sprawdzian przed egzaminem prosze o spr ( swiatla i maska)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez paweloswiecim » niedziela 31 stycznia 2010, 11:32

wiec tak zaczynamy od maski grande punto ..

-gdzie sprawdzamy olej - olej sprawdzamy bagnetem pomiarowym
, samochod powinien stac na plaskim podlozu , nastepnie wyciagamy bagnet wycieramy sucha szmatka i wkladamy spowrotem i stan oleju powinien byc pomiedzy min. a max.

-wlew oleju -wiec tak jezeli po wczesniejszym sprawdzeniu jest oleju za malo to dolewamy ok 0.2 ml. oleju takiego samego producenta az do uzyskanej prawidlowosci w misce olejowej

-plyn do chlodnicy - patrzymy na zbiorniku i powinno byc pomiedz min. a max

plyn do spryskiwaczy- znajduje sie po prawej stronie i sprawdzic najlepiej spryskajac szybe

- plyn hamulcowy - najlepiej pruszac zbiorniczkiem i powinno byc powyzej min

A TERAZ SWIATŁA

-swiatla mijania - wlaczamy najpierw zaplon i przekrecamy dwa razu lewu raczka do gory sa to dwa elementy swietlne z przodu duze zarowki dwuwuknowe

-swiatla postojowe- przekrecamy raz lewa raczka i jest to mala zarowka z przodu i ma 6 elementow swietlnych ( 2 z przodu i 4 z tyłu )

-swiatla drogowe - wlaczamy najpierw zaplon nastepnie wlaczamy swiatla ijania a nastepnie drogowe

-swiatlo cofania ( wsteczne )- wlaczamy zaplon i wrzucamy tylni bieg i sprawdzamy z tylu czy swieci

- swiatla hamowania wlaczamy zaplon i prosimy egzaminatora zeby nacinol hamulec a ja ide sprawdzic z tylu i sa 3 elementy swietlne

-kierunkowskazy oraz wawryjnych to chyba kazdy umie to nie bede opisywal
paweloswiecim

Postprzez piecyk » niedziela 31 stycznia 2010, 13:16

Pytasz, czy nauczasz?

plyn do spryskiwaczy- znajduje sie po prawej stronie i sprawdzic najlepiej spryskajac szybe

A jeśli ostatnie kropelki płynu wypryskasz?
piecyk

Postprzez Nikolaus » niedziela 31 stycznia 2010, 14:10

wlew oleju -wiec tak jezeli po wczesniejszym sprawdzeniu jest oleju za malo to dolewamy ok 0.2 ml.

O dolewanie nie pytają przecież?

...albo wlać do pełna.
Nikolaus

Postprzez paweloswiecim » niedziela 31 stycznia 2010, 18:37

a tak to dobrze wszsystko ?
paweloswiecim

Postprzez Nikolaus » niedziela 31 stycznia 2010, 20:47

No nie wiem, może trzeba było instruktora poprosić :D

Tu masz jakiś opis: http://www.word.slupsk.pl/artykul/79.html

I mnie uczono nazywać bagnet wskaźnikiem poziomu oleju :wink:
Nikolaus

Postprzez wiciu2 » poniedziałek 01 lutego 2010, 10:08

Nikt nie będzie Tobie kazał powiedzieć jak dolać olej i gdzie. Nie jest to zadanie egzaminacyjne!
Masz stwierdzić obecność płynu do spryskiwaczy. Wystarczy że otworzysz w zbiorniczku klapkę i powiesz, że płyn jest bądź nie. Nikt nie każe Tobie pryskać na szybę. Poza tym może się okazać, że to była właśnie końcówka płynu i na to psiknięcie ci wystarczyło. Wyjeżdżasz chcesz przemyć szybę, a tu lipa! Płynu brak!
Możesz sprawdzić światła pozycyjne\postojowe. Oznacza to, że jeśli pojazd ma światła postojowe to możesz sprawdzić, ale jeśli nie ma to sprawdzasz pozycyjne.
wiciu2

Postprzez gof » poniedziałek 01 lutego 2010, 10:17

paweloswiecim napisał(a):-gdzie sprawdzamy olej - olej sprawdzamy bagnetem pomiarowym

Nie bagnetem - miarką do mierzenia poziomu oleju.

samochod powinien stac na plaskim podlozu

Oprócz tego silnik powinien być rozgrzany ale od paru minut zgaszony - ale co do tego są różne szkoły, najlepiej nic o tym nie mówić (chyba że zapyta).

-wlew oleju -wiec tak jezeli po wczesniejszym sprawdzeniu jest oleju za malo to dolewamy ok 0.2 ml. oleju takiego samego producenta az do uzyskanej prawidlowosci w misce olejowej

Mnie zawsze uczyli mówić "dolewamy taki olej jaki jest zalecany przez producenta".

-swiatla postojowe- przekrecamy raz lewa raczka i jest to mala zarowka z przodu i ma 6 elementow swietlnych ( 2 z przodu i 4 z tyłu )

Zapala się wtedy też podświetlenie tablicy rejestracyjnej (to też światło pojazdu). Oprócz tego są jeszcze światła odblaskowe (też trzeba powiedzieć).

