Podstawa prawna do Z395

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Podstawa prawna do Z395

Postprzez tristan » piątek 18 grudnia 2009, 11:12

Witam,

jaka jest podstawa prawna odpowiedzi A w pytaniu Z395. Czytałem objaśnienie odnośnie znaku D-18 i mi to nie wynika. Nie wynika też z PoRD, co zauważono w pytaniu Z243. Błąd w pytaniu czy jakiś niuansik przegapiłem?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez slamyr » piątek 18 grudnia 2009, 12:02

Moim zdaniem w tym pytaniu chodzi o parkowanie przez umieszczenie całego pojazdu na chodniku. Tylko wtedy ma to sens (Art.47.2.) Jeśli rozpatrujemy to pytanie ogólnie (Art.47.1.) odpowiedź A jest błędna. Jak dla mnie źle skonstruowane pytanie. Brakuje zapisu o sposobie parkowania na chodniku
slamyr

Postprzez x098 » piątek 18 grudnia 2009, 12:41

Moim zdaniem pytanie to ułożył jakiś zakręcony filozof, zapomniał dopisać że, wszystkim kołami (Cały) ma stać samochód osobowy na chodniku (przynajmniej nie zmuszałby do przemyśleń typu „co k….. autor miał na myśli) i z takim doprecyzowaniem odp. A to debilizm.
Autorowi pytania najwyraźniej pochrzaniły się zapisy Art.46 ust.2 oraz Art.47 ust.2
Z art. 47 wynika że jeżeli stawiam cały poj. na chodniku to mam obowiązek postawić go przy krawędzi jezdni, NIE wynika natomiast w jaki sposób ma stać samochód tj. Równolegle, Prostopadle czy może Skosem . MA STAĆ PRZY KRAWĘDZI koniec kropka.

A może się mylę?

Ps. Podobnie głupio skonstruowanych odpowiedzi jest chyba więcej.
x098

Postprzez kopan » piątek 18 grudnia 2009, 20:49

Znak D-18
Znak D-18
stosuje się do oznaczenia początku odcinka
chodnika, na którym dopuszczono postój pojazdów
samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nie
przekraczającej 2,5 t.
W razie potrzeby wskazania określonego sposobu
parkowania pojazdów na drodze, pod znakiem D-18
umieszcza się odpowiednią odmianę tabliczki T-30

Czyli parkujemy wyłącznie na chodniku w dowolny sposób piesi nas nie interesują bo to jest parking na chodniku dla pojazdów samochodowych o DMC do 2,5 tony.

Gdyby życzono sobie jakiś sposób parkowania to by zastosowano odpowiednie tabliczki.

Czyli pytanie nie posiada żadnej poprawnej odpowiedzi.
kopan

Postprzez tristan » piątek 18 grudnia 2009, 22:24

slamyr napisał(a):Moim zdaniem w tym pytaniu chodzi o parkowanie przez umieszczenie całego pojazdu na chodniku. Tylko wtedy ma to sens (Art.47.2.)

No i ten artykuł nic nie mówi o stawaniu równoległym, prawdaż?
Zresztą nierównoległe stawanie jest popierane w analogicznym pytaniu Z243. Jedyna różnica to znak D-18. Ale z niego ni cholery mi nie wynika równoległość.

x098 napisał(a):Moim zdaniem pytanie to ułożył jakiś zakręcony filozof, zapomniał dopisać że, wszystkim kołami (Cały) ma stać samochód osobowy na chodniku

Skoro na chodniku to na chodniku, a nie pół na pół. To akurat dla mnie jest zrozumiałe. Tylko ze stania na chodniku nie wynika mi nijak konieczność stawania równoległego.

x098 napisał(a):Z art. 47 wynika że jeżeli stawiam cały poj. na chodniku to mam obowiązek postawić go przy krawędzi jezdni, NIE wynika natomiast w jaki sposób ma stać samochód tj. Równolegle, Prostopadle czy może Skosem . MA STAĆ PRZY KRAWĘDZI koniec kropka.

