Kat. B - poniżej 24 roku życia nie można jeździć samemu?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez piotrekbdg » czwartek 18 lutego 2010, 17:31

Pełnoletność wiekowa nie idzie w parze z pełnoletnością umysłową.
W wieku np:24 lat czasami jest wyższa niż w wieku 18lat

A czasem może być w wieku 50 lat niższa niż 23 i jaki z tego morał? Mądrość nie rośnie wprost proiporcjonalnie do wieku, sorry ale takiej zależności jeszcze nikt nie odkrył. Kończe 18 lat, mogę głosować, pracować, ożenić się, a ty mi mowisz, że samochodu prowadzic nie mogę...ogarnij się trochę. Albo pełnoletność się osiąga pełną albo podnieś wiek do 25 lat. A nie opowiadasz bzdury, człowiek prawnie zostaje uznany za pełnoletniego a Ty będziesz ograniczał mu prawa...
piotrekbdg

Postprzez mk61 » czwartek 18 lutego 2010, 17:51

Altruista86 napisał(a):A poza tym co sądzicie o tym aby był przepis który wprowadza ograniczenie prędkości dla aut?
Auto musiało by być specjalnie zmodyfikowane aby nie dało się jechać więcej niż 130km/h (prędkość autostrady w Polsce) Jak dla mnie to dobry pomysł i by spadła liczna wypadków nawet więcej niż o połowę. :)

Jestem za. Do 40km/h włącznie z karetkami pogotowia, strażą pożarną itp. Łącznie z pocztą i innymi instytucjami. BO TOBIE SIĘ NIE ŚPIESZY!

Długo byś nie "pociągnął".
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Altruista86 » czwartek 18 lutego 2010, 18:47

mk61 napisał(a):Jestem za. Do 40km/h włącznie z karetkami pogotowia, strażą pożarną itp. Łącznie z pocztą i innymi instytucjami. BO TOBIE SIĘ NIE ŚPIESZY!

Długo byś nie "pociągnął".

piotrekbdg napisał(a):
A czasem może być w wieku 50 lat niższa niż 23 i jaki z tego morał? Mądrość nie rośnie wprost proiporcjonalnie do wieku, sorry ale takiej zależności jeszcze nikt nie odkrył. Kończe 18 lat, mogę głosować, pracować, ożenić się, a ty mi mowisz, że samochodu prowadzic nie mogę...ogarnij się trochę. Albo pełnoletność się osiąga pełną albo podnieś wiek do 25 lat. A nie opowiadasz bzdury, człowiek prawnie zostaje uznany za pełnoletniego a Ty będziesz ograniczał mu prawa...

Dlaczego dajecie skrajne przypadki?
Kończysz 18lat i co to napisałem uważasz jako atak na Twoją dorosłość (to pokazuje ze nie jesteś do końca dorosły) Możesz mieć 18lat mieć dowód kupować alkohol ale jazda samochodem to coś więcej niż wypicie piwa pod blokiem.
Nie wmówisz mi ,że z datą kiedy ma się 18lat zaczyna się być dorosłym! To tylko umowna data nic więcej! Większość ludzi którzy kończą 18lat (nie mówię o Tobie bo Cię nie znam i nie oceniam) są zwykłymi gówniarzami!
Obrazek Ona kiedyś dorośnie i myślisz ,że te kilka lat zmienią się? Stanie się dorosła, będzie potrafiła MYŚLEĆ po ukończeniu 18lat? Bo ja sądzę ,że nie. Dałby ktoś jej prawo jazdy? Co do ludzi powyżej 50lat po prostu testy co kilka lat + badania lekarskie i wystarczy.
Uważam ,że dorosłość to san umysłu! a nie wiek czy dowód osobisty. Jeden dorasta w wieku 12lat jak musi się rodziną zająć po śmierci ojca a inny całe życie z bogatymi rodzicami + używki + imprezy i raczej nigdy z tego nie wyrośnie i nie będzie miał prawa powiedzieć o sobie "dorosły człowiek". W zeszłym roku był u mnie w mieście wypadek! 19latek (albo 18latek) pod wpływem narkotyków i alkoholu + nadmierna prędkość zabił na PASACH faceta około 60lat.
Więc proszę nie mów mi ,że liczba 18lat stanowi o dorosłości!

