Testy na prawo jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Testy na prawo jazdy

Postprzez adio » poniedziałek 30 listopada 2009, 21:54

Witam
Rozwiązuje testy, przygotowując się do egzaminu teoretycznego.
Mam pytanie dotyczące dwóch wątpliwych dla mnie pytań:

1. Dokładnie nie pamiętam treści, ale mniej więcej brzmiało to tak:
"W jaki sposób sprawdzić przytomność u osoby dorosłej"
- zaznaczyłem "poklepać po twarzy" -> błąd
- należało zaznaczyć - "poszturchać go za barki" (Ciekawe, co się stanie, gdy ma uszkodzenie kręgosłupa?!)

2. Przedstawię na screenie:
Kod: Zaznacz cały
http://images49.fotosik.pl/233/39def60db12bdbb5.jpg

Czy jest to zgodne z prawdą?
Moim zdaniem pojazd numer "2" znajduje się już na rondzie, ale mam wątpliwości, ponieważ przed rondem nie ma znaku "ustąp pierwszeństwa".

Proszę o odpowiedź.
adio

Re: Testy na prawo jazdy

Postprzez ziemniaczek » poniedziałek 30 listopada 2009, 22:29

adio napisał(a):1. Dokładnie nie pamiętam treści, ale mniej więcej brzmiało to tak:
- należało zaznaczyć - "poszturchać go za barki" (Ciekawe, co się stanie, gdy ma uszkodzenie kręgosłupa?!)

Jest to już powszechnie przyjęty sposób którego uczą w szkołach i na kursach pierwszej pomocy, przecież nie chodzi tutaj o to abyś rzucał poszkodowanym o ziemię a jedynie POSZTURCHAŁ !

adio napisał(a):2. Przedstawię na screenie:
Kod:

Moim zdaniem pojazd numer "2" znajduje się już na rondzie, ale mam wątpliwości, ponieważ przed rondem nie ma znaku "ustąp pierwszeństwa".

Pojazd 1 jest z prawej strony kierującego pojazdem 3 oraz ma zielone światło, w tym wypadku pierwszeństwo oczywiście ma pojazd nr 1, zwróć uwagę na znaki, jeżeli nie ma znaku ustąp pierwszeństwa to traktujesz to skrzyżowanie jako równorzędne.
ziemniaczek

Postprzez madziuu » poniedziałek 30 listopada 2009, 22:32

adio napisał(a):
1. Dokładnie nie pamiętam treści, ale mniej więcej brzmiało to tak:

Więc tak, poklepanie po twarzy nic Ci nie da, natomiast potrząśnięcie za barki I zapytanie "halo czy słyszy mnie pan" i owszem, bo jeżeli jest przytomny to odpowie, odjęknie czy cokolwiek (tak jakby wymuszenie reakcji)

A jeżeli chodzi o uraz kręgosłupa ... nas uczyli, że priorytetem jest zachowanie podstawowych czynności organizmu i w wypadku gdy jest podejrzenie urazu kręgosłupa I osoba jest nieprzytomna to za wszelką cenę staramy się utrzymać/przywrócić oddech krążenie.
madziuu

Postprzez Calvados » poniedziałek 30 listopada 2009, 22:47

Co do poklepywania po twarzy moja nauczycielka jeszcze mowiła ze osoba moze byc piana albo w szoku i za takie "poklepywanie" jeszcze mozemy oberwac :P
Calvados

Postprzez nickus » wtorek 01 grudnia 2009, 09:40

ziemniaczek napisał(a):
adio napisał(a):2. Przedstawię na screenie:
Kod:

Pojazd 1 jest z prawej strony kierującego pojazdem 3 oraz ma zielone światło, w tym wypadku pierwszeństwo oczywiście ma pojazd nr 1, zwróć uwagę na znaki, jeżeli nie ma znaku ustąp pierwszeństwa to traktujesz to skrzyżowanie jako równorzędne.

tylko jeśli jest sygnalizacja to obowiązuje ona przed zasadą prawej ręki...
chodzi o to, że pojazd z numerem 3 wjechał na czerwonym świetle i temu 1 ma pierwszeństwo tak nam tłumaczył wykładowca, który dzwonił w sprawie tego pytania do tych co je układali...
8.07.09 teoria bezbłędnie
14.07.09 praktyka pozytywnie ;)
nickus

Postprzez adio » wtorek 01 grudnia 2009, 14:34

Czyli pytania wymagają przemyśleń.

Co do drugiego pytania to mam mieszane uczucia.
Jeżeli światło zmieniło się, gdy pojazd znajdował się na rondzie - co wtedy? Skąd kierujący ma wiedzieć, że ma już czerwone światło?
Ale to chyba wyjaśnia brak znaku "ustąp pierwszeństwa" i poruszanie się zgodnie z "zasadą prawej strony".
adio

Postprzez cman » wtorek 01 grudnia 2009, 15:12

adio napisał(a):Jeżeli światło zmieniło się, gdy pojazd znajdował się na rondzie - co wtedy? Skąd kierujący ma wiedzieć, że ma już czerwone światło?

A to już jego problem, trzeba się było stosować do sygnalizacji:

Rozporządzenie napisał(a):§ 95. 2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:
(...)
2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.
cman

Postprzez Borys_q » wtorek 01 grudnia 2009, 15:28

Zgadzam się z cman, chociaż pytanie pamietam w 2000 roku jak zdawałem pierwszy raz to był jeden z 3 moich błędów.

Tylko że zgodnie z warunkami technicznymi znaków i sygnałów takie skrzyżowanie nie ma prawa istnieć gdyż znak c-12 umieszcza się łącznie ze znakiem A-7 ( zaraz pewnie ktoś na mnie naskoczy ale odsyłam do lektury rozporządzenia)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez adio » wtorek 01 grudnia 2009, 20:27

Rozporządzenie napisał(a):§ 95. 2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:
(...)
2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.
[/quote]

Kolejny według mnie niezbyt mądry przepis w naszym kraju.
Skąd kierujący ma wiedzieć, kiedy skończy się nadawanie sygnału zielonego?
Czyli trzeba się nauczyć tej odpowiedzi, bo można trafić takie pytanie...
adio

Postprzez cman » wtorek 01 grudnia 2009, 20:32

Nie, wystarczy się nauczyć przepisów.
cman

Postprzez adio » wtorek 01 grudnia 2009, 21:13

Czyli równie dobrze, pojazd mający w chwili przedstawionej na obrazku, zielone światło, również nie może wjechać na skrzyżowanie?
adio

Postprzez cman » wtorek 01 grudnia 2009, 21:20

Jeżeli zdąży je opuścić na zielonym, to może.
cman

Postprzez piotrekbdg » środa 02 grudnia 2009, 11:21

adio, chodzi o to że jak widzisz że skrzyżowanie jest ostro zapchane i pojazdy jakoś zbytnio się nie ruszają to nie wjeżdżasz i nie pogarszasz sytuacji nawet jak masz zielone. Musisz nauczyć się przewidywać że po zielonym będzie czerwone, a skoro ty masz czerwone to ktoś będzie miał zielone i możesz mu blokować przejazd.
piotrekbdg

Postprzez Amos » środa 02 grudnia 2009, 13:01

Zatem przy obecnej gęstości pojazdów na ulicach i niecnej praktyce wjeżdżania na skrzyżowanie na późnym żółtym, a nawet (o zgrozo!) wczesnym czerwonym skręcenie w lewo zgodnie z przepisami na skrzyżowaniu z sygnalizacją kolizyjną nie jest możliwe. No chyba że w środku nocy albo w świąteczny poranek...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Powrót do Egzamin na prawo jazdy