egzamin praktyczny

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

egzamin praktyczny

Postprzez strusiek123 » wtorek 16 lutego 2010, 20:01

Witam! Jestem matką /19 lat/ syna, który dzisiaj zdawał egzamin na prawo jazdy. Teoria poszła z górki, natomiast na placu oblał. Byłam z nim na egzaminie, ale placu manewrowego nie widziałam. Powiedział, że najechał na linię i ma do siebie pretensje. Ale po powrocie do domu dał mi kartkę "arkusz przebiegu egzaminu praktycznego" i okazało się, że ma zaznaczony tylko raz w ocenie negatywnej a z tego co wiem można popełnić po jednym błędzie np. gdy się przejedzie linie ciągłą. Miał ktoś z Was podobny przypadek? Bo ja na egzaminie wiele razy poprawiałam błędy i zdałam za pierwszym razem. [/list]
strusiek123

Postprzez agniesia1604 » wtorek 16 lutego 2010, 20:06

Niestety - po to jest ten tunel.
Musi wolniej jeździć na tunelu i patrzeć też w lusterka.
Zawsze gdyby wolno jechał mógłby przyhamować i poprawić się - odbić kierownicą. Ale jak już najedzie to niestety - oblane.
Również uderzenie tyczki lusterkiem kończy się negatywnym wynikiem egzaminu.
Musi robić to spokojnie - nikt nam czasu nie mierzy. No i co ważne również nie można stanąć.... bo jak sie stanie to poprawka - pierwszy błąd....

"Płynna jazda pasem ruchu do przodu i do tyłu
(w czasie jazdy obserwacja toru jazdy samochodu przez tylną szybę pojazdu i lusterka)
a) nieprzejeżdżanie przez linie i nienajeżdżanie na krawężniki, pachołki i tyczki ograniczające pas
b) zatrzymanie pojazdu przed końcem i początkiem pasa w wyznaczonym polu zatrzymania pojazdu."
agniesia1604

Postprzez strusiek123 » wtorek 16 lutego 2010, 20:22

Dzięki za radę! Ale i tak wydaje mi się, że dużo zależy od szczęścia i dobrego humoru egzaminatora. A jak w przepisach jest napisane że:
zdający ma prawo popełnić po jednym błędzie w każdej kategorii zadań np. przejechania linii ciągłej, braku sygnalizacji skrętu itp. to dlaczego egzaminatorzy się do tego nie stosują? Nie ma nic napisane, że najechanie na linię przerywa egzamin.
strusiek123

Postprzez Morfix » wtorek 16 lutego 2010, 20:27

Plac można powtórzyć gdy osoba egzaminowana nie przejedzie przez linie,nie dotknie pachołka lub go nie wywali.
Twój syn niestety słusznie oblał
Morfix

Postprzez strusiek123 » wtorek 16 lutego 2010, 20:42

Zdający ma prawo popełnić po jednym błędzie w każdej kategorii zadań np. przejechania linii ciągłej, braku sygnalizacji skrętu itp. ludzie czytać nie umiecie? czy ze mną coś nie halo?
http://www.v10.pl/prawo/Prawo,jazdy,3612.html.
strusiek123

Postprzez cman » wtorek 16 lutego 2010, 20:50

Pierwsza sprawa: najechał na linię czy przez nią przejechał?
cman

Postprzez Pawlisko7 » wtorek 16 lutego 2010, 22:09

strusiek123 napisał(a):Zdający ma prawo popełnić po jednym błędzie w każdej kategorii zadań

Co do większości to rzeczywiście są dwie próby, ale są takie błędy które dyskwalifikują od razu np. nie ustąpienie pierwszeństwa, przejechanie przez linię na łuku itd.
Pawlisko7

Postprzez dawgoly » środa 17 lutego 2010, 00:49

najechanie na linie skutkuje powtórzeniem zadania(zadanie można raz powtórzyć), natomiast przejechanie linii lub potracenie pachołka lub tyczki skutkuje przerwaniem egzaminu z wynikiem negatywnym .
Proponuje poczytac http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1834.htm : Rozdział 5
Pozdr.
Prawko B od 02 2004 :)
dawgoly

Postprzez Poznanianka » środa 17 lutego 2010, 02:49

Jeśli nie zdał to musiał linie przejechać a nie najechać.