Ps. A co do zdjęcia to chyba każdy je widział. Robione w piecu kremacyjnym w Auschwitz a potem dała na NK.
Nienawidzę Golfów II
Altruista86

Postprzez mk61 » czwartek 18 lutego 2010, 18:53

Altruista86 napisał(a):Nie wmówisz mi ,że z datą kiedy ma się 18lat zaczyna się być dorosłym! To tylko umowna data nic więcej!

Altruista86 napisał(a):Więc proszę nie mów mi ,że liczba 18lat stanowi o dorosłości!

Więc dlaczego twierdzisz, że akurat 23, czy 24 będzie odpowiednim wiekiem, skoro wiek to tylko umowna data?

Mógłbym Ci poopowiadać o wypadkach spowodowanych przez każdą grupę wiekową, tylko po co?

PS. Proszę o nie usuwanie postów, tylko wydzielenie tematu. Podejrzewam, że wiele osób chciałoby poznać powód i sens myślenia Altruisty.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Altruista86 » czwartek 18 lutego 2010, 19:08

mk61 napisał(a):
Altruista86 napisał(a):Nie wmówisz mi ,że z datą kiedy ma się 18lat zaczyna się być dorosłym! To tylko umowna data nic więcej!

Altruista86 napisał(a):Więc proszę nie mów mi ,że liczba 18lat stanowi o dorosłości!

Więc dlaczego twierdzisz, że akurat 23, czy 24 będzie odpowiednim wiekiem, skoro wiek to tylko umowna data?

Mógłbym Ci poopowiadać o wypadkach spowodowanych przez każdą grupę wiekową, tylko po co?

PS. Proszę o nie usuwanie postów, tylko wydzielenie tematu. Podejrzewam, że wiele osób chciałoby poznać powód i sens myślenia Altruisty.

Umysł zawsze ma troszkę więcej czasu aby dojrzeć (choć u większości niema co dojrzewać :) ). To tylko przykładowe daty. (Bardziej bym wolał testy psychologiczne)
Powiedzmy ,że dali by prawo jazdy np od 21lat a ilość wypadków spadła o 5%. Czy nie warto? Co jest powodem? Po prostu bardzo częste spotykanie ludzi młodych za kierownicą którzy uważają ,że wszystko im wolno, są bogami/mistrzami kierownicy. I taki jeden "mistrzunio" uszkodził mi auto na prawie 5tys :/ Bo nie chciało mu się zwolnić ani ustąpić pierwszeństwa :/
1s wcześniej i auto na złom a ja pewnie na wózku 1s później i nic by się nie stało. Wystarczyło by aby ten ...... zwolnił a nie zapier... przez skrzyżowanie nie zważając na znak ustąp pierwszeństwa.

Koniec tematu :)
Na pojednanie Obrazek
Nienawidzę Golfów II
Altruista86

Postprzez mk61 » czwartek 18 lutego 2010, 19:31

Nie cytuj całej wypowiedzi, tylko część, do której chcesz się odnieść. A jeśli chcesz się odnieść do całego postu, który jest "piętro wyżej", to nie trzeba wcale cytować. :)
Altruista86 napisał(a):Powiedzmy ,że dali by prawo jazdy np od 21lat a ilość wypadków spadła o 5%.

Można też zlikwidować wszystkie samochody w kraju i zakazać poruszania się nimi. Zrobić tylko wyjątki dla firm transportowych, kurierskich i innych "ważnych" w codziennym życiu.
Myślisz, że PKP, PKS, czy inne instytucje nie byłyby zadowolone? A procent wypadków jak pięknie by spadł.

Co do dalszej części. Wiek nie ma tu zbytnio znaczenia. Zdecydowanie częściej widzę starszego 30-40 lat gościa urządzającego sobie wyścig z czasem, niż "małolata". U "małolatów" jest to zazwyczaj tak, że jeżdżą głównie po mieście i tam się rozbijają. W trasie jakoś dziwnie nabierają strachu i tak nie pędzą. A jeśli pędzą, to ich szanse na przeżycie drastycznie maleją.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez lith » czwartek 18 lutego 2010, 19:42

Altruista86 napisał(a):Powiedzmy ,że dali by prawo jazdy np od 21lat a ilość wypadków spadła o 5%. Czy nie warto?

jakby dali od 24 to by spadło o 10%,
jakby dali od 27 to by spadło o 15%,
jakby dali od 30 to by spadło o 20%,
jakby dali od 33 to by spadło o 25%,
jakby dali od 36 to by spadło o 30%,
jakby dali od 39 to by spadło o 35%,
jakby dali od 42 to by spadło o 40%,
jakby dali od 45 to by spadło o 45%,
jakby dali od 48 to by spadło o 50%,
jakby dali od 51 to by spadło o 55%,
jakby dali od 54 to by spadło o 60%,
jakby dali od 57 to by spadło o 65%,
jakby dali od 60 to by spadło o 70%,
jakby dali od 63 to by spadło o 75%,
jakby dali od 66 to by spadło o 80%,

Prawko dopiero po przejściu na emeryturę i mamy 5x mniej wypadków :P Ja bym noblem nagrodził.

edit:
jeszcze mi się przypomniało

Możesz mieć 18lat mieć dowód kupować alkohol ale jazda samochodem to coś więcej niż wypicie piwa pod blokiem.

Czy w USA nie trzeba mieć na prawko 16 lat, a na piwo 21? :) jak to sie ma do Twojego 'coś więcej'
lith

Postprzez piotrekbdg » czwartek 18 lutego 2010, 20:07

Może i 18 lat to umowna data, ale taką właśnie wyznaczyło nasze państwo i nie rozumiem dlaczego dorosły człowiek ma być czymkolwiek ograniczany w kwestii prowadzenia pojazdów, skoro państwo uważa go za dorosłego. Mogę podjąć pracę, płacić podatki, a nie mogę dojeżdżać do pracy samochodem? To jest absurd.

Uważasz że dorosłość to stan umyślu, super. I zauważasz też żę niektórzy nigdy nie dojrzeją, więc sdam kładziesz na łopatki swoją teorię o rzekomym podnoszeniu wieku na PJ. Skoro twierdzisz że bezpieczeństwo ruchu drogowego uzależnione jest od dojrzałości intelektualnej to zróbmy aby prawo jazdy mogły mieć tylko osoby niekarane, z wykształceniem wyższym. A najlepiej wszyscy Ci z tytuem doktorskim. Albo każdemu kandydatowi róbmy test IQ, ale nie pieprzmy że w wieku 18 lat jesteś gówniarzem, a w wieku 24 lat dorosłym, dojrzałym człowiekiem i kierowcą bo to są takie same bajki jak i to że będziemy drugą Japonią.
piotrekbdg

Postprzez gof » czwartek 18 lutego 2010, 21:09

Zakładałem temat na forum prawojazdy.com.pl a jestem na prawko.pl, magia :D

Altruista86 napisał(a):wyżej wymieniony samochód wyprzedzał "L" egzaminacyjną na przejściu dla pieszych biało czerwonym

Czy ruch był kierowany, tzn. mieli zielone światło, a piesi czerwone?

Ps. A co do zdjęcia to chyba każdy je widział. Robione w piecu kremacyjnym w Auschwitz a potem dała na NK.

Dodajmy że to dziecko ma 9 lat. Ty w tym wieku byłeś mądrzejszy? Bo ja jeszcze nie rozumiałem dlaczego takie zdjęcie miałoby być złe - tylko że wtedy nie było cyfraków ani nk.
Fiat Siena 1.6 HL 16V & Suzuki GSX 750F
gof

Postprzez Altruista86 » czwartek 18 lutego 2010, 22:02

Wolniej znaczy bezpieczniej.

gof napisał(a):Czy ruch był kierowany, tzn. mieli zielone światło, a piesi czerwone?

Nie chodziło mi o sygnalizacje świetlną tylko o pasy jak na zdjęciu tylko ,że te o które mi chodzi miały jeszcze czerwoną obwódkę, ale to chyba bez znaczenia :)
Obrazek

A co do osoby ze zdjęcia (9lat) W jej wieku byłem mądrzejszy (ktoś musiał zrobić jej zdjęcie wiec mądrych rodziców raczej niema).
Niestety miałem/mam takiego ojca ,że lepiej nie mówić ;/
Były milicjant chodź czasem mi się zdaje ,że były zomowiec.
Więc chcąc czy nie trzeba było dorosnąć.

lith napisał(a):Czy w USA nie trzeba mieć na prawko 16 lat, a na piwo 21? :) jak to sie ma do Twojego 'coś więcej'

Nie będę komentował poziomu intelektualnego amerykańców.
Jakoś nie lubię usa (uważają ,że są pępkiem świata) bardziej od nich nie lubię tylko koreii północnej. (pisane z małej z braku szacunku).
Nienawidzę Golfów II
Altruista86

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka