Zdawanie A i B - problem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zdawanie A i B - problem

Postprzez rourk3 » sobota 14 listopada 2009, 19:50

Witam
w zeszłym tygodniu poszedłem do WORD-u w Radomiu z zamiarem umówienia egzaminów teoretycznych na kat. A i B. Chciałem zdać teorię AB i praktykę B tego samego dnia i A umówić na inny termin. Jakie było moje zdziwnienie, gdy pani w okienku powiedziała, że najpierw mogę umówić teorię na A i B na ten sam dzień, a dopiero potem A, po odbyciu egzaminu będę mógł umówić B. Czy wprowadzono mnie w błąd? Mogłem zdawać teorię i praktykę razem?
Jak to jest, czy jak zdam obie teorię to mogę umówić oba praktyczne, czy muszę czekać? Jak wygląda jednoczesna teoria na A i B, rozwiązuję dwa testy po 18 pytań z każdej kategori czy jeden?
Pozdrawiam
rourk3

Postprzez ziemniaczek » niedziela 15 listopada 2009, 02:14

Egzamin taki wygląda następująco :

12 pytań podstawowych
6 pytań specjalistycznych z kategorii A
6 pytań specjalistycznych z kategorii B
razem 24 pytania

czas: 35 minut
ziemniaczek

Postprzez Olin » niedziela 15 listopada 2009, 08:13

Niezupełnie. Na egzaminie będzie 18 pytań dla kat. B i 6 pytań dot. poruszania się motocyklem (tzw. test specjalistyczny). Powinieneś mieć możliwość zdawania teorii i praktyki w jednym terminie zarówno na kat. A jak i na B.
Olin

Postprzez rourk3 » niedziela 15 listopada 2009, 13:13

Czyli zostałem wprowadzony w błąd? Mogłem zdać teorię A i B i tego samego dnia praktykę B? Czy mogę się upominać o umówienie terminu na prakt. B? Czy ew. po zdaniu teorii mogę od razu umówić A i B, czy faktycznie po kolei? Gdzie mogę znaleźć podstawę prawną dot. umawiania egzaminu?
rourk3

Postprzez Olin » niedziela 15 listopada 2009, 13:20

Mówimy cały czas o sytuacji, gdy zdajesz pierwszy raz na kategorię A i B. W takiej sytuacji ośrodek egzaminowania zgodnie z par. 28 ust 1 Rozporządzenia o szkoleniu i egzaminowaniu wyznacza termin egzaminu nie dłuższy niż 30 dni od dnia złożenia wymaganych dokumentów tj. wniosku, foto, zaświadczeń. Jeżeli zdawałeś w jednym terminie dokumenty na A i B to również w jednym terminie (do 30 dni) powinienes mieć wyznaczony termin tych egzaminów - praktyczny i teoretyczny.
Olin

Postprzez rourk3 » niedziela 15 listopada 2009, 14:04

12 listopada w WORD-zie w Radomiu umówiłem teorię AB na 24 listopada. Teraz wystarczy, że zadzwonię i przytoczę tekst ustawy czy muszę pisać pismo, aby móc umówić egzamin praktyczny na obie kategorie? Sam już nie wiem co robić, bo pracownicy ewidentnie nie znają przepisów i dyskusja z nimi jest jałowa. Do kogo mogę zwrócić się o pomoc?
rourk3

Postprzez Olin » niedziela 15 listopada 2009, 15:21

Termin egzaminu praktycznego na kat. A i B nie musi się odbyć w tym samym terminie, jednak oba egzaminy (jeżeli zdajesz pierwszy raz) muszą się odbyć do 30 dni. W dniu kiedy zdawałeś "papiery" powinni ci określić terminy egzaminów teoretycznych i praktycznych.
Z twojej relacji wynika, że ośrodek chce ci określić w jednej z tych kategorii inny termin egzaminu praktycznego. Jeżeli po zdaniu teorii wyznaczą ci termin po dacie 11 grudnia to oznacza, że wprowadzają cię w błąd. Jeżeli natomiast wyznacza termin przed tą datą to wszystko jest ok. W sprawie ewentualnych zastrzeżeń musisz zwrócić się (najlepiej pisemnie) do dyrektora (kierownika oddziału) WORD.
Olin

Postprzez rourk3 » niedziela 15 listopada 2009, 16:02

Dziękuję, teraz już wszystko jasne.
Poczekam do 24 listopada, po zdanej teorii umówię obie praktyki i jeśli termin będę miał po 11 grudnia to wtedy zacznę batalię z WORD
Pozdrawiam
rourk3

Postprzez rourk3 » wtorek 24 listopada 2009, 13:09

Dzisiaj zdałem teorię, opłaciłem praktykę A i B i udałem się do okienka celem zapisania.
Pan wyznaczył mi termin egzaminu praktycznego na kat. A na 4. grudnia. Powiedział, że nie może ustalić B. Dopiero, gdy odbędzie się egzamin na A.
Zapytałem, czy w takim razie jeśli 4. grudnia, będę chciał ustalić praktykę B, to czy termin będę miał ustawowo przed 11. grudnia.
Pan odpowiedział, że nie jest to możliwe, gdyż obecnie terminy są ustalane dopiero na 23. grudnia.
Jestem zbulwersowanym takim podejściem. Jak walczyć o swoje prawa? Jakie ew pismo napisać?
Pozdrawiam
rourk3

Postprzez mk61 » wtorek 24 listopada 2009, 14:25

A zapytałeś, na jakiej podstawie pan twierdził, że nie może Cię zapisać na 2 egzaminy?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez rourk3 » wtorek 24 listopada 2009, 17:09

Odpowiedź była: "Bo nie, zapisujemy najpierw na jeden, potem na drugi."
rourk3

Postprzez mk61 » wtorek 24 listopada 2009, 17:22

Ja bym w tym wypadku zgłosił się najpierw do dyrektora, a później do marszałka (bo nad WORD chyba marszałkowie województw "trzymają rękę").
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Seeeebek » piątek 04 grudnia 2009, 16:19

Śmieszne, to co mówisz...

Nie tak dawno, bo jakieś 2 tygodnie temu, miałem w jeden dzień teorię A i B, oraz praktykę A i B, czyli wszystko w jednym dniu. Nie było żadnych problemów z zapisem, kiedy po egzaminach poszedłem ustalić kolejną praktykę na B, bo nie zdałem, Pan w okienku tylko zapytał mi się, czy chcę też na A, ale że zdałem to nie ustalałem. Więc nie mam pojęcia na jakiej podstawie, koleś nie ustalił Ci obu egzaminów na raz...
Seeeebek

Postprzez rourk3 » piątek 04 grudnia 2009, 22:55

Dzisiaj zdawałem A i potem chciałem umówić B. Termin zaproponowano mi na 7 stycznia, czyli 25dni dłużej niż powinno.
Udałem się do kierowniczki w celu wyjaśnienia, jednak ona zaczęła krzyczeć na mnie, że ona też by chciała mieć wszystko od razu i muszę czekać oraz, że jestem nienormalny, że zdaję A w zimę, a nie w lato. Na moją odpowiedź, że urodziłem się w listopadzie, odpowiedziała, że pretensje powinienem mieć do rodziców.
Dodam, że łączone B wyznaczają w ciągu tygodnia. Jest sens dalej walczyć o swoje prawa?

Co do pytania wyżej: argument kierowniczki był taki, że program komputerowy nie pozwala na zapisanie na dwa egzaminy jednocześnie.

Paranoja!
rourk3

Postprzez mk61 » piątek 04 grudnia 2009, 23:00

Przegięcie pały.
I skomentujesz to tylko "paranoja"?
W takim wypadku wcale nie dziwne, że tak sobie pozwalają. Jeśli ludzie nic z tym nie robią, bo się boją, że nie zdadzą, to jak tu żyć w normalności?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy