Odwolanie sie od przyjetego mandatu od A do Z :)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Odwolanie sie od przyjetego mandatu od A do Z :)

Postprzez qwer0 » środa 07 lipca 2010, 09:59

Witam!

Jest taka sprawa, ze chcialbym odwolac sie od mandatu karnego wystawionego przez KMP Wydzial Ruchu Drogowego za popelnione wykroczenia. Mandat przyjalem (tak, wiem, zle zrobilem, ale mandat tak jakby mi sie nalezy, wiec przyjalem :P ). Wiem, ze moge odwolac sie w ciagu do 7 dni od chwili podpisania go.

Jak, gdzie, do kogo zlozyc odwolanie?
Czy istnieje jakis wzor, wg ktorego nalezy skladac odwolania, czy mozna sobie maznac jak sie uwaza?
Jestem zainteresowany zlozeniem takiego odwolania, jednak nie wiem gdzie, do kogo, czy pomimo zlozenia odwolania powinienem uiscic grzywne w terminie 7 dni od przyjecia mandatu (zakladam, ze tak), czy ewentualne negatywne rozpatrzenie odwolania wiaze sie z jakimis kosztami do pokrycia itd, itd. Chcialbym dowiedziec sie wszystkiego w tym temacie.

Jak ktos cos na ten temat wie lub moze podlinkowac do wiarygodnego zrodla takowej wiedzy to bede bardzo wdzieczny za pomoc :)

Pozdrawiam!
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez disaster » środa 07 lipca 2010, 13:16

Od przyjętego mandatu nie ma odwołania :)
Można co najwyżej go nie przyjąć.

Kpsw przewiduje możliwość złożenia wniosku o uchylenie prawomocnego mandatu karnego, jeśli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez ixi25 » środa 07 lipca 2010, 14:03

Na odwrocie świstka mandatowego jest POUCZENIE.
Zapewne jest tam podany termin i miejsce składania (zapewne instytucja, która go wydała)
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez qwer0 » środa 07 lipca 2010, 15:25

Kpsw przewiduje możliwość złożenia wniosku o uchylenie prawomocnego mandatu karnego, jeśli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym.

O, o, o, wlasnie o to sie rozchodzi.

Gdzie ten wniosek mam zlozyc? Do sadu?

Na odwrocie świstka mandatowego jest POUCZENIE.
Zapewne jest tam podany termin i miejsce składania (zapewne instytucja, która go wydała)

No wlasnie niestety nie ma.
Same pogruszki na odwrocie :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez disaster » środa 07 lipca 2010, 16:59

Odwołanie od mandatu należy wnieść do sądu właściwego na miejsce popełnienie wykroczenia
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Powrót do Luźna gadka