Sprawdzenie poziomu oleju w silniku na egzaminie.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Sprawdzenie poziomu oleju w silniku na egzaminie.

Postprzez Grand » środa 13 stycznia 2010, 18:18

Mam takie pytanie: jeżeli egzaminator kazał by mi sprawdzić poziom oleju w silniku(a nie tylko powiedzieć jak to się robi) to czyim obowiązkiem jest zapewnienie ściereczki do wytarcia miarki z oleju aby następnie dokonać pomiaru tego oleju? Czy można tego dokonać zwykłą chusteczką higieniczną? Pytam bo przysłuchałem się rozmowie w Wordzie, podczas której usłyszałem, że osoba egzaminowana nie miała czym wytrzeć oleju z miarki i przez co nie mogła sprawdzić poziomu oleju w silniku i w efekcie egzaminator ją oblał..
Grand

Postprzez arkadiuszw » środa 13 stycznia 2010, 19:37

Chusteczki w kieszeni na wszelki wypadek. Mogą się przydać nie tylko przy czynnościach kontrolno-obsługowych.

Co do sytuacji, że osoba została oblana. Ja słyszałem, że osoba została oblana za ochlapanie psa, włączenie radia na egzaminie itd ...
Ostatnio zmieniony środa 13 stycznia 2010, 19:46 przez arkadiuszw, łącznie zmieniany 1 raz
17.07.2009r - rozpoczęcie nauki
3.09.2009r - pierwsza jazda
6.01.2010r - egzamin państwowy ZDANY za I razem !
18.01.2010r - prawo jazdy w kieszeni

pozdrawiam Arkadiusz
arkadiuszw

Postprzez Borys_q » środa 13 stycznia 2010, 19:38

Mam takie pytanie: jeżeli egzaminator kazał by mi sprawdzić poziom oleju w silniku(a nie tylko powiedzieć jak to się robi)

Nie ma prawa.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Olin » środa 13 stycznia 2010, 22:28

To jakieś nieporozumienie. Egzaminator ma jedynie sprawdzić czy kandydat wie w jaki sposób i przy użyciu jakich wskaźników lub przyrządów należy sprawdzić dany płyn. Poziomu oleju nie należy sprawdzać. Można jedynie opowiedzieć jak takiego pomiaru dokonać.
Proponuje również włożyć między bajki to co mówią inni zdający, którym sie nie powiodło. W 99 % są to zmyślone historie w celu usprawiedliwienia swojej niewiedzy.
Olin

Postprzez ks-rider » czwartek 14 stycznia 2010, 14:35

Od siebie dodalbym, ze mozna powiedziec egzaminatorowi, ze;

- aby dokonac wlasciwego / autentycznego sprawdzenia poziomu oleju w silniku,

- pojazd powinien stac na rownej plaszczyznie

- conajmniej 10 - 15 min, aby olej mial czas scieknac / opasc do miski oleju

w przeciwnym wypadku pomiar bedzie przeklamany.

:wink:
ks-rider

Postprzez mgR_Lobo » czwartek 14 stycznia 2010, 15:27

Wyjąć bagnet, końcówkę wytrzeć ściereczką, włożyć bagnet, wyjąć znowu i sprawdzić czy wartość jest pomiędzy min a max. Jeśli tak, to wszystko gra 8)
mgR_Lobo

Re: Sprawdzenie poziomu oleju w silniku na egzaminie.

Postprzez Bareq » piątek 15 stycznia 2010, 13:35

Sluchajac opowiesci dziwnej tresci z Wordowskiej poczekalni bedziesz zima chodzic w trampkach ;-)

Zdecydowana wiekszosc ludzi nie potrafi sie przyznac do niewiedzy/ braku umiejetnosci i wymysla niestworzone rzeczy na swoje usprawiedliwienie. Ide o zaklad ze ten ktos nie potrafil pokazac gdzie znajduje sie listwa kontrolna albo popelnil inny blad i dlatego oblał.

Nie dajcie sie zwariowac, egzaminatorzy to tez ludzie
Bareq

Postprzez honey1337 » piątek 15 stycznia 2010, 17:54

to bzdury zadnych husteczek nie musisz nosic, nikt cie za to nie obleje.
honey1337

Postprzez Nikolaus » piątek 15 stycznia 2010, 19:15

mgR_Lobo napisał(a):Wyjąć bagnet, końcówkę wytrzeć ściereczką, włożyć bagnet, wyjąć znowu i sprawdzić czy wartość jest pomiędzy min a max. Jeśli tak, to wszystko gra 8)

Ja tak wyrecytowałem, oczywiście nie bagnet - a wskaźnik poziomu oleju. Oprócz tego mogą zapytać o to, gdzie dolewa się olej.

Odnośnie dokonywania pomiaru to szczerze wątpię, czasem egzaminatorzy starają się pomóc, jak ktoś nie udziela dokładnej odpowiedzi... tu raczej widać inicjatywę dla nieprzygotowanych ;)
Nikolaus

Postprzez mk61 » piątek 15 stycznia 2010, 19:31

A tak poza tematem:
Czym skutkuje zupełna nieznajomość tego, co jest pod maską (albo świateł), na egzaminie?
Egzamin przerwany, czy kontynuowany z pewnym wynikiem negatywnym?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Borys_q » sobota 16 stycznia 2010, 01:08

Oprócz tego mogą zapytać o to, gdzie dolewa się olej

Nie mogą!!!
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Grand » sobota 16 stycznia 2010, 10:30

Dzięki za odpowiedzi. Co do sprawdzenia poziomu oleju to oczywiście wiem co i jak:) Byłem tylko ciekaw czy opisana sytuacja była możliwa, ja sam jestem bardzo sceptyczny do tych wszystkich historii..a tak z ciekawości Borys_q, jest jakiś przepis który o tym mówi?
Grand

Postprzez ByTheWay » sobota 16 stycznia 2010, 11:58

Borys_q napisał(a):
Oprócz tego mogą zapytać o to, gdzie dolewa się olej

Nie mogą!!!

Mnie pytano.
ByTheWay

Powrót do Egzamin na prawo jazdy