Owszem prawdą jest, że można powtórzyć 2 razy zadanie ale są takie sytuacje gdy nie możliwości powtarzania. Jest to między innymi przejechanie linii na placu.
Jeśli tylko na nią najedzie to może zadanie powtórzyć natomiast jeśli ją przejedzie to od razu ma wynik negatywny.
Ale i na to jest rada. Jeśli ktoś wie i widzi, że zaraz linię przejedzie to po prostu niech stanie, wtedy linii nie przejedzie i będzie miał drugą probę
Poznanianka

Postprzez Olin » środa 17 lutego 2010, 05:13

Ale i na to jest rada. Jeśli ktoś wie i widzi, że zaraz linię przejedzie to po prostu niech stanie, wtedy linii nie przejedzie i będzie miał drugą probę

Jeżeli egzaminator będzie przerstrzegał ścisle rozporządzenia o szkoleniu i egzaminowaniu to zatrzymanie nic nie da. Kandydat po zatrzymaniu powinien samodzielnie powrócic do początkowego pola zatrzymania. To że egzaminatorzy sami ustawiają pojazd ponownie w stanowisku jest spowodowane koniecznością (w ich mniemaniu) przyspieszenia prowadzonego egzaminu.
Olin

Postprzez szerszon » środa 17 lutego 2010, 08:28

Olin napisał(a):
Jeżeli egzaminator będzie przerstrzegał ścisle rozporządzenia o szkoleniu i egzaminowaniu to zatrzymanie nic nie da. Kandydat po zatrzymaniu powinien samodzielnie powrócic ....
Dlaczego ? czy gdzieś jest napisane ,że przed drugą próbą powrót musi nastapic płynnie i bez zatrzymania ?Nie jest to chyba zadaniem egzaminacyjnym i w czasie ponownego ustawiania się w razie potrzeby można chyba zrobić korektę i np podjechać ciut do przodu ,aby potem wycofać do poczatkowego pola zatrzymania.
szerszon

Postprzez Olin » środa 17 lutego 2010, 09:00

Oczywiście można podjechać sobie do przodu, ale powinien sam powrócić w pole zatrzymania - nie ważne jak to zrobi.
Olin

Postprzez szerszon » środa 17 lutego 2010, 09:26

Olin napisał(a):Oczywiście można podjechać sobie do przodu, ale powinien sam powrócić w pole zatrzymania - nie ważne jak to zrobi.
chyba ,że zygzakiem rozjezdzając wszystkie możliwe tyczki :D .
szerszon

Postprzez wiciu2 » środa 17 lutego 2010, 10:04

Olin dlaczego twierdzisz, że osoba egzaminowana powinna sama ustawić pojazd w pozycji początkowej, a nie egzaminator? Jaki zapis rozporządzenia o tym mówi?
wiciu2

Postprzez agniesia1604 » środa 17 lutego 2010, 22:10

Ale macie problem :)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
z dnia 8 maja 2009 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień
przez kierujàcych pojazdami, instruktorów i egzaminatorów

Dziennik Ustaw Nr 78
cytuję:
"c) ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. Zachowaniem osoby egzaminowanej
świadczącym o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego
jest:
1) działanie mogące skutkować stworzeniem
zagrożenia dla zdrowia lub życia
osób;
2) przejechanie kołem przez linie wyznaczające
zewnętrzne krawędzie stanowisk;
3) najechanie albo potrącenie pachołka lub
tyczki;
4) dwukrotne nieprawidłowe wykonanie zadania
ruszanie z miejsca oraz jazda pasem
ruchu do przodu i tyłu.”

Czytając dalej: Dziennik Ustaw Nr 78 — 6052 — Poz. 653
WAŻNE:
6) "nienajeżdżanie kołem na linie wyznaczające zewnętrzne krawędzie stanowisk"
(w przypadku kategorii B1 i B nie dotyczy linii wewnętrznych ograniczających
i wyznaczających pole zatrzymania pojazdu),
7) nienajeżdżanie oraz niepotrącanie pachołków lub tyczek,

Dziennik Ustaw Nr 78 — 6057 — Poz. 653
3) w czasie wykonania zadania pojazd nie mo˝e:
— wyjechac poza określony obszar wjazdu,
— naruszyć (najechaç kołem lub wyjechaç obrysem pojazdu nad linię)
linii ograniczajàcych stanowisko,
— potrąciç pachołków lub tyczek,
agniesia1604

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy