Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

re

Postprzez natalia311 » poniedziałek 15 marca 2010, 18:00

Plac zamkowy w Lublinie to jeden wielki płatny parking... A ja tam wszędzie chodzę piechotą, bo naprawdę codzienna wyprawa do szkoły autem kończyła by się godzinnym poszukiwanie miejsca do zaparkowania.
natalia311

Postprzez lith » poniedziałek 15 marca 2010, 18:50

Mi raczej chodzi o jakieś paski zieleni, obszerniejsze fragmenty chodników i inne miejscówki, które się marnują, albo i tak sie na nie lądują i je mielą kołami. btw. koło parku tez powinny byc miejscówki do zaparkowania. Juz olać łądne parkingi, bo to wiecznie problem z kasą. Ale wykosztowac się na 3 wagony tabliczek i porozstawiać gdzie sie tylko samochód zmieści, a za mocno nie zawadza. Miejsca płatne, i by się zaraz nawet tabliczki pozwracały :P

Duże , piętrowe, czy podziemne parkingi oczywiście lepsze (w Budapeszcie chyba widziałem taki faaajny dosłownie 'pod centrum' ;] ) ale tu wiecznie, że kasy nie ma i kasy nie ma :p

edit:
sprawdziłem, no to był Budapeszt:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bazylika_św._Stefana_w_Budapeszcie
patrz. ciekawostki.
lith

Postprzez qwer0 » poniedziałek 15 marca 2010, 19:13

A propo's. Tuz przy tym I KMP przy Okopowej (doslownie naprzeciwko) jest pietrowy parking (nawet z winda dla aut! :P ) Bigmar - oczywiscie prywatny. Tam radiowozow parkowac nie moga?
Ale wykosztowac się na 3 wagony tabliczek i porozstawiać gdzie sie tylko samochód zmieści, a za mocno nie zawadza. Miejsca płatne, i by się zaraz nawet tabliczki pozwracały Razz

Nooo, juz leca!
Przy ul. Nowy Plac Targowy tuz za marketem Nova jest kawalek chodnika i zakaz zatrzymywania sie.
Miejsca nie ma, wiec kazdy zakaz olewa, wiecznie stoja tam 2-3 samochody. Nikomu nie zawadzaja, w polowie chodnika sa powieszone lancuchy, wiec auta w niczym nie przeszkadzaja, piesi maja caly chodnik za lancuchami dla siebie. Napisalem stosowne pismo do kogo trzeba, o wywalenie tego zakazu. I tak non stop ktos tam parkuje mimo zakazu, wiec zrobiloby sie legalne miejsce dla 2-3 autek. Ni chu chu. Widocznie doszli do wniosku, ze znak sporo zarabia i dlatego go zostawili.

Jest jeszcze coś takiego jak estetyka miejska.Nie mozna zrobić z przestrzeni publicznej jednego wielkiego parkingu.Gdzieniegdzie przydałyby się jakieś skwery,parki ,pasaże handlowe,place zabaw dla dzieci,boiska.Przecież nie zrobimy parkingów na Placu Zamkowym w Warszawie,czy Rynku w Krakowie

Plac zamkowy w Lublinie to jeden wielki płatny parking...

A mozna? Mozna? xD
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Re: re

Postprzez szerszon » poniedziałek 15 marca 2010, 19:33

natalia311 napisał(a):Plac zamkowy w Lublinie to jeden wielki płatny parking... .
Dla mnie to porażka.Polscy kierowcy władowaliby się na główny dziedziniec Luwru lub Pl. Św.Piotra w Watykanie,bo przecież po co tak daleko chodzić ,a tu tyle wolnego miejsca się marnuje.Jesli ktoś robi/parkuje/ żle i jest to usprawiedliwieniem naszego złego parkowania to do niczego nie dojdziemy.I któregoś pieknego dnia będziemy przemykać boczkiem w morzu zaparkowanych gdzie popadnie aut.Czy o to chodzi ?
szerszon

