Zgoda opiekunów na prawko B przed 18?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zgoda opiekunów na prawko B przed 18?

Postprzez Moloch » poniedziałek 08 lutego 2010, 10:25

Mam pytanie co do zgody rodziców na rozpoczęcie kursu na prawo jazdy B przed ukońćzeniem 18 roku życia. Czy jest potrzebna Zgoda obu rodziców? Czy wystarczy tylko jednego. U mnie sprawa wygląda tak że Ojciec nie mieszka już 2 lata zemną a jesteśmy Wrogo do siebie nastawieni i o podpisaniu czegoś takiego przez niego jest niemożliwe bo dobrze wiem że z chamstwa tego nie zrobi, ale nie ważne... :D Czy da się to jakoś zrobić by starczył podpis jednego rodzica? Byłbym wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam
Moloch

Postprzez drill » poniedziałek 08 lutego 2010, 12:47

Powiedz, że jesteś półsierotą, nikt tego nie sprawdza.
drill

Postprzez Moloch » poniedziałek 08 lutego 2010, 12:54

A myślisz że bym się wstydził tego jeśli stracił bym ojca? I Co to ma do rzeczy? Gdybym nie miał ojca nie musiał bym mieć chyba jego podpisu nie? Bo jak bym to zrobił? jeśli Mój Biologiczny ojciec Żyje, i jestem w pełni przekonany że tego nie odpisze czy wystarczy podpis tylko matki?
Moloch

Postprzez yogge » poniedziałek 08 lutego 2010, 13:35

A kto jest Twoim opiekunem prawnym?
yogge

.

Postprzez Moloch » poniedziałek 08 lutego 2010, 14:55

Sprawa Wygląda tak że w marcu rodzice mają sprawę rozwodową ale zostaję z matką. Lecz ojciec nie będzie miał zabranych praw rodzicielskich
Moloch

Postprzez Moloch » wtorek 09 lutego 2010, 19:47

Rozumię ze poza głupimi tekstami nie dostanę odpowiedzi?
Moloch

Postprzez shershen_OLD » wtorek 09 lutego 2010, 19:55

Po pierwsze to jest forum.

Chcesz odpowiedzi na to pytanie? Rusz tyłek i przejdź się do wybranego OSK i tam się zapytaj.
shershen_OLD

Postprzez cman » wtorek 09 lutego 2010, 19:59

Moloch napisał(a):Rozumię ze poza głupimi tekstami nie dostanę odpowiedzi?

No przecież dostałeś odpowiedź:
drill napisał(a):Powiedz, że jesteś półsierotą, nikt tego nie sprawdza.

A Ty na to odpowiadasz:
Moloch napisał(a):A myślisz że bym się wstydził tego jeśli stracił bym ojca? I Co to ma do rzeczy?

Czego zupełnie nie rozumiem - o czym piszesz. Więc nie wiem jakie głupie teksty masz na myśli, bo mnie do nich najbardziej pasują na razie Twoje.

Przede wszystkim nie wszystkie OSK'i w ogóle przywiązują do tego wagę, więc możesz trafić na taki (możesz wcześniej popytać), który w ogóle nie będzie wymagał zgody. A nawet jeśli, to tak jak drill napisał, daj jeden podpis i wystarczy, nikt tego nie będzie sprawdzał.
cman

Postprzez dylek » wtorek 09 lutego 2010, 20:10

Być może coś przeoczyłem, czy nie doczytałem, ale :
Art. 101. Osoba ubiegająca się o uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym albo tramwajem może rozpocząć szkolenie najwcześniej 3 miesiące przed osiągnięciem wieku wymaganego do uzyskania prawa jazdy albo pozwolenia,

Tutaj nic nie pisze o pozwoleniu od rodziców, by zacząć szkolenie 3 miesiące przed 18-tką...
Art. 90.
(...)
3. Osoba, która nie ukończyła 18 lat, może uzyskać prawo jazdy kategorii A1, B1 lub T za pisemną zgodą rodziców lub opiekunów.

A tutaj pisze o zgodzie rodziców, ale dla kategorii od 16 lat czyli tych pogrubionych...

