Zawracanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zawracanie

Postprzez galu » wtorek 18 maja 2010, 18:55

Witam, jutro zdaję egzamin na prawo jazdy i nurtuje mnie kilka pytań związanych z zawracaniem na drodze jednojezdniowej dwukierunkowej. Egzaminator wydaje mi polecenie zawrócenia w danym miejscu. Za mną jedzie samochód. Mogę wykonywać manewr, czy mam czekać aż on mnie wyprzedzi? Sprawa wygląda jasno jeśli pojazd nadjeżdża z przeciwka ( muszę go przepuścić), natomiast co do tej wersji nie jestem pewien... Co jeśli samochód nadjedzie w trakcie wykonywania zawracania( gdy już stoję w poprzek sąsiedniego pasa ) ? Mam zatrzymać się, blokując przy tym jeden pas i przepuścić go, czy dalej kontynuować zawracanie? Możliwe że pytanie wyda wam się głupie, jednak jeszcze ze dwie godzinki i nie będę wiedział który pedał to gaz a który hamulec... ;) Pozdrawiam
galu

Postprzez piotrekbdg » wtorek 18 maja 2010, 19:00

Zawracasz wtedy gdy warunki na to pozwalają, więc nie sądzę by egzaminator wydał Ci takie polecenie (zawracanie na 3 czy tam podobne) w miejscu gdzie kręci się sporo samochodów. Jesli chodzi o zawracanie w bramie np po lwej stronie to normalnie dajesz kierunek, skręcasz i starsz się w miarę "schować", czekasz aż ten za Tobą pojedzie i wtedy wykręcasz i jedziesz dalej.
piotrekbdg

Postprzez barbra » wtorek 18 maja 2010, 19:41

Tu masz rozpoczęty już temat (może być pomocny)...i powodzenia jutro :wink:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... highlight=
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez AgnieszkaS » wtorek 18 maja 2010, 19:54

nie czekasz aż Cię wyprzedzi, po prostu włączasz kierunek i skręcasz, z reguły w takim miejscu nie będziesz zawracał na 3 tylko z wykorzystaniem np. wjazdu na posesję, garażu

powodzenia i postaraj się nie denerwować, ja zdałam tydzień temu także wiem co przeżywasz :D
AgnieszkaS

Powrót do Egzamin na prawo jazdy