Powodzenia.
Fiat Siena 1.6 HL 16V & Suzuki GSX 750F
gof

Postprzez cman » poniedziałek 01 lutego 2010, 10:28

gof napisał(a):Nie bagnetem - miarką do mierzenia poziomu oleju.

A jak powie bagnetem, to obleje?

gof napisał(a):Zapala się wtedy też podświetlenie tablicy rejestracyjnej (to też światło pojazdu).

No też światło, ale mające jaki związek z egzaminem?

gof napisał(a):Oprócz tego są jeszcze światła odblaskowe (też trzeba powiedzieć).

Po co?
cman

Postprzez gof » poniedziałek 01 lutego 2010, 10:41

cman napisał(a):
gof napisał(a):Nie bagnetem - miarką do mierzenia poziomu oleju.

A jak powie bagnetem, to obleje?

Nie wiem czy obleje, wiem że mnie na to uczulali w OSK. Że mogą się do tego przyczepić.

gof napisał(a):Zapala się wtedy też podświetlenie tablicy rejestracyjnej (to też światło pojazdu).

No też światło, ale mające jaki związek z egzaminem?

gof napisał(a):Oprócz tego są jeszcze światła odblaskowe (też trzeba powiedzieć).

Po co?

Wszyscy instruktorzy kazali mówić, przynajmniej na Yarisce, gdy miałem pokazać światła pojazdu. Być może po zmianie przepisów (kiedy nie trzeba wymienić wszystkich świateł, a jedynie wybrane) już nie trzeba.
Fiat Siena 1.6 HL 16V & Suzuki GSX 750F
gof

Postprzez wiciu2 » poniedziałek 01 lutego 2010, 13:14

No to Twoi instruktorzy źle ci powiedzieli.
Nigdy nie było czegoś takiego zresztą nie ma i teraz jak "pokazanie świateł"
Osoba egzaminowana ma zaprezentować, że potrafi sprawdzić "działanie świateł..."
W żadnym zadaniu egzaminacyjnym nie było i nie mam mowy o sprawdzaniu świateł odblaskowych!

Jak widać również część instruktorów należałoby wysłać na egzamin. :)
wiciu2

Postprzez MakRojal » poniedziałek 01 lutego 2010, 13:33

Podczas jednego z egzaminów miałem sprawdzić poziom płynu hamulcowego. Pokazałem i powiedziałem " To jest zbiornik płynu hamulcowego, prawidłowy stan powinien być pomiędzy poziomem minimum a maksimum." Egzaminator : Prawidłowo powinien Pan powiedzieć : Zbiornik Z płynem hamulcowym, proszę powiedzieć, czy obecny stan płynu jest prawidłowy." Było to wieczorem, bardzo ciemno było i nie mogłem dostrzec płynu. Zaczynam potrząsać tym zbiornikiem dość mocno, ale nadal nic nie widzę. W końcu mówie, że z powodu panującej ciemności nie mogę jednoznacznie stwierdzić, czy jest w normie. Egzaminator mówi: Proszę w takim razie dokładnie wskazać gdzie znajdują sie poziomy min i max w tym zbiorniku. Zrobiłęm to i zaliczone. Dodam jeszcze, że jak podszedłem do maski i chciałem zawrócić by ją otworzyć to egzaminator powiedział, że mi sam otworzy. Podczas innego egzaminu pani egzaminator wyszła z samochodu i musiałem sobie sam otworzyć, powiedziała tylko, żebym zabezpieczył.
Podczas jeszcze innego egzaminu, miałem sprawdzić działanie sygnału dźwiękowego. Zatrąbiłem a egzaminator zapytał, czy sygnał dźwiękowy jest sprawny :D
MakRojal

Postprzez szerszon » poniedziałek 01 lutego 2010, 13:47

wiciu2 napisał(a):No to Twoi instruktorzy źle ci powiedzieli.
Nigdy nie było czegoś takiego zresztą nie ma i teraz jak "pokazanie świateł"
Osoba egzaminowana ma zaprezentować, że potrafi sprawdzić "działanie świateł..."
W żadnym zadaniu egzaminacyjnym nie było i nie mam mowy o sprawdzaniu świateł odblaskowych!

Jak widać również część instruktorów należałoby wysłać na egzamin. :)
Niektórzy wspominają np o akumulatorze...Wiem,że nieegzaminacyjnie,ale czasami warto wiedzieć.To samo,jesli chodzi o odblaski.
szerszon

Postprzez nauka_jazdy » poniedziałek 01 lutego 2010, 20:58

cman napisał(a):No też światło, ale mające jaki związek z egzaminem?

A nie należy do świateł pozycyjnych?
nauka_jazdy

Postprzez mk61 » poniedziałek 01 lutego 2010, 21:01

Włącza się razem ze światłami pozycyjnymi, ale światłem pozycyjnym absolutnie nie jest.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Egzamin na prawo jazdy