Jeśli czegoś nie przeoczyłem to zgoda rodziców w ogóle nie jest potrzebna.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Moloch » wtorek 09 lutego 2010, 20:10

Czyli Tej zgody wymagają tylko OSK tak? Ok dzięki wielkie za odpowiedź, dylek może masz Rację z ale z tego co wiem potrzebna była takowa zgoda. przeprosiny w stronę drilla źle zinterpretowałem jego odpowiedź. Tak że z tego co widzę Jest szansa że nawet tego nie będą wymagać. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź Pozdrawiam
Moloch

Postprzez cman » wtorek 09 lutego 2010, 20:48

dylek napisał(a):Jeśli czegoś nie przeoczyłem...

Rozporządzenie napisał(a):§ 6. 1. Szkolenie podstawowe lub dodatkowe może rozpocząć osoba, która posiada:
(...)
3) pisemną zgodę rodziców lub opiekunów, jeżeli nie ukończyła 18 lat;
cman

Postprzez dylek » wtorek 09 lutego 2010, 21:11

cman - no to jest mały problem...

ja cytuję ustawę... ty dodatkowo rozporządzenie.
ustawa pozwala rozpocząć szkolenie bez zgody rodziców..
rozporządzenie nie pozwala...

Kolejne niedociągnięcie ;) Z tym, że jak ktoś się uprze, to nie ma bata... wszędzie konstytucja będzie ważniejsza od ustawy, a ustawa będzie ważniejsza od rozporządzenia... ;)

Póki co wg rozporządzenia OSK żądają kwitka, a wg ustawy nie powinny o niego wołać ;)

Dla Molocha jedyne wyjście to dla świętego spokoju dostarczyć świstek jakikolwiek, by rozporządzeniu stało się zadość. I tak potem nikt na niego uwagi zwracać raczej nie będzie...
Na wypadek, gdyby WORD chciał również taki kwitek (a słyszałem, że niektóre wołają o to ) - chyba najlepiej by było zapisywać się na egzamin mając już ukończone 18 lat ;)

EDIT:
§ 6. 1. Szkolenie podstawowe lub dodatkowe może rozpocząć osoba, która posiada:
1) wymagany przepisami ustawy wiek;
2) orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem;
3) pisemną zgodę rodziców lub opiekunów, jeżeli nie ukończyła 18 lat;

To cały paragraf rozporządzenia...
...wymagany przepisami ustawy wiek...
a ustawa wymaga, by było to co najmniej 17 lat i 9 miesięcy... :D

ustęp 3 - ten o zgodzie przepisali z ustawy, a zapomnieli wymienić A1, B1, T - ehhh bałaganiarze...
dylek
Moderator

Postprzez cman » wtorek 09 lutego 2010, 21:22

PRD w art. 101 mówi o tym, kiedy można rozpocząć szkolenie - tu się na razie nic nie gryzie, bo ustawa mówi tylko kiedy, a rozporządzenie dodatkowo, pod jakimi warunkami. Art. 90 mówi znowuż o samym uzyskaniu prawa jazdy, a nie rozpoczęciu szkolenia - więc też nic nie jest sprzeczne.
cman

Postprzez dylek » wtorek 09 lutego 2010, 21:51

cman napisał(a):PRD w art. 101 mówi o tym, kiedy można rozpocząć szkolenie - tu się na razie nic nie gryzie, bo ustawa mówi tylko kiedy, a rozporządzenie dodatkowo, pod jakimi warunkami. (...)

Rozumiem ten tok myślenia, ale nie zgadzam się z nim w 1 kwestii:
Ustawa gwarantuje możliwość rozpoczęcia szkolenia w wieku 17l. 9m.
Rozporządzenie oczywiście jest po to, by określić warunki, ale nie może przy okazji dyskryminować grupy osób... Ma określać warunki dla wszystkich takie same.
Skoro rangą ustawy mogę rozpocząć szkolenie mając 17l i 9m - to rozporządzenie określając mi warunki szkolenia ma mnie traktować dokładnie jak tego co ma 18l 1m.
Póki co jest inaczej i dla mnie jest to bubel.
Skoro ci co nie ukończyli 18l mają mieć ograniczenia w rozpoczęciu szkolenia, to musi to być zapisane już w ustawie. Ustawa nie nakłada tego ograniczenia, to i akt niższego rzędu nie może wtedy dzielić ludzi na tych lepszych i gorszych... Ma te warunki szkolenia określać jednakowe dla wszystkich, którym ustawa pozwoliła rozpocząć szkolenie...
dylek
Moderator

Powrót do Luźna gadka