdę trudno powiedzieć.
wiciu2

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów