BEZ prawka

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

BEZ prawka

Postprzez bezkierownicy » wtorek 01 czerwca 2010, 14:55

W lipcu kończę... 33 lata i nie mam prawa jazdy.
Ostatnie 5 lat spędziłem za granicą i z powodu trudności językowych nie miałem zbytnio szans żeby spróbować. Teraz znów jestem w Polsce i.. zżera mnie wstyd i obawa że nie dam rady, a wydam kopę kasy...

Jak jest z tym prawkiem dziś. Trudno zdobyć prawko?
Choć w życiu może 2 razy przejechałem kilka metrów samochodem, to najbardziej przeraża mnie ta cała teoria.

No i śmiech... boję się że pójdę do ośrodka a tam będą same młokosy i ja.... wstyd...
bezkierownicy

Postprzez piotrekbdg » wtorek 01 czerwca 2010, 14:58

Jak jest z tym prawkiem dziś. Trudno zdobyć prawko?

Generalnie zdawalnosć w poszczególnych WORDach oscyluje w granicy 30%

No i śmiech... boję się że pójdę do ośrodka a tam będą same młokosy i ja.... wstyd...

Prawko zdają ludzie w wieku 20 lat, 30, 40 i więcej. Wstydem byłoby nie spróbować.
piotrekbdg

Postprzez Jarons » wtorek 01 czerwca 2010, 15:08

Nie masz się czego wstydzić. Ostatnio czytałem w wyborczej o kobiecie która zdecydowała się pójść na kurs wieku trochę ponad 60 lat. Zdawała w ośrodku chyba z 18 razy aż się udało.
Teorii się nie bój, poczytasz na temat i się nauczysz. Co do jazd też nie masz się czego obawiać, każdy się kiedyś nauczy. Idź na kurs.

Pozdrawiam i życzę powodzenia na kursie.
Jarons

Postprzez bezkierownicy » wtorek 01 czerwca 2010, 15:11

Żeby było jasne ... Kobietą nie jestem, co tylko wstyd potęguje. K...

A tak w ogóle jeśli ktoś podchodzi 10 raz to za każdym razem rozumiem płaci w Wordzie? Ile? No i z tego co się już zorientowałem to są 3 egzaminy, jak się obleje jeden to potem trzeba znów powtarzać wszystkie 3 (teorię lub praktykę) i za każdy znów płacić ?
bezkierownicy

Postprzez Jarons » wtorek 01 czerwca 2010, 15:14

Jaki tam wstyd inni idą na prawko w wieku 18 lat, robią i potem nie jeżdżą. Nie masz się czym przejmować.
Jarons

Postprzez piotrekbdg » wtorek 01 czerwca 2010, 15:25

A tak w ogóle jeśli ktoś podchodzi 10 raz to za każdym razem rozumiem płaci w Wordzie? Ile? No i z tego co się już zorientowałem to są 3 egzaminy, jak się obleje jeden to potem trzeba znów powtarzać wszystkie 3 (teorię lub praktykę) i za każdy znów płacić ?

masz teorie i praktykę. Zdasz to pierwsze to przystępujesz do drugiego, w razie niepowodzenia teoria ważna jest 6 miesięcy. Za teorię płacisz 22 zł chyba, za praktykę 112 zł.
piotrekbdg

Postprzez Jarons » wtorek 01 czerwca 2010, 15:30

Jak trzy razy nie zdasz teorii to musisz wykupić 10 godzin dodatkowych teorii, po trzykrotnym niezdanym egzaminie praktycznym musisz wykupić dodatkowo 5 godzin jazd.
Jarons

Postprzez Triinu » wtorek 01 czerwca 2010, 17:49

A przede wszystkim nie zakładaj z góry że nie zdasz.
Nastaw się pozytywnie :wink:
8 kwiecień 2010, godz. 17:46- zdane!
Triinu

Postprzez Przemek211 » wtorek 01 czerwca 2010, 18:22

33 lata to wcale nie jest jakoś dużo.. Jak ja robiłem kurs, to w gr. było dość dużo właśnie mężczyzn ok. 30lat, co szczerze mówiąc troszkę mnie zdziwiło, ale przecież to nie jest żaden powód do wstydu. Im dłużej będziesz zwlekać z rozpoczęciem kursu tym będzie to trudniejsze. Dla otuchy dodam, że małżeństwo moich nauczycieli w LO (~40lat) robiło ostatnio też prawko. Zdali za 1 i 2 razem i dziś są już szczęśliwymi posiadaczami dokumentu :)
Na razie nie przejmuj się egzaminem, do tego jeszcze kawał czasu :)
Przemek211

Postprzez Skoooorpion » wtorek 01 czerwca 2010, 18:35

Ja chodziłam na egzaminy z kolesiem z mojego miasta,który ma ok 50,czekając na egzamin jeszcze opowiadał mi,jak to z moim ojcem chodzili po dyskotekach;D
Co nie mniej ważne,myślałam że zapewne stracił prawko za punkty,ale on nigdy wcześniej nie miał,i dopiero w tym wieku miał pierwszą styczność z samochodem. Widok starszych osób w WORD-zie ostatnio wcale nie należy do rzadkości,teraz jak zdałam i już wracałam do domu,widziałam dziadka ok 70. A więc 33 lata to nie jest wcale tak dużo,nikt specjalnie nie będzie się interesował tym,czemu wcześniej nie zdawałeś,ludzie czekający w kolejce w WORD-zie są zbyt zestresowani aby patrzeć na takie rzeczy;D

Gorszym wstydem jest pójść w wieku 18 lat,zdawać10 razy i ostatecznie zrezygnować.
Mam 140 koni,nikt mnie nie dogoni...
Skoooorpion

Postprzez P. » wtorek 01 czerwca 2010, 18:53

To czy ktoś ma dokument uprawniający do poruszania się pojazdem czy nie ma, nie jest powodem do wstydu. Wstydem jest mieć prawko i zachowywać się na drodze, jakby było się jej królem (ignorowanie przepisów, złe parkowanie, zero kultury, itp.).
P.

Postprzez athlon » wtorek 01 czerwca 2010, 19:00

zawsze mozesz powiedziec ze straciles prawko za wódke i teraz chcesz odzyskać :] nie no joke.

A propos, co ci tak zależy na zdaniu ludzi których raczej będziesz widział pierwszy i ostatni raz w zyciu??
athlon

Postprzez ks-rider » wtorek 01 czerwca 2010, 20:43

Tak z ciekawosci, w jakim kraju byles ?

Jedna z moich ostatnich kursantek miala 65 lat ( co prawda zdawala na automacie ), obecna ma 53 lata i jakos daje rade.

Radzilbym jednak zrobic dobre rozeznanie i wybral nie najtanczy a najlepszy osrodek, w efekcie koncowym zaoszczedzi Ci to kasy.

:wink:
ks-rider

Postprzez Lewynsky » wtorek 08 czerwca 2010, 17:12

Musisz zrobić kurs 30 godzin teorii i 30 godzin jazdy. W ciągu tego czasu powinieneś opanować prowadzenie samochodu wystarczająco żeby zdać egzamin. Nie wszyscy zdają za pierwszym razem, więc nie przejmuj się jak Ci się noga powinie. Ważne, żeby podejść do tego na luzie i bez stresu.
Wędkarstwo - pasja dla wybranych
Lewynsky

Postprzez *Raimo* » niedziela 13 czerwca 2010, 13:20

Ja od siebie dodam, ze kiedy ja robilem prawo jazdy tzn zdawalem egzamin, spoktkalem faceta w wieku okolo 40-45 lat i mimo ze byl wyraznie starszy od reszty grupy, srednia wieku 20lat, to wogole nikt nie zwrocil szczegolnej uwagi na jego wiek, powiem wiecej ze rozmowa z nim dodala otuchy wielu egzaminowanym i rozladowala atmosfere, co prawda pan ten zdawal poraz drugi z wiadomego powodu, nie mniej jednak doswiadczenie w, umiejetnosc radzenia sobie ze stresem i doswiadczenia zyciowe beda tylko twoim dodatkowym atutem, pozatym jak juz wspomniano wyzej jest gro ludzi zdajacych w wieku 40-50 lat i wiecej ,wiec glowa do gory i bedzie dobrze. Popatrzysz sobie na ladne dziewczyny a takich w WORD nie brakuje i odrazu poczujesz sie lepiej.

Apropos starszych osob zdajacych egzamin na prawko, to do dzisiaj pamietam jak spieralem sie z wyzej wymienionym gosciem o to ze jak zdam prawko to zawsze bede jezdzil przepisowo, nie bede wyprzedzal na ciaglych i takie tam i jak dzis pamietam jego smiech i slowa... Oj bedziesz bedziesz... Niestety mial racje.
*Raimo*

Następna strona

Powrót do Luźna gadka