Postprzez lith » poniedziałek 15 marca 2010, 19:43

Jak parkingów nie dobudują to tam gdzie jest ruch dla samochodów otwarty niestety tak ;]
lith

Postprzez szerszon » poniedziałek 15 marca 2010, 21:03

lith napisał(a):Jak parkingów nie dobudują to tam gdzie jest ruch dla samochodów otwarty niestety tak ;]
czyli nie mając miejsca na zaparkowanie,ewentualnie z duzym prawdopodobieństwem nie bedziesz go miał,mimo wszysto jedziesz autem,bo w razie czego zaparkujesz na środku trawnika ? :D
szerszon

Postprzez qwer0 » poniedziałek 15 marca 2010, 21:05

Dla mnie to porażka.

Eeetam... Mnie sie TO podoba :P
Gdzies te wszystkie auta musza sie podziac.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » poniedziałek 15 marca 2010, 21:10

szerszon napisał(a):czyli nie mając miejsca na zaparkowanie,ewentualnie z duzym prawdopodobieństwem nie bedziesz go miał,mimo wszysto jedziesz autem,bo w razie czego zaparkujesz na środku trawnika ? :D

Nie znając komunikacji miejskiej tak, mając coś do przewiezienia- tak, jeżeli i tak muszę do miasta dojechać- tak, jeżeli później gdzieś jadę gdzie autko mi sie przyda - tak. Powiedzmy, że mnie jedynie metro lub twór metropodobny jest w stanie przekonać do zostawienie autka poza centrum... pod warunkiem, że dojadę nim tam gdzie chcę. Bo dopóki jest mi szybciej i wygodniej dojechać autkiem to problemy z parkowaniem warto 'przezwyciężać'...
lith

Postprzez szerszon » poniedziałek 15 marca 2010, 22:02

lith napisał(a):... warto 'przezwyciężać'...
Nie warto zadac sobie trochę trudu i poszukać legalnego miejsca do parkowania i nie blokować chodnika,bo akurat może przechodzić matka z dzieckiem w wózku,turlać się inwalida na swoim ,,bolidzie,, i nie dadzą rady się przecisnąć,tylko muszą wychodzić na ulicę narazając się na potrącenie.Albo rozjechać trawnik,którego rewitalizacja pochłonie nasze publiczne pieniadze ?To jest niestety powszechny obrazek m.in dzieki naszej błyskotliwej i ofiarnej SM, która toleruje kierowców nic nie widzacych poza czubkiem własnego nosa.
szerszon

Postprzez lith » poniedziałek 15 marca 2010, 22:35

Zależy co rozumieć przez 'trochę trudu'. Bo czasami trzeba włożyć nawet sporo trudu, żeby miejsce na trawniku zająć :P

Dlatego jestem włąśnei za tym, zeby tanim kosztem tam gdzie to możliwe stworzyc możliwość legalnego parkowania, to zmniejszy się liczba stojących tam gdzie na prawdę przeszkadzają.
lith

Postprzez dylek » poniedziałek 15 marca 2010, 23:04

A wy widzę niczym SM .... źle zaparkowani najważniejsi :D

Moja odpowiedź jest taka :
A łoić mandaty sumiennie ( nie muszą być duże, ale muszą być nieuniknione )

Zrobi się wokół tego taki szum jak tysiące ludzi dzień w dzień zabecyluje..... że ktoś się w końcu za to weźmie i zorganizuje parkingi... Póki jeden z drugim nie musi tego robić... to nie robi...
Ja też nie robię tego, czego nie muszę, bo i po co ? :D
Zaczną urzędaski płacić mandaty za parkowanie... a jak nie oni, to ich rodzice, dzieci, małżonkowie.... problem dotknie ich osobiście to się zajmą :)

Parkowanie w porównaniu z tym co na drogach to wg mnie pikuś...
Tym bym proponował się zająć przed parkingami.... ze 20% ogółu kierowców jest do zabrania prawka po miesiącu wnikliwego obserwowania i karania miszczowskich popisów na drogach ..
Tu zrobią porządek to o 20% więcej będzie miejsc parkingowych, bo luźniej się zrobi na drogach :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez qwer0 » wtorek 16 marca 2010, 12:15

ze 20% ogółu kierowców jest do zabrania prawka po miesiącu wnikliwego obserwowania i karania miszczowskich popisów na drogach ..

Chyba zartujesz??
Jeden dzien wystarczy obserwowac i 24pkt zdobedzie bez problemu nie 20%, a 80% :P
Po Lublinie kto jezdzi przepisowe 50km/h? Chyba tylko eLki.
Ilu policmajstrow ma pojecie o tym, ze ciezaroweczki po Al. Solidarnosci moga tylko 50?
Ilu policmajstrow w tym kraju ma pojecie o tym, ze podwyzszenie predkosci w terenie zabudowanym nie dotyczy ciezaroweczek (pow. 3.5t)?
Ilu kierowcow tych ciezaroweczek ma o tym pojecie?
W ciagu jednego przejazdu wiekszosci ciezaroweczek przez Lublin ich kierowcom mozna naliczyc >24pkt.

Na Al. Solidarnosci od strony Slawinka, tam od zawsze policja lubi suszyc. Nigdy nie widzialem, zeby zatrzymali ciezaroweczke, chociaz wszystkie pomykaja 70-80km/h jak wszystkie osoboweczki.

A z drugiej strony, to nie wyobrazam sobie co by sie dzialo, jakby wszystkie ciezaroweczki przejezdzajace przez Lbn nie przekraczaly 50km/h. Baaaa... Nie wyobrazam sobie sytuacji, gdy wszyscy zaczeliby jechac przepisowe 50 na godzine.
qwer0

Postprzez cman » wtorek 16 marca 2010, 12:39

No i dlatego też trudno traktować przekraczanie dopuszczalnej prędkości na równi z innymi wykroczeniami. Wykroczeniami, które rzeczywiście doprowadzają do wypadków.
cman

Postprzez mk61 » wtorek 16 marca 2010, 13:18

Dopowiem do tematu parkingów. Może lepiej warto otworzyć oczy panowie? Bo ja, jakoś prawie zawsze znajdę miejsce do zaparkowania. I to w 100% przepisowo. Wystarczy wytężyć wzrok i poszukać takich ładnych tablic z napisami "Parking strzeżony". Sądzę, że 3-7zł za godzinę nie jest wygórowaną kwotą. Jeśli ktoś bywa w centrum sporadycznie - żaden problem wydać nawet te 20zł przy dłuższym "zwiedzaniu". A jeśli ktoś często i długo przebywa w centrum, parkingi oferują karnety i wtedy też koszta nie są wielkie.

Dzięki właśnie "sknerom", którzy wolą zastawić całe miasto, ja znajduję miejsce na strzeżonych o każdej porze dnia i nocy. Momentalnie też maleje prawdopodobieństwo, że ktoś mi uszkodzi samochód i ucieknie. Chyba wszystkie parkingi strzeżone prowadzą "ewidencję".
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez marcij » wtorek 16 marca 2010, 14:50

qwer0 napisał(a):...
Ilu policmajstrow ma pojecie o tym, ze ciezaroweczki po Al. Solidarnosci moga tylko 50?
Ilu policmajstrow w tym kraju ma pojecie o tym, ze podwyzszenie predkosci w terenie zabudowanym nie dotyczy ciezaroweczek (pow. 3.5t)?
Ilu kierowcow tych ciezaroweczek ma o tym pojecie?
......

No bez przesady , to wiem nawet ja , a nic wspolnego z ciezarowkami nie mam.
Ostatnio zmieniony wtorek 16 marca 2010, 17:33 przez marcij, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
marcij

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka