rower a oswietlenie/

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

rower a oswietlenie/

Postprzez rocko19 » niedziela 21 marca 2010, 13:33

Hey!
Czy rower oprócz świateł odblaskowych, montowanych standardowo w rowerach musi mieć dodatkowo inne światła? Chodzi mi o to czy jadąc po zmierzchu rowerem, dostane mandat za brak oświetlenia, mimo że mam światła odblaskowe? Są na to stosowne paragrafy? Oczywiście biorąc to na zdrowy rozsądek, stwarza sie zagrożenie dla siebie i dla innych jadąc po ulicy bez oswietlenia bo jestesmy niewidoczni. Ale mi chodzi dokładnie o sprawe obowiązkowego wyposażenia roweru? Czy oprócz odblaskowych świateł musze miec jeszcze inne, np przyczepie sobie z tyłu takie migające czerwone, czy ono będzie wystarczające, czy są gdzieś przepisy które mówią, jakie światła należy miec w rowerze?
Z Kodeksu Drogowego znalazłem tylko artykuł 66 pkt 1, który mysle ze pasowałby do sytuacji którą opisałem.
Pozdrawiam
rocko19

Postprzez Cyberix » niedziela 21 marca 2010, 14:06

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002 w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz ich niezbędnego wyposażenia, Dz. Ustaw 2003 nr 32 poz. 262

Art. 53.

ust. 1. Rower powinien być wyposażony:

1. z przodu - w jedno światło barwy białej lub żółtej selektywnej;
2. z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające
3. w conajmniej jeden sprawnie działający hamulec;
4. w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku

Art. 56.

ust. 1. Światła pojazdu o których mowa w par. 53-55, powinny odpowiadać następującym warunkom:

1. światła pozycyjne oraz światła odblaskowe oświetlone światłem drogowym innego pojazdu powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 150 m;
2. powinny być umieszczone nie wyżej niż 900 mm i nie niżej, niż 350 mm od powierzchni jezdni;
[...]

5. światła czerwone nie mogą być widoczne z przodu, a światła białe (żółte selektywne) - z tyłu.
Cyberix

Postprzez mk61 » niedziela 21 marca 2010, 15:23

A ciekawe, co zrobią, jeśli rower nie będzie mieć tych świateł. Dowód Rejestracyjny zabiorą? :lol:
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 21 marca 2010, 15:45

Może powietrze z "łopun" spuszczą :)

A tak poważnie to mogą dać mandata... i zakazać dalszej jazdy, gdyby to zagrażało bezpieczeństwu ruchu.
cwaniakzpekaesu

Postprzez rocko19 » niedziela 21 marca 2010, 15:54

Ok, wystarczy kupic takie czerwone, diodowe i wpiąc w tył roweru, i zagrożenia stwarzał raczej nie będę, gdyż jestem wieczorem widoczny. Błędem jest sprzedaż roweru, bez wymaganego przepisami oświetlenia. Takie rowery z hipermarketów, górskie widziałem za 200 zł, i z oswietlenia mają tylko odblaski. Szczerze mówiąc sporadycznie sie zdarza ze policjant nałoży grzywne na rowerzyste które jedzie bez przepisowego oswietlenia.
rocko19

Postprzez mk61 » niedziela 21 marca 2010, 16:14

cwaniakzpekaesu napisał(a):Może powietrze z "łopun" spuszczą :)

I pod tym względem brakuje mi dawnych czasów. :) Jak się coś przeskrobało na rowerze, motorynce, czy innym wynalazku, to był to najskuteczniejszy sposób wymierzenia "kary". :)
Teraz, gdyby mogli, to za byle co by rozstrzeliwali.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 21 marca 2010, 21:44

I pod tym względem brakuje mi dawnych czasów. Smile

Mnie też. Nie żebym był komunistą, ale z "V" na obu "rencach" też nie spałem...
cwaniakzpekaesu

Powrót do Luźna gadka