Ano właśnie.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez x098 » sobota 19 grudnia 2009, 09:13

Może do dyskusji włączy się autor pytania? (o ile ma odwagę)
Lub osoba która uważa że, pytanie i odpowiedz jest poprawnie skonstruowana i przedstawi argument na obronę tezy wynikającej z pytania i odpowiedzi.
x098

Postprzez Olin » sobota 19 grudnia 2009, 11:51

Wg. mnie postój pojazdu na chodniku, zgodnie z tym przepisem, może mieć miejsce tylko wtedy, gdy cały pojazd stoi przy krawędzi jezdni - a więc wszystkie jego punkty są możliwie blisko krawężnika. Stad też, tylko równoległe ustawienie pojazdu przy krawężniku spowoduje, że wszystkie punkty samochodu będą możliwie jak najbliżej krawężnika. Jeżeli pojazd będzie stal prostopadle lub sośnie w stosunku do jezdni to punkty znajdujące się na jego krawędziach nie będą znajdować się możliwie blisko krawędzi jezdni.
Tak chyba należy interpretować zapis art. 47 i intencje autora pytania.
Olin

Postprzez x098 » sobota 19 grudnia 2009, 12:17

Olin ciekawa interpretacja, jednak idąc tym tropem musimy zgadywać intencje pisarza ustawy i autora pytania, a musisz zwrócić uwagę iż, znaczna większość pytań egzaminacyjnych wymaga od odpowiadającego wyzbycia się skłonności (powszechnej zresztą) do interpretacji zapisów ustawy tak jak np. pytanie Z044

PS. Dzięki za odpowiedz ale Mnie nie przekonała.
x098

Postprzez kopan » niedziela 20 grudnia 2009, 09:53

Ja rozumie że trudno jest w to uwierzyć że pytanie w testach na prawo jazdy nie ma żadnej prawidłowej odpowiedzi.

Tylko że tu nie idzie o wiarę a o przepisy.
Zgodnie z znaczeniem znaku D-18 wyznaczono postój na chodniku.

Nie ma znaczenia szerokość chodnika może być i dwa metry.
Nie ma znaczenia sposób pozostawienia pojazdu – byle by się w całości na chodniku zmieścił.
Pojazd musi być samochodowy i mieć DMC do 2,5 tony .
kopan

Postprzez dylek » niedziela 20 grudnia 2009, 11:01

Olin napisał(a):(...) wszystkie jego punkty są możliwie blisko krawężnika. Stad też, tylko równoległe ustawienie pojazdu przy krawężniku spowoduje, że wszystkie punkty samochodu będą możliwie jak najbliżej krawężnika. Jeżeli pojazd będzie stal prostopadle lub sośnie w stosunku do jezdni to punkty znajdujące się na jego krawędziach nie będą znajdować się możliwie blisko krawędzi jezdni.
(...)

Powiedzmy, że chodzi o 4 punkty LP (lewy przód), PP(prawy przód), LT i PT (analogicznie)
W równoległym parkowaniu tylko 2 punkty są możliwie blisko krawędzi... LP i LT ... prawa strona wtedy wcale nie jest mozliwie blisko krawędzi...bo:
Przy parkowaniu prostopadle przodem PT będzie bliżej niż w równoległym...
Jak prostopadle tyłem to PP bliżej niż w równoległym...

Więc jakoś mnie nie przekonuje, że tylko w równoległym punkty są możliwie blisko krawędzi....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Olin » niedziela 20 grudnia 2009, 19:28

Ten spór zaczyna mi przypominać kłótnię o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy, albo co było pierwsze: jajko czy kura. Wg. mnie autor pytania postąpił zgodnie z intencja ustawodawcy.
Olin

Postprzez dylek » niedziela 20 grudnia 2009, 20:39

To nie o wyższość świąt chodzi, a o art 47 ;)
Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;
3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.
2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.

Tak więc wg mnie równoległość wymusza raczej wymóg 1,5 m niż te punkty... I nie zgadzam się z kopanem, że chodnik może mieć i 2m byle się pojazd zmieścił ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kopan » niedziela 20 grudnia 2009, 21:12

To wszystko się zgadza gdy nie mamy znaku D-18

Tutaj mamy miejsce do parkowania oznaczone znakiem D-18.

Ten znak niweluje rozstrzygnięcia z ustawy bo wprowadza odmienne rozstrzygnięcia.
Jakie rozstrzygnięcia to napisałem w pierwszym poście.
kopan

Postprzez x098 » poniedziałek 21 grudnia 2009, 08:26

Olin napisał(a):Ten spór zaczyna mi przypominać kłótnię o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy, albo co było pierwsze: jajko czy kura. Wg. mnie autor pytania postąpił zgodnie z intencja ustawodawcy.

Czy mamy się bawić w zgaduj zgadula?
Czy może przestrzegać prawa tak jak zostało to określone?
x098

Postprzez scorpio44 » sobota 26 grudnia 2009, 20:33

Mógłby ktoś wrzucić treść tego pytania?
scorpio44

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów