egzamin praktyczny - wątpliwości

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez BOReK » wtorek 25 maja 2010, 13:40

Jeżeli stara się zając ten pas od samego początku i po prostu wystaje, to nie ma co mieć do niego pretensji. Mówimy o sytuacji, gdy ludzie stoją na lewym, a my ich omijamy i próbujemy sie wbić na waleta pod sam koniec tego pasa, tuż przed światłami.
BOReK

Postprzez lith » wtorek 25 maja 2010, 14:03

Ale tu tez bez przesady. Może egzaminator powinien w porę wydawać polecenia, ale odnieśmy sie do sytuacji po egzaminie. Jedziesz po nieznanym mieście z GPSem, który wali Ci komendą- na 75m skręć w lewo... a na pasie przechodzącym w pas do lewoskrętu już od 100m korek :) Raczej nie pozostaje nic innego niż liczyc na dobra wole stojących tam, często taki wjazd na wcinę wiąże się z chwilowym stanięciem i przyblokowaniem pasa... czym w sensie prawnym różni się stanięcie w takim miejscu od stanięcia wcześniej, bo np. na pasie do lewoskrętu nie ma miejsca?
lith

Postprzez piotrekbdg » wtorek 25 maja 2010, 15:00

Jeżeli stara się zając ten pas od samego początku i po prostu wystaje, to nie ma co mieć do niego pretensji. Mówimy o sytuacji, gdy ludzie stoją na lewym, a my ich omijamy i próbujemy sie wbić na waleta pod sam koniec tego pasa, tuż przed światłami.

Dokładnie to jest odpowiedź na wcześniej zadane pytanie, sam lepiej bym tego nie ujął.

Fakt, czasem w obcym mieście źle się pojedzie, staramy się ratować sytuację w miarę możliwości. Często kierowcy są łąskawi dla "obcych blach". Całą sprawa rozbijała się o stwierdzenie "stać do skutku". Jak ktoś przyblokuje np elka ten pas na moment, ktoś uprzejmy wpuści to no problemo. Ale zaprostestowałem przed staniem takim do upadłego, choćby za chwilę zmienić się miało światło i nikt z niego nie miał skorzystać, bo ja chcę w lewo i już! A jak nie to zacznę tupać...
piotrekbdg

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy