Uprawnienia instruktora nauki jazdy- ważność.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Uprawnienia instruktora nauki jazdy- ważność.

Postprzez kan » czwartek 11 marca 2010, 20:40

Tak czytam to forum i widze ze jest tu dużo instruktorów nauki jazdy i chyba egzaminatorów również. Moje pytanie się sprowadza do tego co poniżej:

W 1978 roku zrobiłem uprawnienia instruktora nauki jazdy, pracowałem w ośrodku szkolenia od 1978 roku do 1985 roku. Jeżdziłem wtedy na róznych autach, to znaczy szkoliło się na różnych. Na skodach 100s , Fiatach 125p , Fiatach 126p , Polonezach. Ale to nie ważne. Od 1985 roku nigdy nie pracowałem juz w nauce jazdy ponieważ zaczełem jeżdzić na zestawach. I przechodząc do sedna sprawy , Czy moje uprawnienia nadal są ważne ??

Czy teraz gdybym chciał zacząć znów szkolić to musiałbym przejśc od nowa cały kurs i zdawać egzaminy ??

Zdaje sobie sprawe ze dużo się zmieniło i napewo byłoby trzeba się w przepisach dobrze doszkolić ale nie o to chodzi ponieważ i tak nie planuje powrotu juz do tego zawodu (i wiek nie ten , lepiej ten zawód zostawić dla młodych ;) ) ale z czystej ciekawości pytam się czy uprawnienia mam nadal czy ich juz nie mam bo się przedawniły ?? Legitymacja którą co rok się podbijało wtedy mam ale napewno juz takich nie ma.

Jakby ktoś zaspokoił moją ciekawość to byłbym wdzięczny mu.
kan

Postprzez dawgoly » czwartek 11 marca 2010, 21:55

Aktualne Rozporządzenie w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami,
instruktorów i egzaminatorów
prawde Ci powie :)
Prawko B od 02 2004 :)
dawgoly

Postprzez Borys_q » czwartek 11 marca 2010, 22:04

Myślę, że nie gdyż ominąłeś conajmniej kilka egzaminów weryfikacyjnych, ale nie przytocze ci podstawy prawnej.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Pajejek » piątek 12 marca 2010, 01:18

Uprawnień nie straciłeś. Ale, jeśli chciałbyś kiedyś wrócić do zawodu musiałbyś poddać się weryfikacji, która obejmowałaby egzamin teoretyczny jak i praktyczny. Taki sam jaki zdają dziś kandydaci na instruktorów.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez dawgoly » piątek 12 marca 2010, 01:40

Pajejek napisał(a):Uprawnień nie straciłeś. Ale, jeśli chciałbyś kiedyś wrócić do zawodu musiałbyś poddać się weryfikacji, która obejmowałaby egzamin teoretyczny jak i praktyczny. Taki sam jaki zdają dziś kandydaci na instruktorów.

Co w praktyce sprowadza sie do sytuacji kiedy nie posiadalby uprawnien, choc ich nie stracil :)
Prawko B od 02 2004 :)
dawgoly

Postprzez Borys_q » piątek 12 marca 2010, 18:33

Tyle że nie robi kursu (o ile dobrze zrozumiałem)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Luźna gadka